16 noiembrie 2024

In spatele usilor inchise / Protejatii Primariei

Autoritatile locale au inchis ochii la mai multe cazuri care incalca pachetul de legi anticoruptie, in special legea privind incompatibilitatile. Sistemul a fost unul simplu si eficient, menit a arunca praf in ochi tuturor curiosilor. Ca de obicei, institutiile statului nu s-au autosesizat.

Primul protejat, daca ar fi sa realizam un top, este arhitectul sef Silvian Cortez. Din anul 2005, acesta a fost actionar si administrator al firmei Hercor, desi legislatia prevede clar ca un functionar public nu poate detine functii intr-o firma, fie ea privata sau de stat. In urma articolului publicat in Desteptarea, nu s-a intamplat nimic care sa-i perturbe activitatea lui Cortez in cadrul primariei. Nici macar o sanctiune disciplinara nu s-a dat. In loc sa fie chemat in cadrul unei comisii de disciplina, asa cum prevede legea, arhitectul sef a fost sfatuit sa se retraga din functia de administrator. Ceea ce a si facut. Iar prin raspunsul primit de la primarie si semnat de secretarul Ovidiu Popovici, ni s-a comunicat ca arhitectul sef a iesit din starea de incompatibilitate. Dar nu s-a precizat si ce masuri s-au luat impotriva sa. Si asta din simplul motiv ca este protejat, sau cel putin asa reiese din atitudinea autoritatilor locale.



Cum ramane cu falsul in documente publice?

Necompletarea declaratiei de avere sau completarea acesteia neconforma cu adevarul se pedepseste conform Codului Penal. Asa se prevede in Legea 144 din 21 mai 2007, cea privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, dar si in legea privind declararea averilor si intereselor. In mod normal, primaria ar fi trebuit sa faca o plangere impotriva lui Cortez, pentru a fi luate masurile legale impotriva acestuia. Lucrul acesta nu s-a intamplat, iar arhitectul sef isi vede linistit de treaba. Fara a-l deranja cineva. Asta in ciuda faptului ca se tot trambiteaza de lupta impotriva coruptiei si de transparenta decizionala din Primaria Bacau.

Sef de cabinet = afacerist cu primaria

Un alt caz de functionar care nu a fost sanctionat este cel al sefului de cabinet Pavel Monoranu. Acesta, sau mai exact apersoana fizica Monoranu Pavel” a primit de la primarie, locul in care este angajat, doua lucrari in anul 2007. Astfel, pe data de 22 august, se incheie un prim contract, in valoare de 9.800 RON pentru aservicii intocmire carte funciara”. Si ca si cum nu ar fi fost de ajuns, Monoranu mai incheie un contract, in valoare de 5.400 RON, tot pentru documentatii cadastrale, de data aceasta, la spital. Pavel Monoranu a declarat public ca nu este functionar public, ci angajat contractual. Rezulta insa o intrebare: de ce declaratia lui de avere este postata pe site in dreptul categoriei afunctionari publici”? O intrebare la care secretarul Popovici nu a putut da explicatii, din simplul motiv ca nu a binevoit sa raspunda la telefon. Liberalul Petrisor Botezatu este exemplul cel mai elocvent ca institutiile statului dorm, sau raspund doar la comenzi politice. Altfel nu se poate explica de ce nu a fost luat la intrebari pe tema falsului pe care l-a folosit ca sa castige o licitatie. Mai mult, firma lui Botezatu este adanc infipta in bugetul public.

In atentia structurilor

Toate aceste exemple sunt elocvente pentru modul in care se lucreaza in administratia publica locala bacauana. Iar in cazul Cortez si Botezatu ar fi trebuit luate masurile care se impun in cazul incalcarii legii. Inclusiv masuri de ordin penal, pentru ca falsul si uzul de fals se pedepsesc conform Codului Penal.

Scris de Ionut Avram




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014