21 octombrie 2024
ActualitateAdministratia locala nu are strategie pentru fostele terenuri ale armatei / Averea...

Administratia locala nu are strategie pentru fostele terenuri ale armatei / Averea comunitatii este lasata de izbeliste

Primaria Bacau are terenuri. Nu multe, dar nici putine, cale de vreo cateva zeci de hectare, prin cartierul CFR si la Sarata, pe unde s-a indurat armata sa mai dea cate o parcela. Dar cand vine vorba despre destinatia acestor suprafete, dinspre autoritati nu se aude nici musca. Stavarache se lauda la un moment dat ca va aduce investitori strategici, ca sa o duca bacauanii mai ceva ca in sanul lui Avram, dar in cele din urma s-a ajuns la extrem de previzibila masura a conservarii terenurilor. Adica e bine ca le avem, de ce sa ne mai batem capul sa si facem ceva cu ele.

Recent, intr-o sedinta de consiliu local, Stavarache a introdus pe ordinea de zi un proiect de hotarare privind concesionarea a vreo 40 de hectare pentru un investitor stiut numai de el. Dar tot primarul a retras proiectul, cand a vazut ca nu erau toti lacheii de partid care sa ii ofere majoritatea. In ciuda interpelarilor venite din sala, edilul nu a binevoit sa ofere nicio lamurire legat de potentialii oameni cu bani care ar avea intentia sa investeasca in productie si nu doar in lanturi de hipermarket-uri. Ulterior, proiectul a fost aprobat, dar nici pana azi nu se stie despre ce investitor strategic ar fi vorba, sau daca nu cumva este inca una dintre gogoritele electorale ale unui primar construit aproape exclusiv din palavre. Singura certitudine este ca 40 de hectare au fost parcelate si date cuiva… dar in ce scop, asta numai Stavarache si culegatorii de scame din jurul sau stiu.



Cartier de locuinte de serviciu?

In mai, 2005, primarul, intr-o intalnire cu ministrul apararii, a sustinut ca nici nu intra in discutie atragerea de investitori pe terenurile armatei. S-a specificat, conform unui comunicat postat pe site-ul Guvernului: „Proiectul primariei cuprinde un cartier de locuinte de serviciu, locuinte sociale, un centru comercial precum si un centru olimpic in care sa functioneze o baza sportiva noua, unde sa se antreneze toti sportivii bacauani. (…) In baza acestui parteneriat, terenurile pe care se gasesc acum unitatile militare ce vor fi desfiintate vor trece in proprietatea publica a municipiului Bacau, urmand a se construi pe ele blocuri de locuinte de serviciu si baze sportive la care vor avea acces militarii de la unitatea militara de parasutisti, singura care va ramane. Ministrul a declarat ca inclina si spre hoteluri construite de privati, in care sa foloseasca o parte din camere, unde sa locuiasca militarii care vin din misiuni.” Din toate aceste palavre nu s-a ales nimic. Nici locuinte, nici baze sportive, nici eventuali investitori. Terenurile au ramas in conservare, cu exceptia a vreo 6 hectare ce vor fi alocate pentru mutarea targului de masini in cartierul CFR. Plus concesionarea la care am facut trimitere mai devreme, lasata-n ceata de interesele edilului.

Teren parloaga

Cele 12 hectare din cartierul CFR ar putea reprezenta o adevarata mana cereasca pentru locuitorii din aceasta zona. Asta daca ar exista si o strategie clara a autoritatilor locale. Singura certitudine este legata de demolarea cazarmilor militare care fiintau pe acest teren. Dupa o licitatie care a starnit ceva valuri printre firmele participante, primaria a dat castig de cauza societatii Hidro Invest, care a venit cu pretul cel mai mic. In 2007, cand s-a organizat licitatia, specialistii din domeniul constructiilor sustineau ca este imposibil sa se realizeze lucrarea cu 504.592 RON, pretul cu care s-a incheiat contractul intre primarie si Hidro Invest. Cu alte cuvinte, a fost un pret de dumping, insa autoritatile nu au reactionat in niciun fel. Parerea specialistilor a fost indreptatita, dovada fiind suma de 163. 557 RON, suma care s-a suplimentat prin de acum celebra metoda anegociere fara anunt”. Prin urmare, banii au fost dati, cazarmele demolate, iar terenul degrevat de sarcini. De atunci, asa a ramas. Si nici nu exista vreo sansa sa intample ceva bun pentru bacauani. Realitatea este recunoscuta de viceprimarul Constantin Scripat. aTerenul din cartierul CFR pe care l-am luat este in conservare. Intra in strategia orasului, insa deocamdata nu este ceva stabilit clar”, a spus Scripat. Intrebat daca vor aparea cereri de retrocedare, care va fi pozitia primariei, viceprimarul ne-a declarat ca in niciun caz nu se vor da parcele din acest teren. Insa, dupa cum se poate observa, nici nu se construieste nimic pe el. Se conserva pentru alte timpuri. Poate…Scris de Ionut Avram, Emilian Berceanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img