20 octombrie 2024
ActualitateTurbare la miei

Turbare la miei

Veterinarii bacauani s-au confruntat cu o situatie fara precedent, un caz de turbare la miel. Mielul abia fatat, a inceput sa aiba un comportament care le-a dat de gandit ciobanilor. Pana in momentul de fata, in judetul Bacau sunt 22 de focare de rabie.

S-a intamplat intr-o stana din satul Marascu. Mielul a fost fatat in urma cu doua saptamani si la putine zile de cand a venit pe lume a inceput sa aiba un comportament foarte ciudat. aNoi am fost informati ca animalul topaia, sarea, se purta anormal. Ciobanul a luat legatura cu medicul veterinar din comuna, iar acesta ne-a anuntat pe noi. S-au facut analize si s-a confirmat ca mielul avea rabie”, ne-a declarat dr. Dan Nitu, seful Serviciului pentru Sanatate Animala din cadrul Directiei Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bacau. Animalul a fost sacrificat, iar veterinarii au luat masuri corespunzatoare in zona unde s-a descoperit anomalia. aAm pus sub observatie cainii si stana respectiva. Apoi am trecut la vaccinarea de necesitate si in alte doua stani aflate in apropiere. Au fost vaccinate aproximativ 500 de ovine si 25 de bovine”, precizeaza dr. Nitu. Si la nivelul comunei, autoritatile locale au luat unele masuri pentru informarea populatiei si pentru prevenirea imbolnavirii acesteia de rabie. aCum in zona noastra s-au mai gasit si cateva vulpi turbate, chiar astazi (ieri, n.a.) am pus afise prin toate satele. Vreau ca oamenii sa stie ce trebuie sa faca atunci cand gasesc o vulpe in gospodaria lor sau cand vad un animal in curte cu un comportament ciudat. De asemenea, am luat legatura cu ciobanii de la stana unde s-a descoperit mielul turbat si le-am interzis sa comercializeze miei, dar si branza si alte produse”, ne-a spus Eugen Bogdan, primarul comunei. Veterinarii inca nu au o explicatie pentru cazul mielului turbat. aE posibil ca un caine din stana sa se fi incrucisat cu o vulpe turbata, dupa care sa fi venit in contact cu mielul de curand fatat. Nu stiu cum altfel s-ar fi putut infecta mielul”, declara seful Serviciului pentru Sanatate Animala.



Alarma in Racova din cauza unei mate turbate

Tot zilele trecute, veterinarii au avut un caz de rabie la o pisica din Racova. Animalul a inceput sa fie violent, sa muste si sa zgaraie, punandu-i in alerta pe proprietari. Pentru ca motanul a venit in contact cu mai multe persoane, veterinarii au fost nevoiti sa impuna masuri severe in Racova. aToti cei din gospodarie au fost indrumati catre Centrul Antirabic pentru tratament corespunzator, in timp ce noi ne-am ocupat de animalele din gospodarii. Anul acesta se vaccineaza numai efectivele din localitatea unde a fost descoperit focarul de rabie, nu si cele din satele invecinate”, precizeaza dr. Dan Nitu. Pana in momentul de fata, in judetul Bacau sunt 22 de focare de rabie. In februarie s-au descoperit vulpi turbate in localitatile Racova, Sascut, Pincesti, Itesti, Bratila, Poduri, Horgesti, Trebes, Geamana, Glavanesti, Luizi Calugara, Blagesti, Birsanesti, Helegiu, Onesti si Dofteana. La inceputul acestei luni s-au mai gasit animale turbate in Strugari, Hemeiusi, Rachitoasa si Orbeni. Scris de Lili Adochitei



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img