Lucratori de la firma Hard Construct reclama ca aceasta nu le-a incheiat contract de munca si nu le-a platit salariul promis. Patronul firmei recunoaste ca nu le-a incheiat contract. Sustine ca i-a tinut in proba pentru a vedea daca merita sa fie angajati. Afirma, totodata, ca le-a achitat toate drepturile salariale. In lipsa unui document cu acestea, lucratorii nu au alta solutie decat instanta.
Repercusiunile legale destul de drastice pe care le risca agentii economici in cazul in care folosesc forta de munca ala negru” par sa nu-i sperie deloc pe unii dintre ei. O demonstreaza avalansa de sesizari adresate Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Bacau dar si redactiei noastre in care este semnalat tocmai acest fenomen. Doi dintre lucratorii firmei Hard Construct sustin ca au fost trasi pe sfoara de catre patronul acesteia, ca nimic din ce le-a promis nu a respectat. Dumitru Samson afirma ca lucreaza la aceasta firma din martie iar Neculai Raulescu declara ca munceste tot la unitatea amintita, din aprilie. aCand am discutat si negociat conditiile de salarizare, patronul s-a angajat ca ne plateste cu 120 lei pe zi, spun cei doi. In prima luna, insa, ne-a dat doar 100 lei pe zi, pentru ca apoi sa nu ne mai plateasca deloc. Ultima plata a fost facuta de Pasti. De atunci nu am mai luat niciun ban. Mai mult decat atat, nu ne-a facut nici contract de munca, asa cum, la fel, ne-a promis. Nu mai spunem ca pentru banii pe care i-am luat nu ne-a pus sa semnam niciun stat de plata sau vreun alt document. Tot promite ca ne achita toate drepturile salariale si ne incheie contract de munca, dar ne duce cu vorba”. Dumitru Samson mai afirma ca patronul ii este dator cu 2.500 lei iar Neculai Raulescu sustine ca din aprilie, de cand lucreaza, nu a primit decat 200 lei.
aContract de munca, daca merita”
Contactat telefonic, Decebal Valentin Tirsu, patronul firmei amintite, a incercat initial sa nege ca ar fi lucrat la aceasta cei doi barbati. Pentru ca apoi sa ne spuna: aNu
le-am promis nimic. Le voi incheia contract de munca din momentul in care consider ca merita. In mod normal trebuie sa-i tin in perioada de proba. Trebuie sa am garantia ca omul respectiv este bun profesional si serios. De aceea, i-am tinut in proba 15 zile. Dar ei au venit la lucru din doua in doua zile”. Totodata, cel incriminat de cei doi lucratori a sustinut ca nu are nicio datorie fata de ei. Dar daca aceasta este greu de stabilit, in ce priveste contractul, Codul Muncii precizeaza clar ca se incheie din prima zi de lucru, indiferent de perioada de proba, care nu poate fi mai mare de 30 zile.
Ultima solutie, instanta de judecata
La Inspectoratul Teritorial de Munca, institutia abilitata sa verifice agentii economici privind respectarea legislatiei muncii, cei doi lucratori nu au apelat inca. Dar si daca ar fi facut-o, institutia judeteana nu ar avea cum sa-i ajute decat in cazul in care ar gasi la firma in cauza documentele din care sa rezulte ca ei ar fi lucrat acolo. aDaca nu au plecat de la firma respectiva si vor depune la ITM sesizare, este mai simplu, ne-a declarat Dan Buftea, purtatorul de cuvant al ITM Bacau. Noi vom merge acolo si vom lua declaratie de la fiecare, privitor la momentul din care lucreaza si drepturile salariale primite. Astfel, pe baza declaratiei, putem sanctiona firma pentru munca la anegru” si sa o obligam sa le incheie contract. Insa, in situatia in care persoanele in cauza nu mai lucreaza si nu exista la firma nici documente, precum state de plata sau foi de pontaj, in care sa regasim numele lor, atunci singura solutie este sa se adreseze instantei”. In lipsa documentelor mentionate, ITM nu poate sa faca proba cu martori. Aceasta este acceptata doar in instanta. Toate conflictele de munca sunt judecate de catre o instanta speciala in procedura de urgenta, respectiv in termen de 15 zile. In plus, actiunea este scutita de taxele judiciare.
Scris de Elena Tintaru
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.