18 noiembrie 2024

Am ramas fara o cladire de patrimoniu

Presedintele CJ inca nu stie ca a pierdut procesul

Cladirea fostului Muzeu de Stiintele Naturii, aflata in patrimoniul national, a ajuns, cu aajutorul” presedintelui Consiliului Judetean Bacau, in posesia unui agent imobiliar. Dupa opt luni de proces, instanta a dat castig de cauza noilor proprietari. Dragos Benea inca nu stie ca procesul s-a incheiat.



Bacaul a ramas vaduvit de inca o cladire de patrimoniu. Imobilul in care ani de zile a functionat Muzeul de Stiintele Naturii aIon Borcea” a intrat in proprietatea unui agent imobiliar, cu sprijinul presedintelui Consiliului Judetean, Dragos Benea. In ziua de 3 septembrie 2007, prin dispozitia presedintelui Consiliului Judetean Bacau se elibereaza un act de punere in posesie in care se mentioneaza ca Adrian S., cel care a revendicat casa, primeste ain natura imobilul compus din constructie si teren in suprafata totala de 899 metri patrati, din care suprafata construita 280 metri patrati”. Imediat ce a intrat in posesia cladirii, proprietarul a cautat cumparatori. aNoi am gasit anuntul in ziar si am luat legatura cu domnul Adrian S., ne-a declarat Mihaela S., agent imobiliar. Am stabilit suma pentru imobil (450.000 euro, n.a.), iar in data de 12 septembrie am incheiat actul de vanzare-cumparare”. Exact a doua zi de la incheierea contractului dintre cele doua parti, presedintele Consiliului Judetean incearca sa repare gafa comisa. El face la Tribunalul Bacau o cerere de chemare in judecata pentru Adrian S., dar si pentru noii proprietari. Dragos Benea solicita instantei aprin hotararea ce o veti pronunta impotriva primului parat sa anulati Dispozitia Presedintelui Consiliului Judetean nr.184/2007 privind restituirea in natura domnului S. Adrian imobilul situat in municipiul Bacau, strada Gheorghe Vrinceanu nr.44 si impotriva tuturor partilor. Analizand contractul de vanzare-cumparare autentificat in 12 septembrie 2007, sa dispuneti constatarea nulitatii absolute a acestuia si repunerea partilor in situatia avuta anterior. Ulterior emiterii acestei dispozitii s-a constatat ca acest imobil este monument istoric, fiind inscris in lista monumentelor istorice la nr. 156 Cod Clasificare LMI”. Benea s-a justificat atunci ca nu a stiut ca acel imobil figureaza pe lista cladirilor de patrimoniu national.
Proprietarii sustin ca imobilul
a fost trecut ilegal in patrimoniu

Procesul nu a durat mult. Avocatii noilor proprietari si-au sustint bine cauza si au mers pana acolo incat au convins magistratii ca Ordinul nr.2314/2004 emis de Ministerul Culturii si Cultelor este partial nelegal. Aparatorii paratilor au pledat in fata instantei ca imobilul in litigiu a fost propus si inclus pe lista monumentelor istorice fara vreo justificare, neexistand o motivatie istorica, de vechime, valoare arhitecturala sau culturala. Iar argumentele acestea au tinut. Prin urmare, instanta de la Curtea de Apel Bacau aadmite exceptia de nelegalitate invocata de Gigel si Monica S., in cauza ce priveste actiunea in contencios administrativ formulata de reclamantul Dragos Benea presedintele CJ. Constata nelegalitatea Ordinului nr.2314/2004 emis de Ministerul Culturii si Cultelor in ce priveste trecerea pe lista monumentelor istorice a imobilului situat in Bacau, strada Gheorghe Vrinceanu, nr.44.”

Benea ramane cu gardul

Sentinta a ramas definitiva si irevocabila, pentru ca nimeni nu a depus recurs. Dragos Benea nici nu stie de faptul ca procesul s-a incheiat, fiind convins ca se mai judeca cu actualii proprietari ai imobilului. aProcesul este inca pe rol”, ne-a declarat convins presedintele CJ. De cealalta parte, nici reprezentantii Directiei Judetene pentru Culte si Patrimoniul National Cultural (DJCPNC) nu au avut vreo reactie in fata acestei pierderi din zestrea judetului Bacau. aNoi nu am fost citati in proces, cum de altfel era normal. Abia ieri (marti, n.a.) am aflat de proces si de finalitatea acestuia. In momentul de fata nu prea mai am ce sa fac. Voi inainta o copie a sentintei la Ministerul Culturii si vom vedea ce decizie se va lua acolo”, declara Petru Cimpoiesu, directorul DJCPNC Bacau. Imediat ce instanta le-a dat castig de cauza, noii proprietari au trecut la treaba. Deja s-au apucat de renovat fostul sediu al Muzeului de Stiintele Naturii si chiar au pus un afis ca este disponibil pentru inchiriere. Consiliul Judetean insa nu a pierdut chiar tot din imobilul respectiv. Chiar inainte de legalizarea actului de vanzare-cumparare, noii proprietari au fost contactati de reprezentantii Consiliului Judetean. aNi s-a spus ca gardul de fier forjat care ingradeste proprietatea se afla in inventarul institutiei si ca acesta va trebui ridicat. Inca nu au venit dupa el, dar nu va fi nicio problema in acest sens. Eu respect dreptul de proprietate”, ne-a spus Monica S.Scris de Lili Adochitei




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014