20 octombrie 2024
ActualitateBuna dimineata, Bacau! / Capii judetului bajbaie dupa strategie

Buna dimineata, Bacau! / Capii judetului bajbaie dupa strategie

Consiliul Judetean Bacau a organizat, ieri, o dezbatere publica pe tema caietului de sarcini pentru conturarea unei strategii de dezvoltare economico-sociala a judetului Bacau. O firma de specialitate, desemnata prin licitatie, va desena viitorul judetului. Cu o intarziere de aproape un deceniu.

O participare mai mult decat modesta, doar doi primari, un viceprimar si foarte putini lideri formali si informali din tot judetul, a asigurat un cadru modest pentru o problema fundamentala. Dezbaterea de ieri a urmarit stabilirea unor directive pentru caietul de sarcini al licitatiei, insa chiar de la inceput a derapat catre discutii vagi. Subprefectul Neculai Olaru a venit chiar cu propuneri de infiintare a unor noi organisme, care sa lucreze in acest scop. I s-a explicat ca este nevoie de pragmatism si rapididtate, iar cea mai potrivita modalitate este o firma care sa se ocupe de toate aspectele finalizarii documentului. Un exemplu de buna practica in acest sens a fost adus de directorul Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului, Cornelia Pricopie, care a explicat, pe baza experientei institutiei pe care o reprezinta, ca o firma de consultanta este mai eficienta decat o noua structura birocratica. Mihai Banu, directorul Directiei Agricole, a adus in discutie exemplul Grupurilor Asociative Locale (GAL), care permit atragerea finantarilor europene cu mai mare usurinta. Exemplul pozitiv este cel al primariilor a sase comune de pe Valea Trotusului, care s-au asociat si vor fi partenere la diverse proiecte in domeniul agriculturii. Directia Agricola a angajat doi specialisti irlandezi care vor definitiva strategia, contribuind astfel la accesarea fondurilor de dezvoltare.



Au dormit 10 ani

In Timis exista inca din 1998 o strategie de dezvoltare a judetului. Aceasta a fost permanent reactualizata, planurile pana in 2013 fiind finalizate in cel mai mic amanunt, sub egida Parteneriatului Strategic al Administratiei Publice Locale a Judetului Timis. In Bacau, Consortiul de Dezvoltare Locala Baca si Zona Metropolitana, structuri care nu au functionat deloc, din cauza nepasarii autoritatilor si institutiilor locale, sunt doua exemple elocvente despre cum nu au reusit sa colaboreze autoritatile si institutiile in folosul cetatenilor. La adresa ww.adetim.ro/Strat_Dezv_Ec_Soc_Timis poate fi gasita aceasta strategie, perfect conturata si, foarte important, impartita pe proiecte concrete, fiecare cu surse clare de finantare si termene precise de finalizare. Pana si judete la care Bacaul are pretentia de a se uita de sus, Vaslui, Bistrita-Nasaud sau Suceava, au asemenea strategii. Intarzierea cu care judetul Bacau isi construieste acest plan de dezvoltare poate pune in pericol finantarea unor proiecte (in agricultura sau mediu), care au ca termene de finantare 2009.

Trebuie sa ne pese

Necesitatea unui parteneriat real si eficient a fost punctul asupra caruia toti vorbitorii au cazut de acord. Discursul cel mai pragmatic a apartinut directorului ADRNE. aNu trebuie sa lungim discutiile teoretice. Se lanseaza o tema de lucru, care va fi adjudecata de cineva specializat, caruia trebuie sa ii dam niste elemente, fiecare din domeniul sau, ca sa stie ce document va scrie. E o actiune care trebuie sa fie cat mai publica si sa aiba o participare cat mai numeroasa. Nu ne opreste nimeni ca in etapele proiectului sa avem interventii din toate zonele de activitate”, a spus Constantin Apostol. Presedintele Camerei de Comert, Doru Simovici, a explicat la randul sau perspectiva asupra nevoii de strategie economico-sociala durabila, cu accent pe necesitatea dezvoltarii unui mediu de afaceri puternic, idee sustinuta si de presedintele Agricola International, Gheorghe Antochi.

Bacaul nu e in Europa? Dar in Romania? Macar in Moldova?

Desi exista o strategie a Uniunii Europene pentru dezvoltarea regionala, desi exista o strategie nationala si una regionala, despre armonizarea cu respectivele documente nu s-a vorbit decat la modul teoretic. In Consiliul Europei s-a discutat foarte mult despre incurajarea structurilor asociative pe regiuni, structuri care pot primi finantari uriase pentru proiecte de anvergura. Pozitionarea relativ buna din punct de vedere geografic a judetului Bacau i-ar permite asemenea demersuri, care ar duce la rezolvarea unor probleme ce par fara iesire in acest moment (vezi Aeroportul, gestionarea deseurilor sau alimentarile cu apa in mediul rural). Un parteneriat cu judetele limitrofe (Neamt, Vrancea, Harghita, Covasna, Vaslui) ar permite accesarea unor fonduri mult mai mari decat aventurile solitare prin hatisul birocratiei europene si romanesti. Aceasta fara a uita de proiectele locale, care pot intregi un demers benefic.Scris de Codrin Pop, Nelu Brosteanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img