Intr-unul din articolele anterioare am analizat in extenso optiunile pe care le are un investitor la bursa: sa cumpere, sa vanda sau sa astepte. Am insistat atunci pe virtutile variantei de a astepta (activ, bineinteles, monitorizand continuu piata), atitudine conforma si cu binecunoscuta zicala „cash is king”, valabila mai ales in momentele in care piata este clar in scadere sau in piata domneste incertitudinea.
Majoritatea expertilor recomanda selectarea actiunilor pe care investitorul le va urmari pentru a fi achizitionate pe baza criteriilor Analizei Fundamentale, urmand ca momentul optim al cumpararii sa fie stabilit pe baza semnalelor oferite de Analiza Tehnica. Desigur sunt si pareri extreme: exista fani absoluti ai Analizei Fundamentale, care desconsidera pur si simplu Analiza Tehnica, precum putem intalni si investitori care isi bazeaza deciziile exclusiv pe semnalele furnizate de Analiza Tehnica. Personal sunt adeptul combinarii ambelor metode, si mai ales al adaptarii regulilor generale ale strategiei investitionale la obiectivele personale, orizontul de timp si nu in cele din urma, la psihologia individuala.
Evolutiile bursiere din ultima perioada au confirmat recomandarile noastre anterioare, caci prudenta – recomandare repetata a noastra – a scutit investitorii de eventuale neplaceri, desi nici intrarea la cumparare pentru a acumula putin cate putin actiuni la societati solide, in special blue-chips-uri, nu este exclus ca se va dovedi o optiune profitabila, mai ales pentru cei cu un orizont investitional mai indelungat.
Piata in general nu a dat (inca) nici un semn clar de reintrare pe un trend crescator, desi scaderile nu au mai fost asa de abrupte, iar anumite societati, cum ar fi Petrom (SNP) sau Erste Bank (EBS), au avut chiar evolutii pozitive. In piata continua sa domneasca incertitudinea si sa predomine sentimentul de teama al investitorilor, ambele generate de criza declansata in Statele Unite ale Americii. Numerosi specialisti sunt de acord ca, in ceea ce priveste evolutia viitoare a unei cotatii, a nu avea o opinie nu este neaparat o dovada de ignoranta, ci de multe ori lipsa unei opinii poate constitui dovada unei expertize solide.
Chiar daca inexistenta unei opinii despre directia viitoare a unei cotatii este de multe ori justificata, nu acelasi lucru ar trebui sa fie valabil si in legatura cu caracterizarea prezenta a unei economii, in speta fiind vorba despre existenta starii de recesiune in economia Statelor Unite ale Americii, in legatura cu care exista inca voci care sustin puncte de vedere divergente. Aceasta incertitudine fata de unul dintre aspectele fundamentale care au o influenta covarsitoare asupra evolutiilor bursiere nu doar din SUA, ci din intreaga lume, constituie totodata un puternic argument in ceea ce priveste validitatea lipsei unei pareri clare despre evolutia pe termen scurt a bursei: „lipsa unei opinii este uneori cea mai buna opinie”.
Vinerea trecuta, pe 9 mai, doi reputati analisti, Michael Patterson si Eric Martin, scriau un editorial pentru Bloomberg, intitulat: „Care recesiune?”. Ideea de baza pe care o sustin reporterii citati este aceea ca, desi in SUA companiile financiare au pierderi insemnate, companiile din sectorul bunurilor de consum au depasit profiturile estimate pentru trimestrul I 2008, ceea ce s-a reflectat si in evolutia sectorului la bursa: indicele S&P 500 Consumer Discretionary a crescut cu 7.1%. In articol este citat David Joy, strateg sef la RiverSource, care a declarat pentru Bloomberg: „Se pare ca economia, cel putin pentru urmatoarea perioada, va evita intrarea in recesiune. Cifrele economice vor fi mai bune in urmatorul semestru, si eu cred ca piata va avea un raspuns pozitiv la aceasta.”
Reversul medaliei este foarte bine exemplificat de un articol publicat cu exact o luna in urma, in Chicago Tribune. Aici se discutau estimarile Fondului Monetar International, care evalua pierderile globale cauzate de criza subprime (credite ipotecare cu grad de risc ridicat) ca fiiind de 945 miliarde de dolari, ceea ce ar insemna circa 143 de dolari pentru fiecare locuitor al Terrei. Jaime Caruna, Director al departamentului monetar si al pietelor de capital al FMI a declarat: „Ceea ce a debutat initial ca un soc in piata subprime, a inceput deja sa se raspandeasca… este important ca bancile centrale sa continue sa furnizeze lichiditate pietelor financiare”.
Urmatoarea intrebare este cat se poate de legitima: „ce este de facut in aceste conditii?”. Un raspuns pertinent este urmatorul: prudenta maxima in continuare, si, pentru cei mai curajosi, cumparari in transe mici, cu acceptarea prealabila si a unui eventual Stop-loss mental.
Investitii profitabile tuturor!
Autorul poate fi contactat pe email: alexandru.finaru@intercapital.ro, la tel 51.51.75, sau la sediul Intercapital Invest Bacau, Cladirea Albastra et. 6.Scris de Alexandru Finaru
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.