Stefan Luchian, N. Grigorescu si Ioan Andreescu sunt cei mai bine vânduti pictori in 2013
Recordul absolut il detine Stefan Luchian, al carui tablou “Doua fete” s-a vândut la Casa GoldArt cu 300.000 euro. Il urmeaza N. Grigorescu (Intoarcere de la târg) si Ioan Andreescu (Ulcica cu flori de câmp) cu 150.000 euro (Casa Artmark). Arta contemporana oscileaza intre 35.000 si 15.000 euro. In intervalul 2011-2013, la total vânzari arta contemporana, de departe conduce Constantin Piliuta, cu 428.000 euro si Horia Bernea – 270.000 euro. Cele mai bune investitii pe timp de criza sunt in arta.
Un domeniu relativ nou pe piata licitatiile de arta din România cunosc o dezvoltare ascendenta in ultimii 5-6 ani. Si bacauanii si-au manifestat interesul pentru acest gen de tranzactionari, de aceea, incepând cu acest meterial vom publica periodic informatii din piata. Facem precizarea ca este vorba de piata oficializata, si se bazeaza pe datele cuprinse in Indexul Pietei Române de Arta, baza de date Artprice, rezultatele inregistrate pe site-urile caselor de licitatii (Alis, Artmark, Galeria Pal, Goldart, Grimberg, Quadro), communicate de presa ale institutiilor din domeniu si anchetele din presa de specialitate.
De altfel, sugeram amatorilor de arta, sa consulte periodic aceste surse, pentru a fi informati corect atunci când se hotarasc sa achizitioneze arta la licitatiile organizate de casele autorizate sau galerii oficiale, din tara si din strainatate. In materialul de astazi vom folosi ca sursa principala de informare Raportul anual al Casei de Licitatii ARTMARK, care detine 76 la suta din piata nationala de arta, cu care ziarul Desteptarea are o buna colaborare, cât si unele informatii de la Casa GoldArt.
Evolutii si preturi
Piata licitatiilor de arta din România s-a situat în 2013 la aproximativ 15,1 milioane euro, într-o piata de arta ce poate fi estimata ca depasind 28 milioane euro. Segmentul principal în licitatiile de arta din România a ramas arta de patrimoniu, în special creatia artistilor de importanta nationala, ce concretizeaza în continuare cele mai mari valori de piata. Anul 2013 a oferit un nou record absolut pentru piata româneasca de arta: opera “Doua fete” de Stefan Luchian a fost adjudecata pentru suma de 300.000 euro. Daca la vârful ofertei competitia este de regula limitata, cele mai spectaculoase cresteri în sistemul licitatiilor sunt obtinute de clasicii sfârsitului sec. XIX si începutului sec. XX, precum si modernistii consacrati ai picturii interbelice, vedeta neasteptata a pietei de arta în 2013 a fost arta contemporana, cu vânzari la licitatiile nationale de aprox. 1,4 milioane euro).
În pofida rezultatelor remarcabile, piata de arta româneasca se afla într-un stadiu înca emergent, departe de probabilul sau potential (în prezent numara cca. 4-5 mii de clienti regulati si ocazionali, specialistii apreciind ca potentialul pietei românesti este situat undeva în jur de 150 – 200 mii de cumparatori), fapt demonstrat si de cresterea participantilor la licitatii.
“Exista posibilitatea participarii directe, in sala, fie online, fie prin transmiterea unor oferte prin telefon sau scrise. Modalitatile de licitare sunt descrise mai bine pe site, accesând linkul: http://www.artmark.ro/cum-cumpar. Lucrarile de arta contemporana (ca, de altfel, toate loturile care intra in licitatii, indiferent de tematica) sunt aduse la Artmark de catre cei care vor sa le introduca in licitatie, urmând a fi expertizate si decise conditiile in care intra (pret, comision etc), insaoferta poate fi trimisa sI prin mail, la care se ataseaza fotografiile care sa ilustreze lucrarile.Toate informatiile se gasesc pe site-ul nostru.”
Olivia Oancea, senior editor, Casa Artmark
Top 10 -2013
Daca în 2008, piata de arta din România a cunoscut prima vânzare într-o licitatie publica de peste 100.000 euro pentru opera “Fata în roz” de Nicolae Tonitza, în 2011 în cadrul licitatiilor Artmark de primavara am asistat la primele tranzactii de peste 200.000 euro pentru opere de Nicolae Grigor¬escu, pentru ca pragul de 300.000 euro sa fie depasit în 2013 de un al treilea mare maestru al artei românesti, Stefan Luchian, la Casa Goldart.
În top 10 tranzactii în piata de arta din România în 2013, a caror suma totala se ridica la 1.237.000 euro, pe lânga maestrii artei românesti – Grigorescu, Andreescu, Luchian si Tonitza, care ocupa fiecare mai multe pozitii în top, se regaseste pentru prima data avangardistul Victor Brauner, cu opera “Poetul Geo Bogza arata capului sau peisajul cu sonde”. Tabloul a fost adjudecat contra sumei de 120.000 euro la licitatia Artmark din februarie 2013.
Pe locul doi se situeaza tot Stefan Luchian (Tufanele galbene- Artmark – 170.000 euro), urmeaza Nicolae Grigorescu (Intoarcere de la târg – Artmark – 150.000 euro), Ioan Andreescu (Ulcica cu flori de câmp – Artmark – 150.000 euro), Grigorescu – 142.00 euro, Andreescu – 130.000 euro, Tonitza – 110.000 si 90.000 de euro.
Anul 2014 a debutat la fel de bine, primele lictatii din ianuarie si februarie se situeaza pe acelasi trend pozitiv.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.