15 noiembrie 2024

Criza de dentisti / Autoritatile sanitare cer ajutorul primarilor

Judetul Bacau se confrunta cu o criza acuta de medici specialisti. Cea mai
deficitara dintre ramurile asistentei medicale este cea stomatologica. Zilele trecute, o comisie formata din reprezentanti ai Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, ai Autoritatii de Sanatate Publica si ai Colegiului Medicilor Dentisti a stabilit necesarul de stomatologi pentru toate localitatile judetului. Concluzia a fost ca, raportat la populatia judetului, mai este nevoie de inca 338 de dentisti, de doua ori si jumatate mai multi decat profeseaza in prezent.

Situatia este cu adevarat tragica in mediul rural. La o populatie de peste 390.000 de locuitori, din care in jur de 315.000 sunt asigurati medical, exista doar 38 de cabinete medicale dentare cu medici incadrati. Potrivit normativului in vigoare, numai in mediul rural ar mai fi nevoie de 261 de dentisti. Din cele 85 de localitati, 50 nu au medic stomatolog. Printre acestea se numara Ardeoani, Berzunti, Birsanesti, Blagesti, Brusturioasa, Casin, Cotofanesti, Damienesti, Dealu Morii, Filipeni, Gaiceana, Garleni, Glavanesti, Huruiesti, Izvoru Berheciului, Magiresti, Motoseni, Negri, Odobesti, Palanca, Parava, Podu Turcului, Poduri, Sarata, Stanisesti, Traian, Valea Seaca. In localitatile in care exista un singur dentist incadrat, acesta are program doar cateva ore pe saptamana. Doar in cinci comune, mai mari sau mai apropiate de oras, isi desfasoara activitatea cate doi medici dentisti: Balcani, Margineni, Oituz, Racaciuni si Sascut. Bolnavii de la sate sunt nevoiti sa apeleze la cabinete din vecini sau sa bata drumul pana la oras chiar si in caz de urgenta. Chiar si in mediul urban mai este loc de medici: 50 in Bacau, 20 la Onesti, 12 la Comanesti, 10 la Moinesti si sub aceasta cifra in celelelate orase.



Macar in campania electorala

In acest an, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) va aloca un buget crescut asistentei stomatologice. De asemenea, s-a majorat gradul de compensare a serviciilor. In lipsa personalului medical care sa acorde aceste servicii, facilitatile acordate prin lege devin inutile. „Facem un apel la autoritatile locale, la primari, sa sprijine infiintarea cabinetelor dentare in mediul rural, ne-a declarat dr. Mihai Ichim, purtator de cuvant al CJAS. Pentru functionarea acestora este nevoie de un spatiu, racordare la reteaua de apa si de canalizare si de aparatura, nu foarte sofisticata. Autoritatile ar trebui sa inteleaga ca merita investitia, fiindca aceasta va ramane a comunitatii”.

Facilitati teoretice din belsug

Conform Contractului -cadru de acordare a asistentei medicale in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si a normelor de aplicare a acestuia, copiii cu varsta pana in 18 ani, elevii, studentii, ucenicii (care nu realizeaza venituri) si beneficiarii legilor speciale au gratuitate suta la suta la toate serviciile stomatologice. Ceilalti asigurati beneficiaza de o compensare de 60 la suta la majoritatea dintre ele. Totul, in limita bugetului alocat de CJAS. „La copii, de la consultatii la radiografii, tratament carii, aparat dentar, tratament al afectiunilor pulpare, tratamente chirurgicale, anestezii, tratamente ortodontice si activitate profilactica, toate serviciile sunt gratuite, a explicat dr. Ichim. In cazul celorlalte categorii de asigurati, procentul de compensare a crescut la 60 la suta din costul serviciilor. Sunt insa si servicii gratuite, cum ar fi radiografiile dentare”. Din pacate, bugetul pentru asistenta stomatologica nu a reusit niciodata sa acopere necesarul populatiei. Iar lipsa specialistilor nu face decat sa accentueze criza din asistenta stomatologica.
Scris de Doina Mincu




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014