Universitatea „Vasile Alecsandri”, Facultatea de Litere, a organizat joi un eveniment deosebit in memoria celui care a fost Grigore V. Coban, profesor de limba rusa si de limba româna in institutia academica din Bacau, dar si critic de arta, asa cum il stiu asolventii Facultatii de Filologie a Institutului Pedagogic de 3 ani, denumirea initiala a universitatii bacauane. Nascut in satul Sudarca, tinutul Soroca pe 29 ianuarie 1914, Grigore V. Coban si-a petrecut mare parte a vietii sale in Bacau, pâna pe 30 ianuarie 1986.
„Am asteptat cu bucurie si emotie acest centenar. Sunt 100 de ani, asadar, de la nasterea lui Grigore V. Coban, cel care, in timpul vietii, nu a avut deloc grija de personalitatea lui, nu si-a construit un soclu al sau personal, ci a avut grija sa-i puna in valoare pe altii si, mai ales, pe artistii plastici. Pe lânga profesor, aici, la Institutul Pedagogic, a fost si un fondator al miscarii artistice din judetul Bacau”, a declarat prof.univ.dr. Ioan Danila, initiatorul si organizatorul acestei manifestari, care mai arata ca acelasi Grigore V. Coban ramâne un nume de referinta in cultura bacauana, mai ales pentru lucrarea „Nicu Enea” – o monografie aparuta in 1979, sub egida Muzeului de Arta din Bacau.
La intâlnire au fost prezenti masteranzi si studenti de la Facultatea de Litere, dar si cadre didactice, artisti plastici si alti martori ai fenomenului spiritual bacauan din acea vreme. Invitat special a fost prof. Violeta Coban, nora lui Grigore V. Coban, care a organizat cu aceasta ocazie si o miniexpozitie documentara.
Activitatea de la Facultatea de Litere a fost organizata de Societatea Cultural – Stiintifica „Vasile Alecsandri”, in colaborare cu Gruparea Alumni si filiala Bacau a Uniunii Artistilor Plastici (UAP).
„A fost o personalitate marcanta a Bacaului. Eu l-am cunoscut in ultima perioada a vietii sale, in ultimii 10 ani ai sai, atunci când se ocupa mai ales de filiala UAP Bacau. Pe lânga cultura intelectuala deosebita, m-a atras la el vitalitatea, avea 61 de ani când ne-am intâlnit pentru prima oara, si faptul ca ii placea tot ceea ce-i frumos. Era un om foarte cald, care imprastia lumina peste tot si pe care imediat o simteai când intrai in casa si in familia lui. Ma bucur ca s-a organizat aceasta activitate, aici, la Universitatea Bacau. Sper ca amintirea lui sa ramâna in sufletele bacauanilor, a celor care l-au cunoscut, l-au iubit si l-au apreciat.”
prof. Violeta Coban
„Ne bucuram ca s-a gândit cineva sa ne aminteasca de Grigore Coban, primul critic de arta al Bacaului, care a colaborat cu Tonitza, la «Scrisul iesean», care l-a cunoscut si pe regretatul Nicu Enea, dar si cel care a pus bazele filialei UAP Bacau, care atunci avea 5 membri, iar acum are peste 70. Am petrecut clipe frumoase impreuna, a participat activ la toate vernisajele, a lansat tineri artisti, a scris despre ei, deci a avut o activitate bogata. Ii purtam o amintire placuta celui care pentru noi era nea’ Griguta, cum i se spunea.”
Ilie Boca – artist plastic
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.