24 noiembrie 2024

O afacere de familie cu “ingrediente” naturale

La inceput a fost un consiliu de familie. In jurul mesei au luat loc Doru Podeanu – tatal, Antoaneta – mama, Andrei, fiul cel mare – absolvent al Facultatii de Turism din Iasi, sotia acestuia Andreea – cu diploma de la aceeasi facultate, dar si mezinul Alex, absolvent de liceu, cu un stagiu important la o casa de moda din Bacau, ca model.

O singura problema in discutie: care este drumul de urmat in perioada urmatoare, sunt trei barbati si doua femei in casa, fiecare cu experienta lui de viata, acumulata in mai multi sau mai putini ani. Criza zanganea insistent la usa. Doru Podeanu a urmat liceul sportiv, a jucat fotbal, la 10 ani era in lotul SC Bacau. A plecat la Tulcea, apoi la Bucuresti, a lucrat in comert, in turism, pe litoral. Alte vremuri. Dupa revolutie a incercat in mai multe domenii, in ultimii ani a avut o spalatorie auto, care a mers binisor, insa…a vândut, când chiriile si taxele au devenit mai mari decât câstigurile.



Mama, Antoaneta Varga, cu numele de fata, a terminat Liceul Sportiv, a practicat atletismul, 100 de m plat si lungime. Regretatul profesor Ciuperca i-a fost antrenor, insa a fost descoperita, la un cros, de profesorul Gherhart. Medaliata, cu perspectiva, doar un accident nefericit a scos-o de pe pista. A lucrat in proiectari, la institutul bacauan. Baietii au crescut, au invatat si isi cauta un drum. Ideile si propunerile curg.

“Am adunat informatii, am inventariat posibilitatile noastre, ale pietei, si am hotarât impreuna: pe baza experientei, a priceperii sotiei, a cunostintelor acumulate de la mama si bunica ei, acum un an am pornit aceasta afacere de familie. Toti urma sa ne subordonam valorificarii produselor care ieseau de pe mâna sotiei, ea este creierul intregii afaceri”, face bilantul Doru Podeanu. Asa s-a nascut mica fabricuta de preparate din carne, de la Bogdan Voda, de lânga Bacau.

Nu exista Planul B

pov2Fiecare a primit sarcini precise: unul se ocupa de aprovizionare cu materie prima si de vânzari, altul cu transportul la punctele de desfacere, Andrei a extins piata si in Iasi, unde, impreuna cu Andreea, vinde preparatele intr-un târg de produse traditionale, dupa ce, in primele trei zile ale saptamânii ajuta la prepararea lor. Mezinul “focareste”, supravegheaza fluxul, ajuta la toate.

Inima si creierul afacerii, mama Nety, prepara cârnati, muschiuleti, pastrama, pulpa de porc, sunca, sunculita, caltabos, piept de pasare, naturale, ecologice, dupa retete traditionale.
Familia Podeanu nu a avut prea multi bani, s-a imprumutat de unde a putut (“Ne-a fost frica de banci, dobânzi mari, garantii, timpuri instabile”), a adunat vreo 28.000 de euro si a construit, dupa un proiect aprobat de toate institutiile abilitate, mica fabricuta. Secretul? Totul este facut manual, fara coloranti, fara injectari, fara E-uri sau potentiatori de arome. (“Dupa câteva zile am descoperit – culmea – ca si sarea continea un E, am eliminat imediat acel sortiment”). Riscuri?

“M-a intrebat un prieten daca avem si Planul B. Nu, nici nu ne-am gândit sa nu reusim, nu exista o alta varianta, am pus aici tot ce avem noi, inima, suflet, bani, spatiu, masini, vointa si…stiinta taraneasca.”
Doru Podeanu

Succesul n-a venit imediat, a batut la usa mai multor magazine, a intrat intr-un complex al unui cunoscut, n-a mers, a incercat intr-un supermarket din centrul orasului, cu stand propriu (“am avut contract un an, insa, unilateral, ni l-a reziliat, pe motiv ca faceam concurenta produselor lor, la noi era coada, la ei…”), apoi, cu tot cu clienti, “convocati” de produsele firmei si dupa telefoanele lasate la stand, s-a mutat intr-un alt supermarket, de la capatul orasului, spre Bucuresti, plus cele doua standuri din Iasi. (“Nu-i greu a face ceva, e greu sa vinzi acel ceva, este nevoie de multa munca, de multa rabdare, nimic nu vine peste noapte”). “La Iasi merge nesperat de bine, pacat ca in Bacau nu se amenajeaza asemenea târguri, ar fi multi producatori individuali, multi amatori de produse traditionale, sanatoase, gustoase”, spune Doru.

Doua angajate, ambele cu studii superioare, una a terminat o facultate de profil, industrie alimentara, si-au asumat rolul de prezentare a produselor, dar si de vânzatoare la standul firmei. Din aceasta mica afacere traiesc sapte persoane. Profit, bani? Deocamdata banii sunt in vitrina, in produse, circula: bani, marfa, bani, marfa, salarii, chirii, transport. Este o afacere cu bataie lunga.

Mama Nety a fost la MasterChef

Intram in fabrica. Doamna Nety “malaxeaza” pasta pentru cârnati. Afumatorile duduie. Mai multe sortimente sunt pregatite pentru piata. Alex, fostul fotomodel, se ocupa astazi cu transportul, un lot este trimis la Iasi. Mama Nety a fost si la Master Chef (“ei vroiau show, eu sunt o fire mai timida”).

“Tot ce fac aici, stiu de la bunica si mama mea, care taiau porc la fiecare Craciun, la care adaug din experienta mea, imi place sa aplic tot ce cred ca poate aduce ceva nou in preparate. Mereu am facut asemenea produse pentru familie, si am zis ca daca ne plac noua, poate le plac si altora. Am câteva secrete, baitul, compozitia si afumatul. De aici rezulta gustul, culoarea, savoarea: Reteta ‘Nety Natur’. Clientii ne pot gasi pe Facebook, pe Net. “

pov3

“Ma bucur ca si copii mei vor sa invete, depun suflet, vin cu idei, dar cea mai importanta este munca. Ca la fabrica, foc continuu, somn mai putin, rabdare si atentie la retete.” Nety Podeanu

In vremurile in care somerii curg pe banda rulanta din institutiile publice, din companii si sociatati comerciale, când criza inca isi face de cap, o familie bacauana a gasit o solutie pentru a trai, pentru a prospera. “Ingredientele” sunt simple si putine: incredere, initiativa, curaj si munca. Toate sunt naturale.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014