21 septembrie 2024
EvenimentOrasean codas sau taran fruntas? “Ii indemn pe tineri sa depuna proiecte!”

Orasean codas sau taran fruntas? “Ii indemn pe tineri sa depuna proiecte!”

Saptamâna trecuta, Andrei Seto, directorul Oficiului Judetean Bacau al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), s-a intâlnit cu agricultorii din comuna Balcani.

Banii alocati de UE pentru perioada 2014 – 2020 inca nu au venit, insa seful OJPDRP vrea ca, atunci când vor veni, potentialii beneficiari sa aiba proiectul pregatit: “Speram ca in a doua jumatate a acestui an sa deschidem Masura 112, destinata tinerilor fermieri, si Masura 121 pentru modernizarea expoatatiilor agricole.



Dupa inscrierea terenurilor la APIA, care se va desfasura intre 1 martie si 15 mai, cel târziu pâna la 10 iunie, aceste masuri vor deveni active.” Intâlnirea de la Balcani a fost doar prima, Andrei Seto fiind decis sa ajunga in toate comunele din judet inainte de deschiderea liniilor de finantare. “Vreau sa-i indemn pe tineri sa depuna proiecte si sa-i indrum cu privire la ceea ce au de facut. Mizez, fireste, pe sprijinul primariilor”, a declarat Seto.

El sustine ca 112 este cea mai atractiva dintre masuri deoarece “nu are nevoie de cofinantare”. Un tânar care are o exploatatie mica, de 6 UDE (unitate de dimensiune economica, n.r.), primeste 6.000 de euro penru a o dezvolta, iar pentru fiecare unitate in plus, inca 4.000 de euro. La 13 UDE, se pot obtine 40.000 de euro, care reprezinta finantarea maxima.”

Vor justifica doar 30 la suta

E bine de stiut ca doar 30 la suta din suma obtinuta trebuie justificata cu documente. Agricultorul poate folosi diferenta (70 la suta) asa cum crede de cuviinta. Are, totusi, obligatia sa mareasca ferma cu 4 unitati (UDE) in 5 ani, in caz contrar fiind obligat sa restituie suma. Tânarul agricultor primeste banii in 2 transe si este monitorizat trei ani de la a doua plata. Nu va fi deloc complicat, mai ales ca, dupa cum spun specialistii, ghidul de finantare nu va fi modificat. Va fi insa foarte rentabil pentru un tânar care s-a saturat sa lucreze pentru salariul minim sau sa fie somer in oras.

Intors acasa, daca are un teren sau câteva vaci, va putea obtine, prin PNDR, câteva mii sau zeci de mii de euro (cel mult 40.000) pentru a-si face o ferma adevarata. Daca are 15 vaci de lapte, numai vânzând viteii isi va putea spori veniturile. De asemenea, poate livra lapte unei fabrici din zona, in judetul Bacau existând ateliere sau societati de prelucrare. Rezultatul final va fi prosperitatea sa si a familiei, dar si a comunitatii, caci fermierul va plati impozite si va crea locuri de munca pentru alti tineri.
[HIDEPOST]

“Viitorul program va avea 12-14 masuri, fata de 24, cât are actualul PNDR, insa procedurile de obtinere a fondurilor vor fi mult simplificate. Primul draft va fi trimis la Bruxelles in februarie. Românii vor primi 8,5 miliarde de euro prin PNDR, din care 7,1 de la UE, iar 1,4, contributia Guvernului.”
Andrei Seto, director OJPDRP Bacau

In 2008-2013, in judetul Bacau au fost depuse pe “dezvoltare rurala” 2913 proiecte cu o valoare totala de 147 de milioane de euro. Principalele linii care au atras bani au fost Masura 322 – Renovarea si dezvoltarea satelor (17 proiecte in valoare de 42 de milioane de euro), Masura 121 – Modernizarea exploatatiilor agricole (34 de proiecte, 10 milioane de euro), M 123 – Cresterea valorii adaugate a produselor, destinata construirii de depozite si linii de procesare (5 proiecte, 40 milioane de euro), Masura 312, pentru microintreprinderi (71 proiecte, 11 milioane de euro). Cea mai putin accesata a fost Masura 221 – Prima impadurire a terenurilor. Cel mai mare proiect a fost realizat de o firma din Onesti care a atras 4 milioane de euro pentru construirea unei linii de biscuti. [/HIDEPOST]



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img