In plina iarna, doua familii din Bacau au ramas fara caldura din cauza unui vecin care si-a montat centrala de apartament. O astfel de situatie se regaseste pe strada Milcov, la blocul nr. 140, unde, o familie de la parter si o alta de la ultimul etaj, s-au trezit ca nu li se mai incalzesc caloriferele.
Ingrijorati, oamenii au inceput sa se intereseze daca este vreo avarie in zona si au incercat sa aeriseasca din nou instalatia blocului, in speranta ca elementii caloriferelor se vor incalzi odata cu umplerea circuitelor si cu recircularea apei.
Efortul lor a ramas insa fara rezultat, iar in ultima instanta, Gheorghe Pavel (foto), care locuieste la apartamentul nr. 20 din imobilul cu pricina, a pornit propria ancheta. Asa a aflat ca unul din vecini si-a montat recent centrala de apartament si a taiat tevile de recirculare a apei, considerand ca nu mai are nevoie de ele, atat timp cat are propriul sistem de incalzire.
Odata cu anularea tevilor respective, locatarii ramasi racordati la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic, au ramas fara caldura, pentru ca vecinul de la etajul I a hotarat sa taie tevile prin casa.
„Pe tronsonul meu, vecinii de la etajul I, II si III si-au pus centrale de apartament. Nimic neobisnuit pana acum. Insa, cel mai destept s-a dovedit vecinul de la primul etaj, care a decis ca nu mai are nevoie de tevi in casa si le-a taiat. M-am dus la el sa-i cer socoteala si mi-a spus ca a primit autorizatie de la CET Bacau pentru treaba asta.
Se pare ca vecinul meu a confundat notiunea de debransare si a hotarat sa-si taie toate tevile din casa, inclusiv, coloana de recirculare a apei calde, cea care incalzeste blocul. Initial, am crezut ca doar eu nu am caldura, insa, in aceeasi situatie este si vecinul de la parter, de pe acelasi tronson cu mine. Odata anulata coloana de recirculare a apei, caloriferele au ramas reci”, declara Gheorghe Pavel.
El spune ca nu va lasa lucrurile asa, pentru ca, este vorba despre dreptul lui la confortul termic si nu in ultimul rand, de sanatatea sa. „Am mers la Centrul de Relatii Clienti al CET-ului de pe strada Pictor Andreescu si i-am prezentat situatia doamnei de acolo. Ea m-a sfatuit sa fac adresa catre directorul CET-ului in care sa-i explic situatia si cel mai probabil, vecinul meu va fi obligat sa refaca instalatia de recirculare a apei. Este inadmisibil sa stam in frig din cauza unui om care gandeste doar pentru el si sfideaza legea. Sunt decis sa merg pana la capat”, a precizat Gheorghe Pavel.
Legea spune ca tevile sunt „proprietate comuna fortata”. Asa cum spune si denumirea juridica, ele nu pot fi distruse decat odata cu inlocuirea in intregime a sistemului de incalzire in bloc, cu acordul tuturor proprietarilor.
Cum te debransezi de la reteaua de termoficare
Potrivit legislatiei in vigoare, debransarea de la sistemul centralizat de termoficare se face in afara sezonului rece, pe baza de cerere-angajament scrisa catre presedintele Asociatiei de proprietari, cu asumarea, de proprietarul care se debranseaza, a raspunderii totale fata de respectarea conditiilor impuse de asociatie si de vecinii de apartament.
Aceste conditii fac referire la realizarea unei surse proprii de incalzire si preparare apei calde cu instalatii si echipamente reglementate legal pe piata romaneasca conform normelor I.S.C.I.R.; contorizare proprie pentru consumul de gaze naturale utilizate pentru incalzirea apartamentului si pentru prepararea apei calde; contorizare proprie pentru consumul de apa rece pentru toate instalatiile aferente proprietatii si evacuarea corespunzatoare a reziduurilor toxice rezultate din arderea gazelor naturale.
Pentru a te debransa de la sistemul centralizat de termoficare, trebuie sa obtii acordul scris al Asociatiei de proprietari, sa obtii acordul vecinilor de apartament (sus, jos, stanga, dreapta). Acordul vecinilor se poate da direct pe cererea aprobata de presedintele Asociatiei de proprietari si poate fi depusa la furnizorul de energie termica, impreuna cu Proiectul de debransare pe baza caruia furnizorul de energie termica va intocmi Referatul tehnic de specialitate privind efectele modificarii instalatiei de incalzire comuna si propunerile privind repartizarea cheltuielilor pentru proprietatile din condominiu.
Societatea de termoficare intocmeste devizul de plata aferent lucrarilor de debransare, in functie de apartament si cantitatea de apa din instalatie ce se pierde prin golire, iar personalul autorizat va efectua debransarea propriu-zisa si va intocmi un proces-verbal de debransare in trei exemplare (unul pentru Asociatia de proprietari, unul pentru societatea de termoficare si unul pentru proprietar).