“A fost o munca de aproape 50 de ani si nu a fost presarata numai cu flori si usi deschise. A trebuit sa ma bat pentru fiecare document. Am inceput aceasta < A scos din geanta impresionantul tom, tiparit in conditii grafice deosebite, la Editura BABEL. 1043 de pagini, texte si copii dupa documente, cercetate in Arhivele Statului din Bacau, Iasi, Bucuresti, la care se adauga foarte multe informatii bazate pe documete studiate persoanl in bibliotecile din Palermo, Napoli, Genoa, Torino, Milano, Venetia, Bologna (unde profesorul si-a pregatit Teza de Doctorat), manuscrisele contelui Marssini, care a fost, de fapt, primul arheolog al pamântului românesc. Se adauga valoroasele documente din Arhiva Vaticanului, Biblioteca Apostolica a Vaticanului, Propaganda Fide, Arhiva Statului Major al Armatei Italiene, a Ministerului de Extene de la Roma. Sunt si alte documente din arhivele altor state, precum si informatii din cele peste 100 de carti studiate. Demersul profesorului, arhivistului, istoricului, cercetatorului si cetateanului Dumitru Zaharia – unic in tara – aduce contributii importante in mai multe chestiuni neclare, mult discutate privind De asemenea, regretabil este ca intrega arhiva a Protopiatului Bacau a fost distrusa. “In carte, dar si in alte scrieri, pe baza de documente, lamuresc – fara tagada -, pentru totdeauna, definitiv, dincolo de orice dubiu, ca ciangaii sunt români. De altfel si Cantemir, in Descrierea Moldovei, afirma caracterul românesc al tuturor locuitorilor Moldovei, ei se declara români ca neam si ca religie.”
Ca o noutate, profesorul Zaharia si-a facut debutul in “era calculatorului”, intreaga carte fiind dactilografiata personal, pe calculator. Un sprijin imporant a primit de la cei doi fii ai sai, Pompiliu, care este specialist in IT, in Canada, si Silviu, comandant de vas in Flota din Hamburg, dar si de nora sa, Elena. Costurile au fost suportate, integral, de autor, “din pensia mea, care nu este grozava, chiar daca am lucrat 52 de ani cu carte de munca.”
O asemenea carte se scrie, apare, dupa opinia specialistilor, o data la 100 de ani, de aceea merita orice osteneala pentru a fi citita. Bacau, o istorie adevarata a fost pusa in vânzare la Casa de Vinuri Zaharia, de pe str. Bancii, 131B. Lansarea oficiala va avea loc joi, 13 februarie 2014, ora 12,30, la Colegiul National “Ferdinand I”, manifestarea fiind organizata de Comitetul de parinti si conducerea scolii.
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
originea si numele localitatii, “care nu pot fi decât autohtone”, iar cititorii trebuie sa stie ca foarte, foarte multe documente, arhive intregi de pe teritoriile locuite de români au disparut, au fost luate de armatele straine care au trecut pe aici, “ele nu au plecat numai cu tezaure din aur, au plecat, in special cele rusesti si turcesti, si cu “tezaurele documentare” ale tarii”, afirma autorul. Un impediment major a fost in faptul ca dupa 1947, toate documentele cu amprenta, cu antetul regal au fost scoase din circulatie, insa cu tenacitate si profesionalism fostul director al Arhivelor Statului Bacau a stiut unde sa le gaseasca si sa le foloseasca.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro