Cartierul Aviatori arata cu adevarat bine. Din avion. Copacii inverziti mascheaza ranile strazilor si ale blocurilor. Daca iei zona la pas, de peste tot auzi strigatul mut al unui cartier uitat, neglijat. Blocuri care ar avea nevoie urgenta de renovare, cladiri cu acoperisul de tigla spart, cu pereti coscoviti, strazi sparte, pline de baltoace din care nu stii daca mai iese roata masinii, trotuare din care nu au mai ramas decat bordurile. Din cauza noroiului, a pietrelor si a gropilor de pe trotuare, pietonii sunt nevoiti sa mearga printre masini.
Strada Aviatori este un cosmar pentru soferi si pentru pietoni. Circulatia in zona a devenit intensa dupa deschiderea noului sediu al Serviciului de Evidenta a Populatiei. Toata ziua se aud claxoane si strigatele soferilor furiosi. Nu sunt locuri de parcare. Masinile sunt lasate pe marginea strazilor din jur. Trotuare nu exista. In locul lor, pietonilor li se ofera niste carari sparte, cu baltoace si noroi, marginite de borduri. „Ne supara rau starea strazilor, ne-au declarat sotii Huluba, proprietarii unei case de pe strada Aviatori. Trec masinile des pe strada aceasta plina de gropi si ne stropesc gardul, florile de pe margine. Din cauza strazii inguste, masinile nu au pe unde trece. E periculos si pentru adulti, si pentru copii.” Locatarii blocurilor din zona se plang ca nu au locuri de parcare. Ei spun ca locuri libere ar fi destule printre blocuri, dar ca acestea nu sunt amenajate. In loc sa fie asfaltate sau macar pietruite, au fost lasate in paragina.
Asteptand reabilitarea termica
In blocurile vechi de peste 50 de ani, altadata mandria cartierului, locuiesc acum foarte multi pensionari cu venituri modeste. Marea lor durere este starea precara a acoperisurilor de tigla. „Ploua in blocuri, ne-a declarat Ioan Tarca, presedintele Asociatiei de proprietari 51 Aviatori. Stam cu vase pentru apa in pod. Ar trebui refacute acoperisurile, dar proprietarii abia se descurca sa-si cumpere medicamente si sa plateasca intretinerea”. Singura speranta a locatarilor din zona este programul guvernamental de reabilitare termica, insa Primaria Bacau si-a prins urechile in el si nu a fost capabila sa finalizeze macar lucrarile la un bloc. Prin urmare, locatarii din doua blocuri au devenit parteneri cu o firma din Iasi care mansardeaza imobilele si le reabiliteaza.
aNiste minciuni!”
Pe strada Condorilor, in vecinatatea sediului Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, un bloc parasit isi casca hidos gaurile ferestrelor spre cer. In urma cu doi ani, primarul Romeo Stavarache promitea ca acesta va deveni azilul de noapte al Bacaului. Timpul a trecut, iar blocul a ramas acelasi cuib al boschetarilor si al infractorilor. „Niste minciuni, ne-a declarat Vasile Dobarceanu, presedintele As. de proprietari 135. Puteau fi facute aici niste camere. Sunt atatea familii fara locuinta! Aici e Protectia Copilului, vin oameni straini in vizita, ne facem de rusine. Este o pata pe obrazul orasului. A promis primarul, dar au ramas vorbe goale”. Cu mare greutate, zona a fost iluminata si s-a amenajat un spatiu civilizat pentru depozitarea gunoaielor. Atat.
La joaca in noroi
Cel mai mare spatiu de joaca din zona Aviatori, pe strada Aeroportului, seamana mai degraba cu o mocirla in care au fost aruncate leagane si tobogane. Ici-colo sunt insule de iarba, intr-o mare de noroi. „Nu se poate juca un copil aici, ne-a spus suparata Tamara Tudor. Ar trebui asfaltat acest loc de joaca sau macar imprastiat niste pietris. Este pacat sa arate asa. Cartierul are multi copii si merita un loc in care sa se joace linistiti, nu printre masini”. Si in spatele punctului termic de pe strada Aviatori este un loc de joaca, dar si acesta este inconjurat de balti si bolovani. Locatarii inca mai spera sa fie asfaltate aleile si strazile, sa circule si ei pe trotuare, „ca la oras”, si sa le intinda primaria o mana de ajutor pentru reabilitarea blocurilor.Scris de Doina Mincu
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.