Cultura bacauana se afla, de o buna bucata de vreme, intr-un fel de carantina. Desi exista talente, manifestarile dedicate creatiei spirituale sunt din ce in ce mai rare, iar Bacaul se complace, de nevoie, in a sta in expectativa la umbra Iasiului. Evenimentele culturale sunt rarisime, iar amploarea acestora, cu mici exceptii, nu este de natura sa incurajeze mediul celor ce se ocupa cu creatia frumosului. Sergiu Sechelariu a avut o serie de intalniri cu oamenii de cultura, prilej cu care au fost discutate atat problemele artelor frumoase, cat si strategiile concrete pentru rezolvarea acestora.
Cladirile de patrimoniu din Bacau sunt, in marea lor majoritate, niste veritabile ruine. Cu care, in inconstienta lor, o parte a autoritatilor continua sa se laude. In loc sa caute oportunitati de obtinere a fondurilor necesare pentru restaurari, alesii prefera sa se certe inutil prin sedinte, purtati doar de mirosul banilor pe care ii doresc in propriile buzunare, si nu investiti in ceva abstract, asa cum este cultura. Bacaul este un oras ciuntit din punct de vedere arhitectonic. Marea majoritate a cladirilor vechi au fost demolate, iar cele putine care mai sunt inca in picioare nu mai au mult pana cand vor ceda atacurilor combinate ale timpului si dezinteresului. Exemplul Casei Memoriale Vasile Alecsandri este extrem de elocvent in acest sens.
Deschidere catre cultura
Sergiu Sechelariu a avut ample discutii cu Dionis Puscuta, presedintele Uniunii Artistilor Plastici din Bacau, presedintele Uniunii Scriitorilor Filiala Bacau, Calistrat Costin, fotograful de arta Viorel Cojan, editorul Revistei Plumb, scriitorul Ioan Prajisteanu, Vasile Craita Mandra, Geo Balint, profesorul Aurel Stanciu, maestrul Ilie Boca, Cristina Ciobanu, Ovidiu Marciuc, Nicolae Mihai, Petru Scutelnicu, Ioan Burlacu, Radu Carneci. Lipsa atelierelor, a sponsorizarilor pentru editarea de carti si albume de arta, sediile de mizerie ale asociatiilor artistice au fost doar cateva dintre chestiunile puse pe tapet de reprezentantii comunitatii artistice bacauane. Una dintre solutiile propuse de Sergiu Sechelariu consta in infiintarea unui centru cultural municipal, in care sa fie sali care sa poarte numele personalitatilor bacauane, spatii expozitionale si pentru conferinte, precum si sediile principalelor asociatii culturale. Pentru punerea in practica a acestei initiative va fi achizitionata si restaurata o cladire de patrimoniu, eventual Casa Sterian, unul dintre putinele monumente arhitectonice din Bacau.
Sprijin material pentru sustinerea frumosului
Comunitatea artistica bacauana va avea parte de tot sprijinul autoritatilor. Pentru sustinerea culturii va fi creat un fond special de premii si burse, de care sa beneficieze atat tinerele sperante, cat si artistii consacrati. Taberele de creatie si concursurile artistice (pictura, poezie, muzica etc.) vor fi finantate de autoritati in colaborare cu sponsori din randul oamenilor de afaceri cu inclinatie catre frumos. Pe baza de proiecte va fi stimulata editarea de carti si cataloage de arta, de ample prezentari ale artistilor bacauani. Prin renovarea vechilor ateliere si construirea altora noi, a sustinut Sergiu Sechelariu, se pot crea premisele favorabile includerii Bacaului pe harta turismului cultural national si nu numai. Prin Consiliul Local vor fi alocate fonduri pentru revitalizarea monumentelor din Bacau si pentru crearea altora noi, ceea ce va aduce un plus de culoare si de armonie in estetica orasului.Scris de Desteptarea
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.