In toata tara, in aproape 10 luni, s-au inscris la fondurile de pensii private facultative doar 82.000 salariati. In judetul Bacau au aderat numai cateva mii. Multi angajatori nu vor sa retina si sa vireze contributia, pentru ca sistemul nu este stimulativ. Un proiect de lege le va permite si salariatilor sa vireze contributia. Angajatorii care au retinut banii si nu i-au virat risca amenda sau inchisoarea.
Demarat in vara anului trecut, mai exact in urma cu aproape 10 luni, sistemul de pensii private facultative nu a reusit inca sa castige teren, precum cel obligatoriu. La sfarsitul lunii aprilie, din toata tara aderasera la unul din cele sapte fonduri de pensii private facultative, administrate de cinci companii, abia 82.337 salariati. Desi in primul trimestru din acest an s-a inregistrat o crestere cu 48,2 la suta a numarului celor inscrisi la un astfel de fond, totusi, situatia este ingrijoratoare. Si in judetul Bacau, daca au aderat cateva mii de angajati la fondurile de pensii private facultative. Potrivit Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private Obligatorii (CSSPP), una din explicatiile acestei situatii este aceea ca majoritatea angajatorilor refuza sa vireze contributia salariatilor la aceste fonduri, fie din cauza birocratiei (trebuie sa completeze un virament bancar), fie pentru ca trebuie sa dea un comision bancar de transfer ori nu cunosc legea.
Circumstantele economice, o alta piedica serioasa
Pe de alta parte, specialistii care lucreaza in domeniu sunt convinsi ca atata timp cat legislatia nu va fi imbunatatita si nu vor fi introduse noi masuri stimulative, numarul celor care se vor inscrie la un fond de pensii private facultative se va mentine la un nivel scazut. Ei estimeaza ca in toata tara in 2008 daca se va ajunge la un numar de 200.000-250.000 de participanti, ceea ce este extrem de putin. Aceste previziuni sumbre se bazeaza pe circumstantele economice, respectiv inflatia crescuta si greu, aproape imposibil, de stapanit, deficite bugetare si de cont curent mari si in crestere, cursul de schimb valutar nefavorabil, precum si evolutiile bursiere neprielnice. Nu in ultimul rand, numarul participantilor nu va spori, daca suma scutita de impozit nu va creste si nu se va lasa la latitudinea contribuabilului procentul de participare la sistem. Potrivit legislatiei actuale, la fondurile de pensii private facultative au acces angajatii, functionarii publici, persoanele autorizate sa desfasoare o activitate independenta ori care obtin venituri din activitati profesionale sau agricole. Daca semneaza contractul cu unul din fondurile facultative, ei vor trebui sa contribuie lunar cu pana la 15 la suta din venitul salarial brut sau din venitul salarial asimilat acestuia. Dar angajatorul, daca vrea, poate participa si el cu o cota parte din suma datorata de salariatul inscris, posibilitate care va fi mentionata in contractul colectiv sau individual de munca. In acest caz, contributia angajatorului va fi deductibila pana la suma de 200 euro/an fiscal de fiecare angajat. Virarea contributiei la fondul de pensii facultative se va face pentru salariati de catre angajator. Dar, in prezent, la Parlament se afla un proiect de lege prin care se va permite si salariatului sa-si vireze singur contributia. O persoana poate participa la mai multe fonduri facultative, dar in total contributia nu va depasi 15 la suta din veniturile salariale brute. Ea are permisiunea ca oricand sa modifice cuantumul contributiei, dar numai in limita a 15 la suta, sa suspende ori sa inceteze plata acesteia. Totusi, va trebui sa anunte decizia sa angajatorului si administratorului fondului inainte cu 30 de zile calendaristice. Plata contributiei, insa, va putea fi reluata oricand.
Sanctiuni pentru nevirarea contributiei retinute
In cazul in care nu este virata contributia timp de trei luni, participantului i se suspenda contul si ii va fi reactivat in momentul cand isi va achita toata restanta. La randul lui, insa, angajatorul care a retinut de la salariat contributia, dar nu a virat-o, risca sanctiuni foarte dure. Fapta sa constituie infractiune si se sanctioneaza cu amenda sau chiar inchisoare. Modificarile care vor fi aduse Legii 204/2006, cu privire la pensiile private facultative, se refera si la aceea ca persoana din vina careia nu a fost virata contributia sau aceasta a fost utilizata in alt scop decat in cel pentru care a fost constituita va suporta pedeapsa cu inchisoarea, intre 1 an si 15 ani, sau cu amenda. Salariatii prejudiciati se pot adresa cu plangere la CSSPP. In ce il priveste pe administratorul fondului de pensii private facultative el trebuie sa-l instiinteze pe participant cu privire la faptul ca angajatorul nu i-a virat contributia si sa notifice acest lucru si patronului.
Scris de Elena Tintaru
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.