21 octombrie 2024
ActualitateImpotenta administrativa in atragerea de fonduri nerambursabile

Impotenta administrativa in atragerea de fonduri nerambursabile

Campioni la credite bancare

In ciuda faptului ca Romania beneficiaza de fonduri nerambursabile apreciabile din partea Uniunii Europene, autoritatile locale nu exceleaza la acest capitol. Din lista obiectivelor de investitii pe anul 2008, reiese un lucru ingrijorator: n-avem nicio legatura cu fondurile nerambursabile. In ciuda
promisiunilor si a panourilor electorale. Mai mult, autoritatile s-au bazat aproape in exclusivitate pe imprumuturi bancare. Plus banii din taxe.



Bugetul pe anul 2008 a fost votat cu o larga majoritate in Consiliul Local. Asta fara ca sa existe vreo voce printre consilieri care sa ridice problema fondurilor nerambursabile. Executivul si-a vazut sacii in caruta, bazandu-se mai ales pe lipsa de reactie a consilierilor si pe faptul ca acestia s-au temut de vreo reactie populista de genul, aBacaul nu are buget din cauza lor.” Daca alesii locali erau responsabili si se gandeau cu adevarat la comunitatea care i-a ales, ar fi putut observa ca, la capitolul fonduri nerambursabile externe stam aproape jalnic. Nici macar nu trebuie sa fii expert in fonduri ca sa-ti dai seama ca nu excelam. Desi este singura sansa de dezvoltare economico-sociala adevarata.

Pomul laudat si sacul peticit

La sfarsitul anului 2007 si inceputul lui 2008, edilul Stavrache a umplut orasul cu panouri in care explica cetatenilor faptul ca Bacaul este un adevarat campion in atragerea de fonduri nerambursabile. Mai exact, in mintea autoritatilor am atras peste 250 de milioane de euro. Fiindca nu a explicat nimeni cum este exact situatia, vom inceraca sa parcurgem pas cu pas etapele fondurilor nerambursabile. Daca ne referim exclusiv la cele europene, atunci autoritatile au mintit grosolan. De ce sustinem acest lucru? Din simplu motiv ca, in 2008 au fost atrase abia 4.817.459 RON. Asta inseamna 1.338.000 euro, la un curs de 3,6 RON pentru moneda europeana. Adica un fel de spoiala pentru un sac peticit care poarta numele Bacau. Daca ar fi totusi sa dam crezare panourilor publicitare, inseamna ca restul de bani, fonduri nerambursabile, a fost atras in anul 2007. Doar ca din bugetul de anul trecut, acest lucru nu se regaseste. Prin urmare, cineva minte. Alte fonduri nerambursabile, in afara de cele europene, mai ales sume atat de mari, nu au existat. Inainte de 2007, anul integrarii europene, nu au existat decat fonduri pre aderare. Care au fost infinit mai mici. Din tot acest rationament, rezulta o intrebare simpla pentru autoritati: de unde 250 de milioane de euro?

Datori la banci

Municipalitatea bacauana a reusit insa performanta sa indatoreze bugetul orasului la banci. Astfel, Stavarache si ai sai strategi economici au facut imprumuturi bancare interne de 61.500.000 RON. La acelasi curs euro-leu, de 3,6 RON, rezulta ca, la bancile interne suntem datori cu 17 milioane de euro. La aceasta suma impresionanta se adauga alte 312.500 euro, imprumutati la bancile straine. Ca sa fim bine intelesi vom repeta inca o data, ca toate aceste credite bancare le suportam din buzunarul nostru, in conditiile in care sunt o multime de fonduri europene nerambursabile. Trebuie doar proiecte si buna vointa din partea autoritatilor. Insa este mult mai usor sa semnezi un contract cu o banca, decat sa elaborezi un proiect european eligibil de finantare. Ceea ce se observa cu ochiul liber la o simpla lecturare a investitiilor pe 2008. Scris de Ionut Avram



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img