“Revista noastra isi sarbatoreste anul acesta jubileul. Primul numar al seriei noi a aparut in luna august a anului 1964. Martorii acelui eveniment spun ca e greu de descris entuziasmul cenaclistilor bacauani care, strânsi in jurul domnului Radu Cârneci, au intemeiat o revista de cultura. Care si-a propus sa continue traditiile Ateneului Cultural, fondat in 1925 de pedagogul Grigore Tabacaru si George Bacovia. (…)
Ne pregatim, asadar, de sarbatoare. Si credem ca va fi una meritata, Ateneul devenind, in timp, un reper cultural de neinlocuit in Bacau si nu numai”, scrie pe prima pagina a Revistei Ateneu, editia ianuarie 2014, actualul director Carmen Mihalache. “Casa visurilor noastre” (Radu Cârneci) merita intr-adevar o mare sarbatoare, revista Ateneu fiind strabatuta si locuita in cei 50 de ani de spiritualitate, idei, opinii, literatura, multa literatura de buna calitate, adunând, editie de editie, in paginile ei tot ce a avut si are Bacaul mai bun in spatiul profund si valoros al culturii.
Aici au debutat poeti (mai ales poeti) care au confirmat increderea celor care le-au dat girul, romancieri, dramaturgi si critici, aici si-au facut ucenicia tineri gazetari, devenint in timp nume cu renume in publicistica de gen, traind intens fenomenul cultural local, national si international, fara complexe sau frustrari.
Daca Marilena Donea, in ATENEU 40 s-a ocupat de perioada prolifica a anulor 1964-2004, cu siguranta, in cele doua carti aflate acum in lucru, care vor fi lansate in luna august, vor intregi istoria vie a prestigioasei reviste, editata de Consiliul Judetean, sub egida Uniunii Scriitorilor din România, iar la marea sarbatoare vor fi prezenti, spiritual si fizic toti cei care au facut ca ATENEUL sa duca in timp mostenirea parintilor lui, Grigore Tabacaru, George Bacovia si Radu Cârneci. Vom fi si noi, “prizonierii clipei”, impreuna si alaturi de “carausii” si artizanii “fenomenului Ateneu”, acum si mereu.
Dar, sa nu uitam “clipa’. Editia din ianuarie 2014 propune cititorilor mai multe titluri, sustinute de interesante teze. Am remarcat la rubrica Personalitati bacauane, materialul semnat de Cornel Galben: “Centenar Grigore V. Coban”, publicist, traducator si critic de arta, dar si cel al profesorului Constantin Calin “Mircea Popa-75”, de la pagina 14. Stefan Munteanu continua seria de analiza si comentarii a operei lui Mihai Eminescu, in editia prezenta cu partea a II-a “Marin Stefanescu despre filosofia lui Eminescu”.
Carmen Mihalache a petrecut doua seri cu Visniec, la Botosani, cu ocazia dublei sarbatori a teatrului din localitate, consemnând impresiile in pag. 17. Un excelent eseu despre “Poezia sau delirul bine temperat” puteti citi in pag. 16, sub semnatura profesorului Gheorghe Iorga. La “perna cu ace”, Vasile Spiridon ne propune o incursiune in teza de doctorat a lui Caludiu Turcus “Estetica lui Norman Manea”, iar Adrian Jicu ne (re)introduce in Efectul Placebo, cartea de poezii semnata de Val Manescu, care a stârnit critica, a produs panica si invidie printre confrati.
Ion Fercu continua calatoria “Prin subteranele dostoievskiene”, iar Liviu Danceanu semneaza o “Gâlceva dracului cu muzica”. Nu lipsesc poezia (La ultima o(a)ra! – Calistrat Costin), Delia Feraru, traducerile, proza si cronicile la aparitiile editoriale din ultima vreme, semnate de Marius Manta, Violeta Savu sau Adrian Jicu. Revista se difuzeaza si prin reteaua de distributie DESTEPTAREA.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.