Exodul asistentilor medicali, mai ales din spitale, spre tarile Uniunii Europene incepe sa se resimta din ce in mai acut si in reteaua sanitara primara. Tot mai multe cadre medii sanitare de la cabinetele medicilor de familie migreaza acum spre spitale, care, luna de luna, pierd asistenti prin intrarea in concediu fara plata, motivat, practic, de plecarea lor la munca in strainatate. In prezent, aproximativ 80 de asistente numai din Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) se afla in concediu fara plata. In consecinta, conducerea spitalului este nevoita sa organizeze cel putin la doua saptamani o data concurs pentru ocuparea posturilor vacantate astfel. Ieri, de exemplu, a avut loc concursul pentru patru posturi de asistent in sectia Neonatologie si alte doua, la Anestezie-Terapie Intensiva (ATI). Aceste locuri de munca au fost ofertate de mai multe ori, dar de fiecare data nu s-a prezentat nimeni pentru a le castiga. Si ieri concurenta a fost slaba. Pentru ATI nu s-a inscris nimeni iar pentru Neonatologie, doar un candidat. Dar perspectivele sunt optimiste pentru conducerea spitalului. aTot mai multi asistenti de la medici de familie vin spre spitalul nostru, afirma Dan Stoica, managerul SJU. Anticipam ca numarul lor va creste si mai mult, odata cu introducerea, la 1 iulie, a noii grile de salarizare, care este foarte stimulativa”.
Cresteri salariale
de invidiat
In prezent, tot personalul spitalului este supus evaluarii in vederea majorarii salariului, conform noii grile. aPractic, se va aplica grila de salarizare corespunzatoare clinicilor universitare, mai spune managerul spitalului. In medie, va fi o majorare de 30 la suta, inclusiv cea de 6 la suta, introdusa la 1 aprilie. Dar pentru unele categorii de personal, cresterea va fi si mai mare”. Salariul de baza al unui medic primar va fi de la 1 iulie intre 1.500 (minimum) si 2.094 lei (maximum) fata de 1.428 lei (maximum), anul trecut. Pentru un specialist grila prevede intre 1.430-1.690 lei, cu peste 650 lei mai mult decat in 2007. Un asistent principal poate avea un salariu de baza cuprins intre 700 lei si 1.302 lei, cu aproape 500 lei mai mult. Un simplu asistent, cu vechime in munca, va avea posibilitatea sa primeasca si un salariu de 1.161 lei fata de 852 lei. De la 1 octombrie salariile personalului din spital vor fi si mai mari. In cazul unui medic primar va urca de la 2.094 lei la 2.199, al unui specialist – de la 1.690 la 1.775 lei, al unui asistent principal – de la 1.302 lei la 1.368 lei, iar al unui asistent simplu – de la 1.161 lei la 1.220 lei. La acestea se adauga diverse sporuri, care deja au fost introduse la 1 aprilie si se dau toate la nivelul maxim. Cum pana acum de fiecare data, cel putin personalului medico-sanitar i s-a acordat nivelul maxim de salarizare, si la 1 iulie se va intampla la fel, astfel ca a lucra in SJU devine din ce in ce mai tentant. aCel putin pana va aparea o noua promotie de absolventi de asistenti medicali, in mod sigur, ii vom absorbi pe multi dintre cei de la cabinetele medicilor de familie”, conchide Dan Stoica.
Medicii de familie
ar trebui sa-si motiveze asistentii
Cabinetele de medicina de familie au avut mereu dificultati in angajarea asistentilor medicali, mai ales in mediul rural. Salariile modeste nu sunt o motivatie suficienta pentru naveta si pentru sarcinile birocratice tot mai numeroase ale asistentilor. Medicii s-au plans ani de zile ca, din veniturile cabinetelor lor, nu-si permit sa acorde decat cresterile salariale minime impuse de lege. Incepand de luna trecuta, insa, odata cu intrarea in vigoare a Contractului-cadru de acordare a asistentei medicale in sistemul asigurarilor de sanatate, finantarea cabinetelor de medicina de familie s-a imbunatatit considerabil. „Acum, fiecare cabinet primeste peste 100 de milioane de lei vechi pe luna, ne-a declarat dr. Mihaela Popescu, director executiv al Autoritatii de Sanatate Publica. Doar cativa medici din mediul urban, cu putini asigurati pe lista, au venituri mai mici. Ceilalti isi pot permite sa dea 10 milioane pe luna unui asistent. Este inuman ca un asistent sa plece acasa cu 6 milioane pe luna. Nu ar trebui sa se ajunga la o criza de asistenti, deoarece foarte multi invata aceasta meserie. Se pare insa ca se pregatesc pentru plecat in strainatate”. Problema asigurarii asistentei medicale se va acutiza odata cu deschiderea spitalului municipal. Conform schemei de personal, acesta va avea nevoie de 347 de angajati, dintre care 64 de medici si 164 de asistenti.Scris de Elena Tintaru / Doina Mincu
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.