21 septembrie 2024
EvenimentActivitatea instructorilor auto, blocata de vidul legislativ

Activitatea instructorilor auto, blocata de vidul legislativ

Suspendarea in instanta a ordinului fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, prin care instructorii auto independenti erau obligati, printre altele, sa se uneasca in societati mai mari pentru a-si practica meseria, creeaza numeroase probleme nu doar acestora, ci si elevilor scolilor de soferi.

Vidul legislativ existent prin suspendarea ordinului care reglementa activitatea in acest domeniu face ca elevii care au inceput pregatirea sa nu mai poata sustine examenul.



„Eu am un contract valabil pe care ARR nu mi-l poate inrregistra pentru ca nu exista cadrul legal, dupa cum mi s-a transmis intr-un raspuns oficial. Autorizatia mea expira in 2016, atestatul profesional in 2017, am un contract valabil incheiat in noiembrie 2013. Cu toate acestea, nu am mai scolarizat elevi pentru ca nu am vrut sa-mi bat joc de oameni. Daca ordinul era anulat, nu suspendat, atunci se revenea la vechea lege si toti mergeam inainte. Asa, toti functioneaza din inertie, fara un cadru legal”, a explicat Gabriel Murarescu, instructor auto bacauan.

Pentru a reglementa situatia, reprezentantii instructorilor auto independenti incearca sa negocieze noii termeni ai legii. „Chiar ieri am avut sedinta a Comisiei de Dialog Social. Din pacate, nu avem cu cine discuta. Desi avem hotarâri judecatoresti, ei vor sa aplice norme contrare acestora. Tot ce se intâmpla este un abuz grosolan”, arata Petrica Bordeianu, seful Asociatiei Scolilor de Soferi si a Instructorilor Independenti.

In judetul Bacau sunt circa 100 de instructori auto independenti. Noile norme menite sa reglementeze acest sector sunt asteptate sa apara la sfârsitul saptamânii.

Ordinul ministrului Transporturilor ii obliga pe instructorii auto sa-si instaleze camere de supraveghere in masinile de scoala, sa limiteze numarul de kilometri parcursi cu elevii, sa ii examineze inainte ca acestia sa se inscrie la examenul pentru obtinerea permisului auto si chiar sa nu mai foloseasca masinile inscriptionate “Scoala” decât daca este un elev la volan. In plus, câte patru instructori auto independenti trebuiau sa se uneasca intr-o societate daca voiau sa isi continue activitatea. (L.G.)
[HIDEPOST]

„Noile norme sunt asemanatoare cu cele vechi. I-am anuntat pe cei din minister ca in aceste conditii vom iesi din nou in strada si vom deschide din nou procese. Vrem norme corecte, europene, non-discriminatorii.”
Petrica Bordeianu, seful Asociatiei Scolilor de Soferi si a Instructorilor Independenti

„In acest moment, nimeni nu lucreaza intr-un cadru legal. Scolile nu pot angaja instructori, elevii nu pot sustine examenul.”
Gabriel Murarescu, instructor auto

[/HIDEPOST]



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img