17 ianuarie 2025

Sindicalistii se pregatesc sa iasa in strada

Sindicalistii afiliati marilor confederatii sindicale sunt decisi ca, in acest an, sa-si ceara drepturile in strada, programând pentru aceasta primavara ample actiuni de protest.

Nemultumirea marilor confederatii pleaca de la faptul ca, desi au solicitat, printre altele, modificarea legislatiei muncii, dar si majorarea salariului minim pe economie pâna la jumatate din cel mediu, guvernantii refuza sa legifereze aceste propuneri.



“Partea trista este ca, desi exista angajamente scrise, promisiuni verbale electorale, exista si un acord semnat de presedintii celor doua partide, PNL si PSD, cum ca, imediat ce vor ajunge la guvernare, vor modifica legislatia muncii, din nefericire, iata, nu s-a intâmplat”, a subliniat Ioan Homos, secretarul general al Confederatiei Nationale Sindicale “Cartel Alfa”. De altfel, CNS “Cartel Alfa” a fost, in 2013, cea mai activa organizatie sindicala, in privinta actiunilor de protest, organizând numeroase manifestari sindicale la nivel central si national.

“Noi am organizat si in 2013 proteste, pe tema nemodificarii de catre USL, conform angajamentului, a Legii 65. In noiembrie si decembrie, am organizat, in fiecare zi de miercuri, pichetari in Bucuresti, si joia, in fata prefecturilor din tara”, spun sindicalistii CNS Cartel Alfa. De altfel, lor li s-au alaturat, in decembrie 2013, sindicalistii de la Blocul National Sindical (BNS) care au protestat „Din strada, cu lehamite”, actiune prin care au dorit, de fapt, sa transmita un mesaj îndreptat împotriva întregii clase politice, în frunte cu membrii coalitiei USL si Guvernul Ponta. Interesant este ca, printre sindicalisti, se vorbeste tot mai mult ca recunoasterea grupei I de munca de catre Ministerul Muncii s-ar datora tocmai presiunilor facute in ultima parte a anului de sindicate.

Mai retinem ca, printre revendicarile sindicalistilor nerespectate de actuala guvernare, se mai numara si modificarea Legii dialogului social, reducerea somajului si relansarea economiei, precum si reforma sistemului de sanatate etc. In mediile sindicale, circula tot mai des zvonul ca, in primul trimestru al acestui an, va fi programata “ofensiva de primavara”, actiune sindicala ce va avea loc, se pare, înaintea alegerilor europarlamentare. Sindicatele considera un prilej ideal pentru a le forta mâna guvernantilor USL in scopul obtinerii modificarilor legislative promise înainte de a ajunge la guvernare.
[HIDEPOST]
“In mod sigur vor fi actiuni de protest in acest an, nu stiu cu cât inainte de alegerile europarlamentare. Insa, in mod cert alegerile europarlamentare sunt un motiv in plus de a organiza proteste, pentru ca e vorba de imaginea publica si asa mai departe”, Ioan Homos, secretarul general al Confederatiei Nationale Sindicale “Cartel Alfa”

Sindicatele mai reclama ca, în urma desfiintarii contractelor colective de munca la nivel national si de ramura, beneficiaza de o forma de protectie mai putin de 30 la suta dintre salariati, numarul lor fiind în continua scadere. “Nu mai este niciun secret ca numarul sindicalistilor a scazut exponential, nu mai este niciun secret ca in tara asta nu se doreste activitate economica, inchizându-se zeci, sute, mii de societati peste tot”, spune Ghiorghe Huluta, liderul local al CNSLR – Fratia. Sindicatele vor modificarea Legii dialogului social si a Codului muncii, pentru modificarea conditiilor privind reprezentativitatea. In opinia lor, actuala legislatie este o piedica în calea sindicalizarii salariatilor din cardrul IMM-urilor, a negocierii contractelor colective de munca la nivel de sectoare.
[/HIDEPOST]



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img