14 noiembrie 2024

„Desteptarea”; in scoala ta / Scoala dorurilor implinite si pariurilor c=stigate

Scoala nr. 7 Comanesti este, la propriu si la figurat, tanara. Construita in perioada 1978-1980, are 25 sali de clasa, un laborator de chimie, o biblioteca (cu peste 6000 de volume), un cabinet de informatica, o statie radio cu circuit intern, un cabinet de consiliere scolara, un Centru de Informare si Documentare aJules Verne”, un Centru metodic al invatatorilor de pe Valea Trotusului, un cabinet stomatologic, un cabinet medical scolar – medicina generala, o sala de sport, centrala termica proprie, sistem de supraveghere video, o statie radio cu circuit intern, o sala de etnografie… Directorul, prof. Robert Constantin Laic, zice: aToate acestea, dar si rezultatele activitatii didactice, sunt rezultatul conlucrarii dintre parinti, cadre didactice, elevi, reprezentanti ai comunitatii locale si sponsori”.
La inaugurare, pe 1 septembrie 1981, scoala – care purta nr. 10 – si-a deschis portile pentru 13 dascali (un invatator, 10 profesori, 2 maistri instructori) si 205 elevi (25 elevi la invatamantul primar, 180 elevi in invatamantul gimnazial).
aIn prezent, avem 984 de elevi grupati in 38 de clase. Sunt incadrate 64 de cadre didactice calificate. Cadrele didactice din Scoala Nr.7 Comanesti intrunesc cele doua mari dimensiuni caracteristice unui dascal adevarat, dimensiuni care le innobileaza activitatea: prima, cea profesionala (incluzand aici capacitati care vizeaza continutului disciplinei si pe cele ale pregatirii metodice, pedagogice), a doua, cea culturala (dimensiune ce se manifesta prin intreaga opera de educatie)”, ne-a spus directorul Laic.

O lume a proiectelor
si parteneriatelor



Am putea spune ca suntem musafirii unei lumi care este profesionista in proiecte si parteneriate. Proiectele ecologice par a fi vedetele: Ecologizarea malului stang al raului Trotus O Romanie curata – actiune de colectare si reciclare a hartiei Apa, esenta vietii – program coordonat de UNESCO Pomul, fratele meu Ecomoralitate etc.. Acestea nu sunt doar titluri birocratice. Cu argumente, gazdele ne fac sa intelegem ca aceste proiecte au presupus mii de ore de munca, bucurii si satisfactii. Nu lipsesc proiectele umanitare, dar si cele educationale: Triada scoala, familie, societate – simpozion international (editia I) si national (editia a II-a), Saptamana tolerantei – campanie impotriva violentei, Revistele scolare – valori si atitudini. Revista de matematica, Sperante, are o audienta nationala, concursul interjudetean de matematica, Sperante – gestionat impreuna cu filiala comanesteana a Societatii de Stiinte Matematice si Colegiul Tehnic aDimitrie Ghica” – este aplaudat, si el, in plan national.
Unele proiecte au aruncat punti de fericita comunicare catre Europa, Asia si Africa. Proiectul Comenius JOINING THE COLOURS OF THE EUROPEAN RAINBOW, in care partener este si Scoala Asau, i-a pus pe comanesteni in contact cu delegatii din Finlanda, Spania, Franta, Grecia, Germania, Austria, Italia, Polonia. Proiectul Comenius Folclorul – traditie si cultura europeana, in parteneriat cu scoli din Franta, Polonia si Portugalia, a avut ca scop ca scop cunoasterea, asimilarea si valorificarea traditiilor populare ale tarilor participante la proiect. Impreuna, pentru scoala”, derulat in parteneriat cu Asociatia Comunitatilor Evreiesti din New York si Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, a fost atras un sprijin financiar de 25.000, pentru refacerea bazei materiale a scolii. Proiectul scolar Comenius (Socrates) The World Around Us, initiat si implementat in parteneriat cu scoli din Irlanda de Nord, Franta, Polonia, Germania si Italia, a reprezentat o posibilitate de a face cunoscute realizarile scolii prin filmul document prezentat in cadrul schimbului de experienta cu scolile partenere, in Irlanda de Nord.

Pe podiumul
olimpiadelor nationale

Rasfoiesc, impreuna cu prof. Lucia Botezatu, director adjunct, filele de istorie ale scolii. Ajungem si la podiumul national al olimpiadelor si concursurilor scolare pe care, incepand cu 1988, gasim si multi elevi ai acestei scoli: Mihaela Munteanu (1988), Ovidiu Draganescu (1995), Ovidiu Cioroianu (1997), Vlad Laslau (1999), Laura Cernat (2001, 2002 ), Octavian Timu (2003) Ana Maria Doaga (2003), Emanuela Spulber (2004), Oana Astanoaie (2005), Bianca Pavel (2005), Adina Porea (2007), Olivia Ghicajanu(2007), Georgiana Baciu (2007), Ioana Vacarasu (2007), Iuliana Relea (2008). Directoarea tine sa ne precizeze si numele profesorilor care i-au coordonat: Mihai Chelaru, Maria Irimescu, George Prundeanu, Carmen Cazanel, Toma Gloambes, Robert Constantin Laic. Disciplinele de concurs, mai ales: limba si literatura romana, matematica, fizica, istoria.

Scoala revistelor

Doua dintre revistele scolii pot concura cu orice revista scolara din tara. Una dintre ele, Save the Environment! (Salvati natura! ), bilingva, realizata prin parteneriat cu Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Bacau, este un emotionant imn inchinat Naturii. Elevi, invatatori si profesori ne invita sa protejam mediul, prin incantatoare poeme, eseuri si desene. Cealalta publicatie, Revista de Matematica din Comanseti, prezentata noua elogios de prof.univ.dr Dan Branzei, de la Universitatea aAl.I. Cuza” Iasi, si de prof. Mircea Trifu, secretar general al Societatii de Stiinte Matematice din Romania, tradeaza fericit colaborarea profesorilor de la Scoala Nr. 7 nu numai cu profesorii si elevii din Comanesti, ci din toata tara.

aScoala are o tinta foarte buna”

Iuliana Relea, eleva in clasa a VII-a, este aabonata” la premiile concursurilor si olimpiadelor. Are, in ultimii ani, numai la matematica, doua premii si doua mentiuni la concursurile interjudetene. aScoala mea, zice Iuliana, este una in care toata lumea incearca sa imbunatateasca imaginea institutiei. Este o scoala care are o directie buna, o tinta foarte buna. Participam la multe concursuri si olimpiade, avem foarte multe proiecte si parteneriate. Profesorii si colegii sunt pentru mine niste prieteni. Ma simt mandra ca am asemenea profesori si colegi. Numai in clasa a V-a am avut o medie de 9, in rest, numai de zece. Merita insa efortul depus pentru a fi elevul unei asemenea scoli. Vin aici nu numai cu placere, ci si cu mult folos”.
Bonus de parinte

Emilia Petraru, lidera Consiliului Reprezentativ al parintilor ,vorbeste despre scoala ca despre un copil drag: aScoala mea”… aAm mare incredere in aceasta scoala, in colectivul ei didactic. O severitate… democratica si relatiile fericite dintre elevi-cadre didactice, scoala-familie, scoala – comunitate, formeaza, pe langa pregatirea cadrelor didactice, nucleul unui proiect pe termen lung al acestei institutii. Parintii se implica in toate proiectele scolii. Am sustinut nu doar proiectele educative, ci si proiectele care au vizat baza didactico-materiala. Candva, scoala a purtat numarul 10. Acum ea se numeste Scoala Nr. 7, dar in sufletul nostru a fost si ramane o scoala… de nota 10.”

aSa invatam pentru viata…”

Laura Sisca, invatatoare, este inscrisa la facultatea de Psihologie. Spune simplu despre scoala sa: aAm niste colegi si elevi minunati. Acesti oameni au suflet, sunt pasionati. Sunt foarte atasata de aceasta scoala. Familia si scoala sunt aproape toata viata mea. Suntem o scoala de nota 10. Daca ar fi sa-mi mai aleg o noua profesie, as opta tot pentru asta si tot pentru scoala mea de astazi. Imi place foarte mult sloganul scolii: aSa invatam pentru viata, nu pentru scoalaa. Se potriveste de minune cu aspiratiile colectivului nostru”.

Stafeta tata-fiu

Toma Gloambes si Mihai-Lucian Gloambes, tata si fiu, sunt doi dintre cei cinci profesori de matematica ai scolii. Primul, un fel de perpetuum mobile de speta I, este si presedinte al filialei Societatii de Stiinte Matematice din Comanesti. Din clasa a VI-a, i-a fost profesor si lui Mihai-Lucian. aUn profesor exigent, nepartinitor, drept”, zice fiul. Tatal: aAm aproape totul in aceasta scoala: munca de 36 de ani, fiul profesor… Cand Mihai Lucian era prin clasa a V-a, canta la pian. Incet-incet, s-a indragostit de matematica. Este o stafeta de care ma mandresc. E cea mai mare bucurie a mea”. Fiul completeaza: aE si bucuria mea. Tata mi-a fost si un pedagog desavarsit. Era zgarcit la note, dar… E nemaipomenit sa fiu profesor aici”.

Stafeta socru-ginere

Directorul Robert Laic este un om de invidiat. Profesor de matematica performant, indragostit de universul IT, de motociclete si excursii, om al cetatii, ins cu harul comunicarii, tanar, este foarte indragit si de colegii pe care-i tine pe valul performantei. Scoala al carei manager este l-a avut la carma pe socrul sau, Gheorghe Matei, care, timp de 41 de ani a fost profesor de biologie. aAm preluat aceasta interesanta stafeta de la socrul meu. Era exigent, perfectionist si a lasat un colectiv cu gustul performantei. Poate tocmai de aceea, ca manager, am timp sa ma ocup de chestiuni de esenta. Fostul director, socrul, care monitorizeaza discret rezultatele scolii, este foarte multumit. Cum as caracteriza institutia noastra? Ca pe o entitate unita, responsabila, perseverenta si eficienta, cu mare deschidere catre nou, cu vocatia unei foarte bune colaborari cu toata comunitatea. Nu intamplator ne sprijina primaria, parintii, sponsorii”. Scris de Ion Fercu




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014