Desi preturile apartamentelor si caselor au crescut ametitor, la notariat, unde se semneaza contractele de vanzare-cumparare, altele sunt sumele declarate. Cei care isi achizitioneaza un apartament sau o casa incearca, cu succes, sa afenteze” legea, declarand la notar preturi mai mici fata de cele reale.
Economiile pe care le poate face o persoana astfel pot ajunge si la cateva mii de lei la o tranzactie. Exista, totusi, preturi minime ce pot fi declarate, impuse de Camera Notarilor Publici, in functie de zona si de vechimea blocurilor, de etaj si de riscul seismic la care acestea sunt expuse.”Ce putem face? Vin si declara un pret de achizitie, desi stim bine ca acesta este la jumatate fata de cel real. Nu ii putem forta sa declare valoarea reala la care s-a cumparat imobilul”, marturiseste un notar public sub protectia anonimatului. aAm cumparat o garsoniera cu 800 de milioane, insa am declarat in contract mai putin de 300 de milioane. Si asa am platit o groaza de bani peste tot, si-s cheltuielile mari, daca exista portita asta, de ce sa nu o folosesc? E bine pentru toata lumea asa”, a declarat Marian P., unul dintre cei care au apelat la aceasta metoda. In schimb, cei care fac un credit pentru locuinta nu pot recurge la astfel de siretlicuri. Banca vireaza banii direct in contul cumparatorului, astfel ca tranzactia se face la vedere. „Am accesat un credit pentru locuinta de la banca si am fost nevoit sa declar pretul real. Am platit 10.000 de lei la notariat”, spune Alexandru V. Banca nu acopera si cheltuielile notariale, astfel ca cei care fac credit la banca pentru locuinta trebuie sa aiba pregatite in buzunar aceste sume, destul de mari.
Persoanele juridice declara mai mult
Administratorii firmelor isi achizitioneaza de regula apartamente la parterul blocurilor, deoarece pot deschide un punct de lucru sau pentru a-si declara acolo sediul firmei. Acestia prefera sa declare chiar mai mult decat pretul real deoarece, odata imobilul trecut in patrimoniul firmei, banii scosi din societate pentru tranzactia imobiliara sunt declarati la fisc ca profit reinvestit. Astfel, patronii firmelor respective sunt scutiti de anumite impozite.
Cumparatorul si vanzatorul, la mica intelegere
Un apartament de doua camere in municipiul Bacau, pe strada Aviatori a ajuns sa fie scos la vanzare cu 60.000 de euro. Insa la notariat poate fi declarat ca achizitionat la 29.000 euro. Daca s-ar declara suma reala, notarul ar incasa mult mai multi bani atat de la cumparator cat si de la vanzator. Astfel ca oamenii se inteleg ade acasa” si declara suma cea mai mica posibila pe care o poate accepta notarul. La pretul minim posibil de declarat, vor plati la jumatate fata de cat ar trebui. Statul pierde anual sume colosale de pe urma acestor tranzactii imobiliare, insa, la preturile nejustificate de pe piata imobiliara, se poate spune ca e doar o consolare minora pentru cei care cumpara locuinte pe zeci sau sute de mii de euro.
Scris de Codrin Pop
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.