Medicii de familie nu vor sa lucreze intr-un centru de permanenta
Pana in acest an, medicii de familie refuzau sa lucreze intr-un centru de permanenta invocand faptul ca sunt prost platiti. Din 2008, tariful pe serviciile medicale acordate in regim de garda este mult mai mare. Acum medicii se plang ca sunt foarte ocupati cu evaluarea starii de sanatate a pacientilor si nu mai au timp pentru a lucra si intr-un centru de permanenta. In lipsa acestuia, pacientii aglomereaza Urgentele la sfarsit de saptamana.
In municipiul Bacau functionau, in urma cu cativa ani, opt centre de permanenta. Sapte dintre acestea au fost desfiintate dintr-un foc, printr-un ordin al Ministerului Sanatatii Publice. Decizia a fost justificata prin calcule economice. MSP demonstra statistic inutilitatea acestor centre, prezentand cazuri de bolnavi care primeau asistenta medicala in centre, de unde erau trimisi apoi la spital, ceea ce insemna o cheltuiala dubla si inutila cu un pacient. Nu s-a tinut cont, insa, de presiunea bolnavilor pe camerele de garda si unitatile de primire a urgentelor din spitale. Medicii din aceste structuri s-au plans in nenumarate randuri de adresabilitatea crescuta. In luna februarie a acestui an, MSP a anuntat ca va face demersurile necesare pentru reinfiintarea centrelor de permanenta. Apare insa un impediment major: lipsa personalului care sa asigure asistenta medicala. Daca anul trecut, la inchiderea centrului de permanenta din Spitalul de Pediatrie, medicii de familie invocau motivele financiare, fiind nemultumiti de suma ridicola primita pentru 12 ore de garda (aproximativ 50 lei), acum este vorba despre lipsa de timp. „Desi a crescut de trei ori tariful per serviciu, medicii de familie tot nu sunt dispusi sa lucreze in centrele de permanenta, ne-a declarat dr. Mihaela Popescu, directorul Autoritatii de Sanatate Publica. Am discutat cu reprezentantii Asociatiei medicilor de familie aceasta problema. Din cauza Programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei, a volumului mare de munca, nu pot asigura asistenta medicala si in centre. Aproape toti sunt nevoiti sa lucreze peste program, chiar si sambata, pentru a face fata cerintelor”.
Medicii de la Urgente sunt luati cu asalt de pacienti
Dar, din pacate, destul de multi dintre pacientii medicilor de familie au nevoie de serviciile acestora si la sfarsit de saptamana, si in zilele libere de sarbatoare, pentru ca atunci boala nu intra in week-end. In lipsa centrelor de permanenta, bolnavii, care nu reprezinta cazuri disperate, iau cu asalt unitatile de primire urgente ale spitalelor. Este arhicunoscut faptul ca la Unitatea de Primire Urgente (UPU) a Spitalului Judetean de Urgenta in fiecare week-end si in restul zilelor libere cabinetul de medicina interna este supraaglomerat de sute de pacienti, din care marea majoritate o reprezinta cazurile de bolnavi cronic. Personalul medico-sanitar de la acest cabinet s-a plans si se plange in continuare ca peste 80 la suta din cazurile care se adreseaza aici intra in competenta medicilor de familie. Astfel, multi pacienti se prezinta la cabinetul de medicina interna de la UPU, personalul medico-sanitar de aici fiind nevoit sa le efectueze tratamentul injectabil, desi nu intra in atributiile lui. Dar efectul lipsei centrelor de permanenta este resimtit si la Spitalul de Pediatrie. Pentru ca in perioada la care ne referim, de fiecare data medicii de garda din spital erau luati cu asalt de parinti cu copii bolnavi in brate, care necesitau doar consultatie si tratament la domiciliu, conducerea unitatii a fost nevoita sa angajeze doctori la Compartimentul de Primire Urgente (CPU), special pentru asemenea cazuri. Desi salarizarea lor nu este finantata, spitalul fiind obligat sa rupa bani din bugetul lui pentru a asigura plata medicilor de la compartimentul mentionat. aA trebuit sa recurgem la aceasta solutie pentru ca medicii de garda din spital erau suprasolicitati, ne-a spus doctorita Aurelia Taga, directorul medical al Spitalului de Pediatrie. Ei trebuiau sa se ocupe si de copiii din spital, si de cazurile care impuneau internarea, dar si de cele care nu necesitau decat consultatie si prescrierea de tratament la domiciliu. Acum ei au ingrija copiii internati si cazurile urgente, care trebuie spitalizate, acestea fiind atributiile lor. Asistenta medicala a celorlalti pacienti, care au nevoie de consultatie si tratament ambulatoriu, o asigura medicii de la CPU. Dar normal este ca de aceste cazuri sa aiba grija medicii de familie, insa la noi de la inceput nu s-a manifestat bunavointa pentru infiintarea unui centru de permanenta”. Pe buna dreptate, infiintarea unui centru de permanenta macar in municipiul Bacau o reclama si medicii de la UPU a Spitalului Judetean de Urgenta.
Scris de Elena Tintaru, Doina Mincu
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.