27 octombrie 2024
ActualitateONG-urile au ramas "in aer"

ONG-urile au ramas „in aer”

Dupa integrare, ONG-urile au pierdut finantarile de „preaderare”, dar si-au pus nadejdea in fondurile structurale. Azi, acestea par o himera. ONG-urile acuza nepasarea si birocratia din sistem. Nici Guvernul nu face nimic pentru aa reglementa concesionarea si finantarea de servicii sociale.

Au trecut doi ani de la intrarea in UE si nicio organizatie nu a primit bani pe fonduri structurale. Motivele? E multa birocratie, gestionarii fondurilor nu colaboreaza, se inventeaza si complica cerintele. Gabriela Achihai, presedinte, arata ca FSC are proiecte subventionate de Ministerul Muncii, in baza Legii 34, insa aceste sume sunt insa insuficiente: „Pana acum doi ani primeam finantare prin USAID si o fundatie din Olanda, insa, odata cu integrarea in UE, am pierdut aceste surse”. Fondurile structurale vizeaza mai ales infrastructura rutiera, IMM-urile, dezvoltarea rurala, protectia mediului. Proiectele sociale ale ONG-urilor au ramas in aer. Fundatiile, dar si institutiile publice sunt nemultumite ca Guvernul prefera sa plateasca ajutoare, indemnizatii si venituri pe Legea 416 etc., in loc sa dezvolte servicii sociale si sa le concesioneze. In urma cu un an, FSC a depus doua proiecte la Fondul Social European (FSE), dar nu a primit niciun raspuns. „Am respectat procedura, am depus si cererea, si justificarea, toata documentatia ceruta. Stiam ca se face o verificare preliminara. Nimeni nu ne-a contactat, nimeni nu ne da lamuriri. Cand intrebam, ni se spune sa asteptam”, declara Gabi Achihai.



Banii vin dupa 9-12 luni

Andre Muit, presedintele Asociatiei BETANIA, arata ca una dintre conditiile puse de finantatori este „sa existe, tot timpul, un element de noutate”, cu alte cuvinte, nu se acorda sprijin pentru continuarea proiectelor. Betania are o finantare, dar e obtinuta in parteneriat cu DGASPC, majoritatea fondurilor adresandu-se institutiilor publice, si un proiect de extindere a CIT, pe care vrea sa-l depuna, dar nu reuseste. aCer documentatii la care specialistii romani nu se pricep. Am contactat trei arhitecti, dar niciunul n-a stiut sa faca proiectul”, explica Andre Muit. Proiectul se adreseaza unei linii de finantare gestionata de ADR N-E. Betania ar trebui sa apeleze la consultanti, dar acestia nu lucreaza gratis. „Cheltuiesti o avere pentru ceva ce nu esti sigur ca vei obtine. Nu e in regula. Mai sunt si alte probleme: cofinantarea, de 20 la suta, la ONG-uri, si faptul ca deconteaza cheltuielile”. Concret, ONG-ul investeste bani in infiintarea unui centru, daca-i are, apoi asteapta 9 – 12 luni sa-i fie acoperite costurile. O parte din ele, caci decontarea se face la cursul euro din ziua depunerii proiectului. Andre Muit sustine ca ar trebui sa se simplifice regulile: aE prea complicat, aproape imposibil sa acccesezi fonduri europene. Daca nu cumva e si asta o strategie. Noi avem o groaza de proiecte, pe centrele de zi, pe formarea profesionala, dar ne izbim de aceasta birocratie”.

S



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img