19 noiembrie 2024

Pauza de cafea / Bicicleta lui Alexandru

Cu siguranta copiii sunt minunea lumii, fie doar prin faptul ca atunci cand sunt mici se comporta ca niste genii si descretesc fruntile tuturor. Primele cuvinte rostite, antrebarile, imitarea hazlie, gesturile, micile anselatorii sunt urmarite si savurate cu mare placere de cei din jur.
V-ati antrebat vreodata cat de bine antelegeti plansul copilului? Poate Octavian Goga avea dreptate: aNatura ne-a facut o mare nedreptate cand ne sileste sa ne chemam an copilarie toata comoara noastra de lacrimi. Trebuia sa ne grijeasca plansul pentru zilele de mai tarziu – cand vin adevaratele dureri.”
Cred ca anainte de a anvata sa citeasca si sa scrie, copii anvata sa socoteasca. Oare de ce? Uneori ancep sa faca si mici afaceri, unele de voie, altele de nevoie. Am citit de curand o apoveste de succes” a unui copil de 13 ani care a castigat drept premiu la un concurs o excursie an strainatate de doua saptamani. La plecare parintii i-au dat bani de buzunar 50 de euro. Copilul, sufletist, cumpara cadouri de 20 de euro si se opreste din cheltuit putin speriat de nebunia lui financiara. La antoarcere restituie parintilor 43 de euro, cu scuze ca nu a venit cu suma antreaga… Orice calcul am face apare o greseala. Si totusi copilul a avut an mana mai multi bani decat i-au dat parintii. Cum a facut? A amuncit” an propria vacanta. A facut bagaje pentru unii mai lenesi sau le-a spalat hainele. Gasise nisa, dar nu era singurul ofertant de servicii, asa ca a scazut pretul. La sfarsit, profit garantat, semne de mare chibzuiala si nas pentru business.
Cand m-am gandit sa va ampartasesc aceasta poveste a antreprinzatorului fara buletin care a muncit ala negru”, mi-am adus aminte si de alti copii care an joaca lor castiga binisor. Alexandru este unul dintre acesti copii pe care i-am cunoscut antr-un catun de munte, acolo unde ami petrec o parte din concedii. Acest copil, anca la primara, culege vara ciuperci, plante medicinale si fructe de padure pe care le preda la centrul de colectare aal italianului”… contra unor sume ispititoare. Veniturile lui ajung an verile cu aproductie” naturala buna la peste cinci milioane lei. De Pasti si-a luat bicicleta, cu banii lui! Trebuie sa va spun ca Alexandru provine dintr-o familie fara greutati si ca face totul cu placere, desi trebuie sa se scoale an vacanta din ce an ce mai devreme, datorita concurentei… Un an antreg asteapta, ca si alti copii, sa vina vara, sa descopere an joaca lui locurile unde se ascund hribii (pentru acestia primeste cel mai mult, cca 200.000 lei/Kg) sau galbiorii, pentru ca apoi, an aceeasi zi sa numere banii lui. Este o adevarata antrecere antre copii.
Nu stiu cat anteleg copiii care nu fac nimic (nici macar nu anvata) si primesc totul de la parintii coplesiti de munca, dar stiu ca exista si copii care sunt anvatati de mici ca intuitia propriei valori este lucrul cel mai de pret. Etalarea antr-un mod manelistic a potentialul financiar al parintilor pe ulita urbei este anca la moda (eu as andrazni sa spun ca diminueaza angrijorator chiar efectele procesului educational). Ratarea pruncului este uneori direct proportionala cu investitia financiara a truditorilor parinti.
Mai avem putine zile pana la sarbatoarea internationala a copilului. Sa ne gandim la ce asteapta copiii de la noi, ce asteptam noi de la ei, dar si la cat, cand si cum le dam ceea ce trebuie sa le dam… Copiii sunt o bogatie pe care trebuie sa stim sa o pretuim. Altfel, lacrimile lor prefacute din copilarie vor fi lacrimile noastre dureroase la batranete.

Insomniferul de marti
aDaca copiii ar creste mai departe asa cum se arata la anceput, am avea numai genii.” (Goethe)Scris de Prof.univ.dr. Viorica Paraschivescu






Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014