@ Tinere sanatoase accepta constient relatii sexuale neprotejate cu seropozitivi
O tanara s-a infectat cu virusul HIV dupa ce a intretinut relatii sexuale neprotejate cu partenerul pe care il stia seropozitiv. Tanara si-a asumat constient riscul numai pentru a da nastere unui copil cu partenerul ei. Alte doua tinere sunt decise sa ramana gravide cu partenerii lor care sunt seropozitivi. Pana in prezent, patru mame seropozitive au nascut. Copiii lor, insa, nu sunt infectati. Inca multe persoane sunt depistate tarziu cu infectia HIV, desi in repetate randuri au fost internate in spital.
Desi stia sigur ca daca va procrea un copil cu partenerul ei, depistat seropozitiv, se va infecta si ea cu virusul HIV, o tanara si-a asumat acest risc. La 20 de ani a ramas insarcinata cu barbatul pe care il iubeste si a nascut o fetita, spre bucuria amandurora. Dar dupa ce in primul trimestru de gravidie, in urma testarii pentru infectia HIV rezultatul a iesit negativ, in a sasea luna de sarcina s-a constatat ca este si ea infectata cu acest virus al imunodeficientei dobandite. Cu toate ca sunt puse in tema de catre personalul medico-sanitar de la Centrul de consiliere si testare HIV, din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta (SJU), asupra faptului ca relatiile sexuale neprotejate sunt calea cea mai sigura de transmitere a infectiei, tot mai multe tinere, care nu sunt seropozitive, sunt dispuse sa-si riste viata pentru a da nastere unui copil cu partenerul lor, deja diagnosticat cu HIV/SIDA. In momentul de fata chiar doua cupluri de intelectuali au luat aceasta decizie. In cadrul fiecaruia, partenerul este infectat HIV iar partenera, nu, dar isi doreste cu ardoare sa aiba un copil cu el.
Mama, infectata, copilul, sanatos
Din noiembrie 2004, de cand a fost infiintat, centrul amintit a testat 3.224 femei gravide. Dintre acestea, sapte au fost depistate seropozitive. Una a decis sa faca avort, alta, in varsta de 18 ani, a decedat cand era gravida in luna a cincea iar restul au optat pentru a duce sarcina pana la capat. Astfel, pana in prezent, au fost adusi pe lume de catre mame seropozitive patru copii. Trei dintre ei au depasit deja varsta de un an si jumatate, moment in care virusul HIV poate fi pus in evidenta. Culmea, toti trei nu sunt infectati, fapt stabilit in urma si a celui de-al doilea test, de confirmare. aIn mod normal, riscul de transmitere de la mama la fat este de 45 la suta din cazuri, ne-a declarat Masa Ardeleanu, asistent principal la centrul amintit. Dar daca se iau masuri de preventie, pericolul scade considerabil”. Astfel, se poate ajunge ca riscul sa fie redus la cinci la suta, daca tanara seropozitiva ia tratament antiretroviral cat mai timpuriu de la momentul infectarii, naste prin cezariana, programata la 38 de saptamani de sarcina, si alimenteaza artificial copilul, nu la san. aPrimul caz de infectie HIV depistat in randul femeilor insarcinate a fost acum aproape trei ani, mai spune Masa Ardeleanu. Mama este seropozitiva, iar tatal, negativ. Copilul este sanatos si are o evolutie foarte buna. Depinde foarte mult de starea psihica a mamei. Cand a aflat ca este seropozitiva, nu a dramatizat. A luat viata asa cum i s-a dat. Este foarte activa, lucreaza in continuare, nu a abandonat lupta”.
Depistata prea tarziu
Dar persoane cu infectia HIV au fost depistate de catre personalul Centrului si in randul populatiei generale. Din cele 2.251persoane testate, 29 au fost gasite seropozitive. Surprinzator, unele dintre ele au fost diagnosticate aproape dupa 18 ani de cand au fost infectate. aInca descoperim persoane seropozitive din cohorta generatiei „87-„91, mai afirma asistenta Centrului. Cele mai multe nu sunt din Bacau ci din alte zone si au fost tratate acolo pentru infectii asociate bolii SIDA, fara sa fi fost supuse testului HIV”. Asadar, pana si acum sunt ignorate simptomele care obliga la efectuarea testului HIV chiar de catre unii dintre cei care ar trebui sa recomande acest lucru. O gravida dintr-o alta zona decat Bacaul a fost tratata intr-o sectie de boli infectioase de acolo si a fost depistata seropozitiva dupa aceea la Centrul de testare HIV. Pana ce a fost luata in evidenta de catre acesta ea a fost internata in repetate randuri si supusa tratamentului pentru pneumonie sau infectii acute respiratorii in zona unde isi avea domiciliul. Ulterior tanara, in varsta de 18 ani, a ajuns la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) cu meningita, prilej cu care a si fost testata. De la SJU a fost trimisa la Iasi, dar, din pacate, pe drum a decedat. Nu se poate sustine ca avea sanse sa mai traiasca, daca ar fi fost testata si depistata inca de la prima internare in spital, dar este cert ca o alta tanara, din aceeasi zona, investigata si diagnosticata mai devreme se simte bine acum, in urma tratamentului antiretroviral (specific pentru combaterea HIV/SIDA). aSi aceasta tanara era la un pas de moarte, ne-a declarat Masa Ardeleanu. A fost trimisa la Targu Mures pentru o boala de nutritie, unde a fost testata si depistata seropozitiva. Imediat a fost supusa tratamentului antiretroviral si si-a revenit spectaculos. Trebuie constientizat ca HIV/SIDA nu mai este o boala atat de cumplita, ca este o afectiune cronica la fel ca oricare alta, precum diabetul sau bolile cardiovasculare si ca daca este depistata si tratata la timp, speranta medie de viata creste considerabil”.Scris de Elena Tintaru
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.