Absolventii de invatamânt superior, debutanti in profesie, si-ar putea gasi un loc de munca mai usor, daca angajatorii vor valorifica o facilitate ce le va fi pusa la dispozitie din aceasta primavara.
Legea 335/10.12.2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamânt superior, care va intra in vigoare la inceputul lunii martie, prevede subventionarea agentilor economici care ii angajeaza. In noul act normativ se mentioneaza ca angajatorii care incheie un contract de stagiu primesc lunar, la cerere, o suma egala cu de 1,5 ori indicatorul social de referinta, care, in prezent, este in cuantum de 500 lei.
Asadar, subventia va fi de 750 lei pentru fiecare absolvent angajat. Banii i se dau angajatorului, daca acesta incheie cu absolventul un contract individual de munca, precum si unul de stagiatura, in acelasi timp, respectiv din prima zi de lucru.
Facilitatea se acorda pe o perioada de 6 luni, atât cât reprezinta stagiul, si are ca sursa de finantare bugetul asigurarilor de somaj. Finantarea stagiului se poate realiza si din bugetul propriu al angajatorului, fondurile sociale europene sau sponsorizari. Angajatorul, insa, nu va primi bani din doua sau mai multe surse, pentru acelasi absolvent.
Stagiatura fiecarui absolvent debutant angajat se va desfasura pe baza unui program de activitati, sub indrumarea unui mentor (specialist) din unitatea angajatorului. Cu 10 zile inainte de terminarea celor 6 luni, absolventul va intocmi un raport referitor la stagiul efectuat. El va fi supus apoi evaluarii de catre o comisie.
Daca va promova examenul de evaluare, va primi un certificat si perioada de stagiu ii va fi considerata ca vechime in specialitate. In cazul in care nu va trece examenul, atunci i se va elibera o adeverinta de recunoastere a stagiului. Pe tot parcursul stagiaturii, absolventul va primi un salariu, care se negociaza la incheierea contractului de munca.
Programul de lucru al stagiarului va fi de 8 ore pe zi, respectiv de 40 ore saptamânal. In timpul stagiaturii el va putea sa beneficieze si de cursuri de perfectionare profesionala, finantate de catre angajator. In acest caz, agentului economic ii este permis sa-l conditioneze sa munceasca in unitatea lui si dupa terminarea stagiaturii, lucru care va trebui mentionat intr-un act aditional la contractul individual de munca.
Daca absolventul va pleca din unitate mai devreme decât se prevede in actul aditional, atunci el va plati programul de perfectionare profesionala de care a beneficiat. In ce il priveste pe angajator, el risca amenda intre 1.000 si 2.000 lei, daca incalca prevederile legii amintite mai sus.