Din aceasta luna, Casa de Sanatate nu mai incheie decat un singur contract cu medicii din policlinica. Cei care aveau contract si pe cabinetul particular vor trebui sa aleaga intre acesta si policlinica. Ramase fara contract, cabinetele particulare vor pierde si multi pacienti, care se vor adresa policlinicii. Conducerea Spitalului Judetean de Urgenta anticipeaza ca asupra policlinicii presiunea va fi si mai mare.
Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) a incheiat pentru luna aprilie acte aditionale la contractul pe 2007 cu furnizorii de servicii medicale. A fost singura solutie pentru ca activitatea medicala sa se desfasoare fara intrerupere pana la incheierea contractului pe 2008 dintre CJAS si furnizori. Tot pe baza actelor aditionale la vechiul contract s-a lucrat si in primele luni ale acestui an. In aprilie apare insa o situatie cu totul noua: CJAS nu a mai incheiat act aditional si cu medicii din ambulatoriile de specialitate ale spitalelor, pe cabinetele particulare. aLa inceputul acestui an a aparut un ordin al ministrului Sanatatii privind integrarea ambulatoriilor de specialitate in spitale, ne-a declarat dr. Mihai Ichim, purtator de cuvant al CJAS. Este o masura de aliniere la practicile europene, unde notiunea de policlina a spitalului nu exista. Ambulatoriile sunt in plin proces de reorganizare, asa ca am primit de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate precizari privind contractarea. Ideea de baza este ca medicii care lucreaza in ambulatorii isi pot desfasura activitatea in baza unui singur contract incheiat cu CJAS. Medicii care pana acum aveau contract cu noi atat in ambulatoriul de specialitate, cat si pentru cabinetele private vor fi nevoiti sa opteze pentru unul din ele”. Purtatorul de cuvant al CJAS sustine ca pacientii nu vor avea de suferit, deoarece bugetul pentru serviciile in ambulatoriul de specialitate ramane acelasi, doar ca banii se vor imparti altfel.
Policlinica va fi si mai asaltata de pacienti
Conducerea Spitalului Judetean de Urgenta este, insa, de alta parere. aIn momentul cand i se va interzice medicului sa lucreze pe cabinetul privat, este de presupus ca foarte multi pacienti care s-au adresat acestuia vor reveni in ambulatoriu, care, si asa, este supraaglomerat, declara Dan Stoica, managerul SJU. Si aceasta pentru ca la cabinetul privat medicii specialisti vor putea acorda doar contracost consultatii, nemaiavand contract cu Casa. Cu atat mai rau va fi in policlinica. Din punct de vedere al concurentei neloiale, masura este logica si trebuia luata la un moment dat. Dar in ce priveste nevoia populatiei de servicii medicale si presiunea acesteia care se resimtea si pana acum asupra policlinicii, este prea devreme sa se introduca”. Conform normelor sanitare, un medic din ambulatoriu trebuie sa efectueze in programul de lucru de 7 ore un numar de 28 consultatii, pentru fiecare pacient fiind obligat sa aloce un sfert de ora, ca actul medical sa fie de calitate. Daca in afara de consultatie trebuie sa-i presteze si alte servicii medicale (sa-i puna picaturi in ochi, de exemplu, ca la cabinetul de oftalmologie), atunci trebuie sa-i rezerve pacientului 20-25 minute. Or, si cand cabinetele particulare aveau contract cu Casa de Sanatate, astfel ca absorbeau un numar considerabil de pacienti, unii medici din policlinica erau nevoiti sa efectueze de multe ori chiar si cate 40 de consultatii pe zi. Este de asteptat, prin urmare, sa se ajunga si la restul cabinetelor la acest numar, incat se pune intrebarea ce calitate va mai avea actul medical?
Scris de Doina Mincu / Elena Tintaru
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.