Reforma drastica in spitale. Manageri implicati si cu initiativa. Plan de reorganizare de paturi pe sectii, internari justificate, reducerea cheltuielilor inutile, servicii medicale acordate unde si când are nevoie pacientul, ordine si predictibilitate.
Toate acestea au fost transmise de Ministrul Sanatatii tuturor managerilor de spitale, intr-o noua videoconferinta ce a avut loc joi.
„Nu vrem sa luam decizii pentru spitalele locale. Cred ca fiecare spital, fiecare manager, fiecare autoritate locala stie ce e mai bine pentru ea. Si, ca atare, va lasam libertatea sa aveti initiativa, sa propuneti, sa gânditi modalitatile cele mai corecte si eficiente de functionare a spitalelor pe care le conduceti.
De aceea, solicit managerilor propriile planuri de reconfigurare a spitalelor prin care sa se urmareasca asigurarea serviciilor medicale la un anume standard de calitate, echilibrarea cheltuielilor de functionare a spitalului, utilizarea optima a numarului de paturi, internarea doar a celor cazuri care nu pot fi rezolvate la alte nivele de asistenta si cresterea celor tratate in ambulatoriile de specialitate”, a transmis ministrul.
Amenintari dure
Reforma in sanatate, apreciaza ministrul, este absolut necesara si urgenta. Se doreste o buna gestionare a fondurilor in sistem, mai ales pe partea spitalelor, care sunt cele mai mari consumatoare de bani. Se urmareste o reorganizare a intregii retelei sanitare, iar cazurile care au ajuns in unitatile medicale cu paturi sa fie strict justificate.
In rest, trebuie dezvoltate serviciile din ambulatoriile de specialitate si din reteaua medicilor de familie. „Va atentionez, la modul cel mai serios cu putinta, ca a nu raspunde sau a raspunde altfel de cât trebuie inseamna ca nu va pasa de soarta spitalelor pe care le conduceti. In aceasta situatie ne obligati sa luam noi decizii in locul dumneavoastra, fara a fi exonerati de responsabilitati. Trebuie sa intelegeti ca nu se mai poate merge asa inainte, pentru ca nu se poate. Daca nu vreti sa participati la aceste decizii, o vom face singuri, dar va vom si controla si vom lua masuri”, a mai amenintat ministrul Sanatatii.
Fiecare ban cheltuit inutil va fi recuperat
Toate aceste decizii sunt luate pentru asigurarea conditiilor optime de dezvoltare a ceea ce se numeste pachet de baza a serviciilor medicale. Videoconferintele au inceput cu medicii de familie, continua cu managerii de spitale – care deja lucreaza la planuri de reorganizare, si, in final, se va vorbi inclusiv cu Asociatia Nationala a Pacientilor.
Acolo unde sunt date ca deciziile nu sunt puse in practica si respectate, ministrul Nicolaescu a amenintat ca va declansa controale la sânge prin Corpul Antifrauda al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Iar orice leut cheltuit incorect va fi imputat si recuperat.
Doar doua mandate pe manager de spital
Tot in videoconferinta, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a mai dat publicitatii o noua masura pe care intentioneaza sa o implementeze in sistem – mandatele managerilor de spitale sa fie de maxim 2, pe o perioada de trei ani fiecare.
„Ca peste tot in tara, si la noi exista sectii cu un indice foarte mare de utilizare a paturilor, dar si sectii cu un astfel de indice mai mic. Noi incercam sa echilibram aceste situatii, iar prin planul nostru de reconfigurare am tinut tinut seama de aceste criterii, de necesitatea imbunatatirii activitatii in sectiile foarte aglomerate si de mutare, sa spunem, a zonelor in care activitatea nu se desfasoara in parametrii acceptati ca fiind optimi de Ministerul Sanatatii. Sigur ca speram ca reforma va aduce imbunatatiri, insa va fi un val de furtuna ce va aduce si disconfort.”
dr. Gabriela Zoican – manager Spital Judetean de Urgenta Bacau
„In general, noi am raportat real cazurile rezolvate, numarul de paturi, gradul de ocupare al lor. Am inceput acest proces de peste un an, dar la nivelul spitalului nostru, nu pe baza reformei sanitare. Am cerut suplimentare de paturi la sectia de cronici Psihiatrie, pentru ca suntem singurii din judet cu o astfel de sectie. Pe alte sectoare, am reechilibrat numarul de paturi, asa cum sunt si cerintele Ministerului Sanatatii”
dr. Mouhannad Toron – manager Spital Orasenesc Buhusi
„Noi am tinut cont de toti indicatorii si de tot ce a subliniat ministrul Sanatatii. Ne-am incadrat in procentele stabilite pe salariile cu personalul, pe aprovizionarea cu materialele sanitare si medicamente, iar pe utilizarea paturilor am facut propuneri de reconfigurare si redistribuire a lor in sectii aglomerate. Tot din numarul de paturi existent am reusit sa organizam si un Compartiment de Diabet, dar si sa marim numarul de paturi de la 10 la 16 pe Sectia de ingrijiri paliative.”
dr.Oana Secara – manager Spital Municipal Onesti
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.