Bacaul are nevoie de schimbare si dezvoltare.
Sergiu Sechelariu s-a preocupat de elaborarea
studiilor tehnice si de gasirea posibilitatilor
de finantare pentru ca orasul nostru sa redobandeasca statutul pe care il merita, de frunte a Moldovei.
Pentru ca municipiul Bacau sa ajunga acolo unde merita, printre primele orase din tara, este necesara o dezvoltare urbanistica bine gandita si bine implementata. In calitate de ministru secretar de stat, Sergiu Sechelariu a inclus Bacaul intr-un program pilot, ce viza strategia de dezvoltare. Documentatia a fost elaborata de prestigiosul institut HIS din Rotterdam, in 2003, fiind finantata integral de Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei. Printre solutiile propuse de specialistii olandezi si romani, pe langa amenajarea centrului orasului (centru civic, piatete pietonale la Catedrala Ortodoxa si Catedrala Catolica, protejarea zonelor de patrimoniu, reintroducerea elementelor naturale precum parcuri si lacuri), este vizata dezvoltarea orasului si pe axa est-vest. Pe aceasta axa exista doua granite, una naturala, reprezentata de Bistrita, si una artificiala, calea ferata. Pentru a se ajunge la un oras deschis, cu comunicare lejera intre toate cartierele, dezvoltarea pe axa est-vest trebuie sa fie o prioritate maxima. Aceasta inseamna ridicarea a doua noi poduri peste Bistrita, in afara de cel de la Serbanesti. Astfel, Bistrita ar deveni pentru Bacau ceea ce reprezinta Tamisa pentru Londra. Banii necesari unor astfel de investitii pot fi atrasi din fondurile europene, mai ales pe Axa 1 a Programului Operational Regional, care permite elaborarea de proiecte integrate, mult mai ample. De partea cealalta, sunt necesare noi pasaje, atat pietonale cat si auto, care sa faciliteze comunicarea intre cartierul CFR, zona Sarata, Tache etc. si oras. Toate aceste obiective pot fi duse la bun sfarsit intr-un singur mandat. Bacaul trebuie, dupa materializarea unor astfel de proiecte, sa capete un aspect circular, tipic marilor orase, in care traficul si comunicarea intre diferitele regiuni sa nu mai fie o problema. Aceeasi Axa 1 permite reabilitarea retelelor de canalizare si asfaltarea, astfel incat pe un singur proiect pot fi solutionate mai multe probleme ale orasului.
Un proiect amanat,
un angajament asumat
Bacaul este sufocat de trafic, problema fiind in stransa legatura cu inexistenta unei sosele de centura si a insuficientei locurilor de parcare. Sergiu Sechelariu s-a ocupat de proiectul centurii ocolitoare a Bacaului, care a fost elaborat si aprobat pentru finantare inca de acum patru ani, dar finalizarea se lasa asteptata. Conform unor statistici ale politiei, construirea unei sosele de centura ar descongestiona traficul in proportie de 30-40%, un mare castig atat pentru soferi, cat si pentru toti bacauanii ce nu ar mai fi nevoiti sa inhaleze noxele emanate de autoturismele ce tranziteaza Bacaul. In ceea ce priveste marea problema a locurilor de parcare, au fost identificate atat terenurile pentru ridicarea unor parcari supraterane si subterane, cat si posibilitatile de finantare. Este vorba de fonduri europene, iar contributia autoritatilor locale in aceasta privinta este una de cel mult 10%. Astfel, cu 1 milion de euro de la bugetul local pot fi atrase inca 9 milioane, bani cu care pot fi refacute majoritatea arterelor secundare. Podul de la Serbanesti, care sufoca si mai mult traficul deja aglomerat, poate fi finalizat in 50 de zile, cu conditia ca lucrarile sa fie supervizate profesionist si societatea contractanta sa isi faca treaba.
Bacauani sanatosi
Spatiile verzi si locurile de joaca sunt si ele o provocare pentru autoritatile locale. Conform normelor europene in vigoare, fiecarui cetatean trebuie sa ii corespunda minimum 26 mp de spatiu verde. Pana in 2011 suprafata verde va respecta cerintele europene, sustine Sergiu Sechelariu, deoarece oamenii au nevoie, pe langa un oras frumos, si de aer curat. Generatia viitoare a Bacaului are nevoie de locuri de joaca. La fel si de minibaze sportive de cartier, dotate cu gazon artificial si nocturne.
Locatii exista in toate cartierele, trebuie doar bunavointa din partea autoritatilor pentru indeplinirea acestor necesitati. In fiecare cartier vor fi construite cate doua minibaze sportive moderne, care reprezinta o necesitate pentru toti amatorii de miscare in aer liber. Bacaul dispune, in fiecare cartier, de locatii pentru amenajarea de spatii de agrement, cu fantani arteziene si locuri de joaca pentru cei mici.Scris de Desteptarea
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.