Nu toti parlamentarii bacauani s-au omorât cu munca, in primul an de mandat, conform studiului realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP).
„Raportul de monitorizare: oglinda activitatii parlamentarilor in anul 2013”, dat publicitatii luni, „continua seria evaluarilor periodice realizate de IPP, in pofida presiunilor politicienilor de a renunta la aceasta practica, cu scopul de a da publicitatii cele mai relevante aspecte despre performanta senatorilor si deputatilor”, arata IPP.
Din perspectiva initiativelor legislative, parlamentarii bacauani nu se afla printre harnici, exceptie facând Ioan Melinte, deputat PSD. Cu 54 de propuneri legislative, acesta se situeaza pe un onorant loc 4, dupa Tudor Ciuhodaru (Vaslui), Bogdan Ciuca (Galati) si Maria Dragomir (Calarasi).
„Problema e ca cetatenii din teritoriu vor sa le faci drumuri si sa le vopsesti scoala, or noi suntem acolo ca sa legiferam. Sigur ca sustin judetul, dar cele 54 de initiative sunt importante la nivel national. Eu cred ca munca mea aduce plusvaloare si prosperitate”, a declarat Ioan Melinte, PSD. Codasii codasilor nu sunt bacauani: Sebastian Ghita (Prahova), Oana Niculescu Mizil (Bucuresti), Ludovic Orban (Bucuresti) si Petrescu (Dolj), cu zero initiative.
Senatorii, mai absenti!
La Senat, Bacaul nu are nici macar intre primii 12 un reprezentant. Avem, in schimb, intre ultimii, la luari de cuvânt in plen: Dan Tataru, PSD, cu o singura interventie.
Analiza prezentei voturilor finale electronice din perioada 19 decembrie 2012 – 31 decembrie 2013 arata ca deputatii au fost mai constiinciosi decât senatorii.
Cea mai harnica dintre parlamentarii bacauani a fost Viorica Marcu, PNL, cu o prezenta de 89 la suta. Urmeaza Miron Smarandache (PSD) – 85 la suta, Nicu Marcu (PNL) – 84 la suta, Ionel Palar (PNL) – 83 la suta si Gabriel Vlase (PSD) – 80 la suta.
In jumatarea inferioara a clasamentului, cu procente sub 50, se situeaza Lucian Ciubotariu (PNL) – 47 la suta, si Valerian Vreme (independent) – 41 la suta. In perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013, prezenta senatorilor bacauani la voturile finale electronice a fost urmatoarea: Damian Draghici (UNPR) – 63 la suta, Dan Tataru (PSD) – 61 la suta, Dragos Luchian (PNL) – 59 la suta, Marcel Bujor (PPDD) – 58 la suta si Vasile Nistor (PC) – 38 la suta.
[HIDEPOST]
„Primul an de mandat a fost un an de invatat. Ca sa stii de ce te-a trimis electoratul acolo si ce poti sa faci pentru el trebuie sa inveti, iar ca sa promovezi examenul, intâi trebuie sa fii prezent.”
Viorica Marcu, deputat PNL
„Daca din 408 deputati sunt pe locul 4, fireste ca sunt multumit, mai ales ca sunt la primul mandat. Am spus de la inceput ca nu candidez ca sa fac naveta la Bucuresti sau ca sa dorm in Parlament.”
Ioan Melinte, deputat PSD
IPP arata ca raportul ii da dreptul sa critice in continuare „calitatea proiectelor actelor normative initiate de parlamentari dar si excesul de initiative apartinând Guvernului (93% din initiativele adoptate in 2013 au apartinut Guvernului)”, absenteismul cronic”, „abuzul procedurii de adoptare tacita, lipsa interesului Parlamentului de a exercita control eficient asupra Executivului” si „tolerarea (chiar incurajarea, functie de interes) a practicii migratiei politice.”[/HIDEPOST]
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.