Dupa ce anul trecut a pierdut peste 9000 de hectare de padure, Directia Silvica Bacau este nevoita sa trimita in somaj o parte din personal. In luna martie 2008, alte 7000 de hectare de padure au fost castigate prin intermediul instantei de mostenitorul de drept, insa bomba va exploda pe Valea Muntelui. Urmasul lui Ghika revendica 34.000 hectare.
Somajul a inceput sa-i bantuie pe silvicultorii bacauani, primele disponibilizari de anul acesta fiind anuntate de la 1 iunie. aIn prima faza vor pleca in somaj 19 persoane, ne-a declarat ing. Gheorghe Savu, directorul Directiei Silvice Bacau. Toti cei care vor fi afectati de concediere sunt de la Ocolul Silvic Oituz, care urmeaza sa fie desfiintat, dupa ce mai mult de jumatate din suprafata forestiera a fost retrocedata familiei Negropontes. Nu este excus ca anul acesta sa se faca si alte disponibilizari in randul salariatilor Directiei Silvice Bacau”. Deja Regia Nationala a Padurilor (RNP) a intocmit un plan colectiv de disponibilizare, iar Bacaul apare cu un numar total de 35 de salariati ce urmeaza sa fie concediati. Dintre acestia, 18 reprezinta personal TESA, iar 17 sunt muncitori. Atunci cand a intocmit acest plan de disponibilizare, RNP a luat in calcul faptul ca Directia Silvica Bacau a apierdut” peste 9000 hectare de fond forestier. aIn cauza este vorba de padurea de la Oituz care a fost retrocedata familiei Negropontes, mostenitoarea generalului Grigorescu. Directia Silvica a facut tot ce a putut ca sa nu piarda cele 9008 hectare de fond forestier. Insa, Comisia Judeteana a dat, in februarie 2007, o hotarare de retrocedare a padurii, fara sa existe prevederi legate de amplasament. Noi ne-am judecat in doua instante insa am pierdut”, precizeaza directorul Savu. Din totalul de 14.000 hectare cat era suprafata Ocolului Silvic Oituz, in momentul de fata in custodia Directiei Silvice Bacau au mai ramas 5000 de hectare. aIn aceste conditii, RNP a decis ca un ocol silvic nu poate administra mai putin de 7000 de hectare si prin urmare Ocolul Silvic Oituz nu-si mai justifica existenta. In momentul de fata suntem in procedura de predare catre Ocolul Silvic Privat Oituz, recent infiintat. O parte din personal se ocupa de aceasta activitate, iar o parte va fi disponibilizat”, spune Gheorghe Savu.
Si padurea de langa Buhusi a fost luata de Mitropolie
Perspectivele nu sunt deloc imbucuratoare pentru silvicultori, in conditiile in care Directia Silvica Bacau pierde tot mai multe zeci de hectare de padure. Luna trecuta s-a incheiat o noua disputa in fata instantei, iar castigatoare a iesit Mitropolia Moldovei. Judecatorii au considerat ca Epitropia Spitalului aSfantul Spiridon” este mostenitorul de drept al suprafetei de 5000 de hectare de padure din localitatile Blagesti si Valea lui Ion. Si tot Mitropolia Moldovei a avut castig de cauza si in cazul padurii de la Tirgu Ocna, obtinand in instanta dreptul de proprietate asupra unei suprafete de 2000 de hectare. aDin punctul nostru de vedere, actele aduse in instanta, prin care se dovedea dreptul de proprietate, nu erau in regula. Noi am utilizat toate caile de atac sa pastram padurea in custodia Directiei Silvice Bacau, dar judecatorii au decis in favoarea Mitropoliei. Sentinta a ramas definitiva si irevocabila”, spune directorul Savu.
Bomba va exploda pe Valea Muntelui
Nimic nu se compara insa cu amenintarea care vine de pe Valea Muntelui. Domeniul fostului mosier Dimitrie Ghika este acum ravnit de unul din stranepotii lui, dr. Paltin Sturdza. Acesta a avut nenumarate intalniri cu autoritatile locale, in care si-a exprimat dorinta de a intra in posesia terenurilor inaintasului sau, adica 34.000 hectare de padure si 11.000 hectare de teren. Printul Sturdza sustine ca este interesat in mod special de palatul Ghika, actualmente muzeu de etnologie, precum si de parcul orasului Comanesti. aMostenirea aceasta este foarte importanta pentru mine, ne-a declarat dr. Paltin Sturdza. Vreau sa pastrez valoarea istorica a palatului Ghika. Vreau sa ramana ceea ce a fost intotdeauna: o emblema a orasului Comanesti. O urma a familiei Ghika, care a contribuit la propasirea zonei”. Numai ca, localnicii de pe Valea Muntelui nu sunt prea incantati de intoarcerea amosierului” ratacitor. Desi acesta nu era in posesia unor acte din care sa rezulte ca este mostenitorul lui Dimitrie Ghika, a gasit o cale de compromis. aA dat la pace cu adevaratul mostenitor si a obtinut procura de la acesta. Ne judecam cu acest Paltin Sturdza. Din punctul meu de vedere incerc sa lungesc cat mai mult procesul retrocedarii, poate intre timp se schimba legislatia. Oricum va fi jale, daca mostenitorul intra in posesia suprafetelor solicitate. Asta inseamna cam toata padurea de la Tirgu Ocna pana spre Ghimes”, spune primarul din Comanesti, Viorel Miron.Scris de Lili Adochitei
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.