Primaria comunei Colonesti a marcat finalizarea implementarii micrograntului ”Educatie si consiliere pentru copil si familie”, finantat de UNICEF România in cadrul Proiectului „Prima prioritate: niciun copil invizibil”. Scopul acestuia a fost educarea parintilor cu privire la impactul negativ pe care il au asupra copiilor violenta, lipsa de ingrijire, limitarea accesului la educatie.
Beneficiarii directi ai micrograntului au fost 35 de copii care provin din familii sarace si locuiesc in conditii precare. Proiectul „Prima prioritate: Niciun copil invizibil” a fost demarat in judetul Bacau in 2011 ca un model demonstrativ pentru dezvoltarea serviciilor sociale de baza la nivel comunitar, având ca obiective dezvoltarea capacitatii actorilor locali din mediul rural de a furniza servicii eficiente bazate pe comunitate si consolidarea strategiei din domeniul prevenirii, cu focus asupra eficientizarii acesteia si aducerii serviciilor sociale primare cât mai aproape de beneficiari.
Lipsesc serviciile de baza
La evenimentul din Colonesti au participat specialisti din cadrul Consiliului Judetean (CJ), Prefecturii Bacau, Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) si Primariilor Rachitoasa, Corbasca, Gura Vaii. Cei prezenti au vorbit despre importanta serviciilor sociale primare si a prevenirii abuzarii copiilor. “La ora actuala, in România, cu precadere in mediul rural, se simte acut lipsa unui sistem de asistenta sociala care sa previna o serie de probleme, printre care cele mai grave care afecteaza copilul sunt separarea de familia naturala si violenta sub diverse forme”, a explicat Sorin Brasoveanu, directorul DGASPC.
Simona Boghiu, coordonator proiect, a adaugat: „Când sistemul de prevenire nu functioneaza, intervine sistemul de protectie a copilului, dar actiunea acestuia este exclusiv reparatorie.” Proiectele derulate de UNICEF compenseaza lipsa serviciilor din mediul rural. Prin intermediul acestui proiect, in perioada 2011-2013, în judetul Bacau s-a reusit prevenirea separarii de familie a 594 de copii.
„Din cauza lipsei unui sistem de prevenire coerent si eficient, de cele mai multe ori copiii cu probleme ramân invizibili. Abandonul, neglijarea, abuzarea pot fi prevenite daca familiile au la dispozitie, in comunitate, serviciile potrivite.”
Sorin Brasoveanu, director DGASPC Bacau
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.