21 octombrie 2024
ActualitateRubrica saptamanala despre piata de capital / Cand curge sange pe strazi...

Rubrica saptamanala despre piata de capital / Cand curge sange pe strazi

Rubrica saptamanala despre piata de capital / Cand curge sange pe strazi
e timpul de cumparat

Saptamana precedenta a fost una dintre cele mai nefaste pentru investitorii la bursa. Toti indicii bursei au suferit corectii insemnate. Astfel, ROTX (indicele pietei romanesti listat la Viena) a scazut cel mai mult: 8.49%, el fiind urmat indeaproape de indicele BET-FI: -8.49%. Ceilalti doi indici au avut si ei evolutii asemanatoare: BET: -7.95%, in timp ce indicele compozit BET-C, cel care reflecta evolutia preturilor tuturor companiilor listate la BVB, cu exceptia SIF-urilor, s-a depreciat si el cu 7.3%. In ceea ce priveste valoarea tranzactiilor inregistrate la BVB, aceasta a totalizat 212.7 milioane Ron, ceea ce reprezinta o crestere cu 49.82% fata de valoarea inregistrata cu o saptamana in urma. Tranzactiile cu actiunile celor cinci societati de investitii financiare au reprezentat 47.03% din totalul lichiditatii, alte procente importante fiind realizate de Banca Transilvania (TLV): 12.69% si de BRD: putin sub 10%. Pe piata deal nu s-a inregistrat nici o tranzactie. Singurul emitent care s-a apreciat in saptamana precedenta a fost Flamingo, cresterea cotatiilor FLA fiind de 1.82%. Alte sapte societati au stagnat, in timp ce toti ceilalti emitenti listati la BVB au inregistrat scaderi – unele chiar dramatice – ale cotatiilor. Astfel, in topul descresterilor saptamanale s-a situat compania din sectorul farmaceutic Biofarm Bucuresti (BIO), aceasta inregistrand o scadere de 22.14%. Pe locul urmator au fost actiunile firmei Zentiva, tot un producator de medicamente. SCD a scazut cu 20.39%, in timp ce firma de pe locul III, Armatura Cluj-Napoca (ARM) a inregistrat o depreciere a cotatiilor de 19.77%.
Din punctul meu de vedere, aspectul asupra caruia merita cel mai mult sa insistam nu este insa amplitudinea mare a scaderilor, ci faptul ca aceste deprecieri s-au produs in conditiile in care din punct de vedere fundamental nu a aparut nici un element negativ major, si mai ales in timp ce principalul indice al pietei din Statele Unite: DowJones, a inregistrat chiar o crestere peste 3%. Intrucat indicele BET, din punct de vedere al constructiei sale, este cel mai potrivit pentru a fi comparat cu DowJones, voi pune fata in fata evolutiile celor doi indici in primele 4 zile ale saptamanii precedente (vinerea trecuta piata americana a fost inchisa, fiind sarbatoare, asadar comparatia celor doi indici trebuie facuta doar pentru perioada in care ambele piete au fost active): BET: -9.22%, iar DowJones: +3.43% ! Desigur ca nu doar un singur factor a contribuit la o astfel de situatie aparent paradoxala, ce ar putea fi caracterizata in felul urmator: America a tusit, iar Romania a cazut bolnava la pat. Ultima ilustrare, deosebit de plastica, este edificatoare nu doar pentru evolutiile bursiere din saptamana precedenta, cat si pentru intreaga perioada scursa de la inceputul anului. Astfel, deprecierea indicelui Dow Jones a fost de doar 6.81% (de la 13264.82 puncte in ultima zi a anului 2007 pana la 12361.32 puncte consemnate joia trecuta), in timp ce indicele BET a scazut in aceeasi perioada cu 31.27%, ceea ce reprezinta o scadere de aproape 5 ori mai accentuata!
Este posibil ca principala cauza a acestor deprecieri sa fie chiar atitudinea majoritatii investitorilor, care sunt dominati in aceasta perioada de sentimente negative accentuate referitoare la evolutia pe termen scurt a bursei. Nu trebuie uitat nici o clipa insa mecanismul principal ce sta la baza bursei: orice tranzactie se produce doar atunci cand doi parteneri cad deacord asupra pretului dar, in acelasi timp, ei sunt in dezacord in ceea ce priveste valoarea. Cu alte cuvinte cumparatorul spera ca maine actiunea achizitionata astazi de el va creste, in timp ce vanzatorul este convins ca va urma o iminenta scadere a pretului aceleiasi actiuni. Inainte de a parcurge articolul in continuare va sugerez sa recititi ultima fraza… caci sunt convins ca astfel veti putea analiza situatia actuala si din perspectiva unui potential cumparator, ce dispune de o suma importanta de bani pe care doreste sa-I investeasca la bursa.
Interesul oricarui cumparator este de a plati cat mai putin vanzatorului, iar, in cazul concret al bursei, cea mai buna metoda de a-l determina pe vanzator sa accepte un pret scazut este aceea de a-l convinge ca maine actiunile sale vor valora si mai putin. Vanzatorul va fi chiar bucuros sa ofere astazi actiunile sale la un pret mai mic decat ieri. Astfel se va realiza tranzactia printr-un acord liber consimtit de catre ambele parti. Bineinteles ca, atunci cand ipoteticul cumparator are si acces deplin la mass-media, convingerea vanzatorului este cu mult mai facila. Desigur ca aceeasi reteta poate fi aplicata cu succes si in alte domenii, un exemplu luat la intamplare fiind tranzactiile imobiliare.
Recomandarea pentru aceasta saptamana are un caracter dual: prudenta pentru cei cu aversiune la risc, in timp ce investitorii dispusi sa-si asume si pierderi mai insemnate sunt invitati sa reciteasca titlul.



Investitii profitabile tuturor!

Autorul poate fi contactat pe email: , la tel 51.51.75, sau la sediul Intercapital Invest Bacau, Cladirea Albastra et. 6Scris de DSA



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img