Cei mai multi dintre bacauani, la fel ca si ceilalti locuitori ai Romaniei, ajung sa cheltuiasca in fiecare luna pe mancare cea mai mare parte a veniturilor. Astfel, potrivit statisticilor, aproape 34,5 la suta din bugetul unei familii este pentru asigurarea hranei necesare traiului cotidian. Ponderea produselor alimentare in cosul de consum este de 14 la suta la nivelul UE, Romania fiind pe primul loc, cu o proportie de 34,5 la suta. Potrivit Eurostat, in aprilie 2008, de exemplu, preturile alimentelor au crescut cu 7,1 la suta in Uniunea Europeana, fata de aceeasi luna a anului trecut. Ponderea alimentelor in indicele armonizat al preturilor de consum arata cat din bugetul unei gospodarii este destinat hranei. Ponderea alimentelor an acest indice a fost in ultima luna de 14 la suta in UE. Ponderea alimentelor in indicele de consum variaza intre 9,5 la suta in Marea Britanie, 9,7 la suta in Luxemburg si 34,5 la suta in Romania. In ultima perioada, cele mai mari cresteri anuale ale preturilor alimentelor s-au inregistrat in Bulgaria, 25,4 la suta si tarile baltice. Cele mai mici cresteri s-au produs in Portugalia, Olanda, Franta, Cipru si Italia. Este vorba despre evolutii cuprinse intre 3,2 la suta in cazul Portugaliei si 5,9 la suta in cel al Italiei. Impactul produselor alimentare asupra inflatiei anuale este influentat de ponderea alimentelor in indicele armonizat al preturilor de consum, dar si de evolutiile anuale ale pretului alimentelor si de aceea, efectul este diferit intre statele membre, sustin specialistii in economie si statistica. Dintre cele noua categorii de produse alimentare, cateva sunt semnificative la nivelul UE: carnea, painea si cerealele, laptele, branza si ouale. Aceste trei categorii (chiar daca ele cuprind mai multe tipuri de produse) alcatuiesc 60 la suta din componenta alimentara. In Romania, scumpirile repetate ale acestor prouse au accentuat ponderea alimentelor in totalul cheltuielilor lunare ale unei familii.Scris de Codrin Pop
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.