Eurodeputata română Minodora Cliveti a susținut, într-o dezbatere a postului de televiziune Euronews difuzată vineri seara, faptul că ,,românii nu sunt emigranți, ci cetățeni europeni care își exercită dreptul de liberă circulație”, ei deplasându-se în Marea Britanie ori în alte țări europene ,,pentru a munci, nu pentru beneficii sociale, la fel ca aproximativ un milion de britanici mobili în Uniunea Europeană”.
Jurnalistul american Chris Burns, moderatorul emisiunii având drept subiect ,,Temerile migrației în UE”, a analizat împreună cu europarlamentara română, cu eurodeputatul britanic Stuart Agnew, membru al UKIP, și cu Alex Glennie, cercetătoare la Institutul pentru politici publice din Londra, situația creată în UE după ridicarea totală a restricțiilor pentru români și bulgari pe piețele forței de muncă în UE.
Tratatul de aderare a României și a Bulgariei la Uniunea Europeană le-a permis țărilor UE-25 (țările fondatoare și cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricționeze temporar accesul liber al lucrătorilor români și bulgari pe piața muncii pentru a pregăti libertatea deplină de circulație a forței de muncă în UE. Perioada de tranziție generală de șapte ani a fost împărțită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). Măsurile tranzitorii s-au încheiat în mod irevocabil la 31 decembrie 2013. Nouă state din UE (Austria, Germania, Olanda, Luxemburg, Malta, Franța, Marea Britanie, Irlanda și Spania) au aplicat restricțiile respective până în ultima zi a anului trecut.
,,Românii nu sunt emigranți. Ei sunt cetățeni europeni și se bucură de drepturi distincte de cele ale migranților. Comisia Europeană și Consiliul au afirmat aceasta extrem de clar în declarația comună din plenul Parlamentului European. Dreptul la liberă circulație este un drept fundamental, protejat de tratatele europene și trebuie respectat de toate statele membre”, a subliniat Minodora Cliveti.
,,Majoritatea lucrătorilor mobili, inclusiv cei din Romania, sunt tineri, și acest fapt contribuie și la îmbunătățirea profilului de vârstă al populației statelor membre unde aceștia lucrează”, a spus ea.
Ea a calificat drept ”un neadevăr” așa-zisul ,,abuz de securitate socială” invocat de țările europene ce vor să impună restricții românilor privind accesul la ajutoarele sociale, neexistând date care să confirme că aceștia ar atenta la sistemele sociale. În schimb, Cliveti a menționat faptul că ,,românii contribuie nemijlocit și semnificativ la bugetul statului membru unde muncesc”.
,,Într-o perioadă în care guvernul britanic, în special, și-a propus să combată așa-zisul „turism de binefacere”, acțiune ce se cere insistent și în Germania ca urmare a unui pretins ,,val mare de migranți” presupus a veni din România și Bulgaria, am argumentat în această dezbatere — în limita unor perioade de timp limitate acordate ca răspunsuri — inutilitatea, nefondarea și chiar adversitatea unei temeri nejustificate față de presupusa ,,invazie” românească în Marea Britanie ori în alte țări din spațiul Uniunii Europene. Doar 23 de români au intrat pană acum în Marea Britanie. În plus, un sondaj Gallup făcut în 2013 arată că 77% dintre români nu doresc să muncească într-un alt stat membru UE în următorii doi ani „, a declarat sâmbătă, pentru Agerpres, Minodora Cliveti. AGERPRES
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.