Un proiect foarte important si foarte asteptat, cel al Legii privind Economia Sociala, a fost aprobat de Guvern, la sfârsitul lunii decembrie, si a ajuns in Senat.
Legea reglementeaza activitatea intreprinderilor care desfasoara activitati economice dar au obiective de tip social: reducerea numarului de someri si insertia categoriilor vulnerabile: persoane cu handicap, vârstnici, adulti care si-au pierdut locul de munca, rromi si alte persoane (sau familii) care sunt pericol „de a-si pierde capacitatea de satisfacere a nevoilor zilnice de trai” din cauza unor situatii de boala, dizabilitate, saracie, dependenta de alcool ori „a altor situaţii care conduc la vulnerabilitate economica si sociala”.
Intreprinderile sociale de insertie trebuie sa aiba cel putin 30 la suta din personal apartinând grupului vunerabil si sa reinvesteasca minimum 60 la suta din profit in dezvoltarea afacerii.
De la ateliere de pictura la ferme…
Intreprinderi sociale pot fi atelierele sau unitatile ONG-urilor, dar si societatie cooperatiste, uniunile pensionarilor, casele de ajutor reciproc ale salariatilor, cu conditia sa fie atestate ca atare de Ministerul Muncii.
Odata cu aparitia acestei legi, persoanele vulnerabile se vor putea asocia pentru a infiinta intreprinderi sociale. Si cooperativele sau asociatiile bacauane care sunt deja infiintate pot demara afaceri sociale.
Dupa aparitia legii, „important este ca agentii economici sa fie deschisi si sa le dea de lucru celor vulnerabili. Daca facem, in continuare, ghivece si picturi nu am rezolvat nimic”, a declarat Andre Muit, presedintele Asociatiei Betania, care se gândeste de câtiva ani la un proiect numit „Ferma animalelor”.
Intreprinderile „pot fi finantate” din surse publice si private, nationale sau internationale, si „pot beneficia de urmatoarele facilitati” din partea autoritatilor locale: atribuirea de spatii si terenuri, sprijin in promovarea produselor si serviciilor realizate si identificarea unor piete de desfacere, sprijin in promovarea turismului si activitatilor conexe prin valorificarea patrimoniului local, scutiri de taxe si impozite.
[HIDEPOST]
„Legea e foarte buna pentru ca sunt multi tineri cu dizabilitati care sunt capabili sa munceasca (…). Problema e ca, in toate legile, apare cuvântul pot. Autoritatile pot sprijini intreprinderile sociale, intrebare este câte vor face, intr-adevar, asta?”
Andre Muit, presedintele Asociatiei Betania
„Acum, nu vor mai putea spune unii ca ar face ceva dar sunt prea grele conditiile de infiintare si functionare. E o lege buna si noi, ca autoritate, vom sprijini cât vom putea crearea locurilor de munca.”
Viorel Miron, primarul orasului Comanesti
Credeti ca autoritatile locale vor sprijini asociatiile care vor incerca sa infiinteze intreprinderi sociale?
Ioan David
„Dupa câte am inteles eu, este o obligatie a autoritatilor sa sprijine intreprinderile mici si mijlocii. Guvernul are bune intentii si cred ca se va tine de cuvânt mai ales in conjunctura actuala.”
Tita Prutica
„Numai cu sprijinul autoritatilor va fi posibil, altfel omul nu are cum sa lucreze singur. Cred ca, din pacate, tot pe spinarea noastra se va face finantarea. Primariile sunt necajite, nu au bani pentru noi.”
Mioara Boncu
„Ar fi ceva extraordinar daca s-ar infiinta intreprinderi sociale pentru ca am si eu doi copii care au terminat liceul si nu au unde lucra. Eu sunt optimista! Cred ca de data asta se va face ceva!”
[/HIDEPOST]
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.