Se recomanda plutonier major Doru Mardare si plutonier adjutant Gabi Muntenasu, din cadrul Gruparii Mobile de Jandarmi Bacau, insa, in sala de antrenament sunt apelati de elevii lor „dom’ profesor!”. Ambii jandarmi sunt legitimati la SCM Bacau, iar antrenoriatul in kick-boxing este a doua meserie pentru ei. Cei doi s-au perfectionat la Scoala de antrenori condusa de Ciprian Sora si Ion Gârbea.
De cel putin trei ori pe saptamâna, pe ambii jandarmi ii gasesti seara in sala de antrenament. Pe Gabi Muntenasu l-am descoperit la Sala de Atletism din Bacau, pe tatami. Barbatul brunet cu mustacioara si fizic atletic, se confunda usor cu elevii sai. Vocea grava care da comenzi sparge usor zarva din sala de antrenament si il recunosti usor pe antrenor dupa privirea agera, atenta la fiecare miscare a tinerilor care lucreaza pe saltea sau pe margine.
Jandarmul-antrenor ii scruteaza pe toti cu privirea, ii monitorizeaza, le arata miscarile corecte si le indruma pasii, ca un adevarat profesor cu autoritate. Reprizele de lucru la sac, individuale sau cu parteneri, sunt scurte, insa, intense. Dovada stau sunetele scoase de sportivi la fiecare contact mai dur cu sacul de lucru.
“Practic kick-boxingul din anul 1993 pentru ca este un sport barbatesc. Intre anii 1986 – 1988 am facut box la Clubul Sportiv <
> sub indrumarea cunoscutului profesor Neculai Cara. In 1990, am facut karate cu Dan Smalbergher, iar intre anii 1990 – 1993, m-am orientat catre kick-boxing, sport adus in Bacau de Dan Suhan. In 2003 m-am retras din activitatea sportiva si am facut scoala de antrenori, iar de atunci si pâna in prezent, fac ceea ce am invatat.”
Gabi Muntenasu
Din 2004 si pâna in 2013, Gabi Muntenasu a scos multipli campioni nationali, un vicecampion mondial si un vicecampion european. Când nu este in sala de sport si imbraca haina de jandarm, plutonierul adjutant Gabi Muntenasu ii antreneaza pe colegii sai din cadrul GMJ Bacau, care fac parte din trupele antitero.
Elevul Doru Mardare s-a facut antrenor
Plutonierul major Doru Mardare are vorbele la el. Când in intrebi despre antrenoriat si despre „copiii” lui, se insufleteste pe loc. Recunoaste ca este o persoana activa, nu are deloc stare si nu este omul care sa-si petreaca timpul liber in casa. Când nu este in sala de antrenament este la Bazinul de inot sau face o plimbarea cu bicicleta, iar atunci când prinde doua zile libere, fuge pe munte cu familia sau cu prietenii. Asa se face ca sportul ii aduce atât satisfactii personale, cât si profesionale.
“Satisfactii am atunci când imi vad elevii ca urca pe podium. Sunt convins ca un elev nu poate urca pe podium daca nu are in spate un antrenor bun. In cazul meu, cred ca a contat foarte mult faptul ca am fost luptator inainte sa devin antrenor.”
Doru Mardare
Doru Mardare a inceput activitatea sportiva in anul 1981, facând box tot la Clubul < Campionii jandarmilor „Vin in sala baieti cu vârste cuprinse intre 12 si 30 de ani – spune Doru Mardare. Multi dintre ei sunt viitori campioni, iar fiecare porneste din start cu aceleasi sanse. Vin, se inscriu, lucreaza cu noi timp de trei luni ca perioada de proba, iar daca e bun il pastram, daca nu, il indrumam catre alte sporturi”. Parintii care isi indruma copiii catre kick-boxing stiu ca este un sport destul de costisitor. O pereche de manusi costa intre 180 si 200 de lei, tibierele sunt 50 de lei, bandajele se gasesc la 30 de lei, o proteza dentara ajunge la 30 de lei si se mai adauga si genuncherele.
Pregatiti pentru Academie Desi i s-a parut un sport dur privind din fata televizorului, odata intrat in sala de antrenament, a vazut lucrurile din alta perspectiva, iar miscarea il ajuta sa elimine din stresul acumulat peste zi. Rusu se gândeste deja la bacalaureat si spune ca in 2014 nu crede ca va mai participa la competitii, insa, nu renunta la activitatea sportiva.
“Am ajuns sa practic acest sport la indrumarea unchiului meu si nu regret nicio clipa ca am facut aceasta alegere. Ma voi antrena in continuare si voi relua lupta pe tatami sau in ring dupa admiterea la facultate.” La sala, s-a imprietenit cu Georgiana Manta, de 18 ani, eleva in clasa a XII-a, la Colegiul National „Ferdinand I” din Bacau. Ea este hotarâta sa urmeze Academia de Politie Bucuresti si a ajuns sa se antreneze cu Doru Mardare pentru conditia fizica. “La inceput, nu m-am gândit nicio clipa ca as putea invata kick-boxing – declara Georgiana. Am inceput insa sa ma antrenez, sa observ ca imi pot controla furia, pentru ca in final sa constat ca sportul acesta nu are nimic in comun cu bataile de cartier. Si cel mai important este ca aici, in sala, nu lucram doar la muschi si pumni, ci si la psihic”.
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Ambii antrenori se mândresc cu rezultate sportive notabile. Numai in anul 2013, tinerii antrenati de Doru Mardare si Gabi Muntenasu, au câstigat 15 medalii in diverse competitii sportive(juniori/seniori), din care sase sunt campioni nationali. Este vorba despre Alexandru Curcudel, Lucian Jitaru, Ionut Brânza, Bogdan Rusu, Iulian Saran si Bogdan Munteanu. Si restul sportivilor sunt la fel de importanti pentru Mardare si Muntenasu.
Bogdan Rusu are 17 ani, face kick-boxing de aproximativ doi ani si este campional national, titlu câstigat in martie 2013. „Rusu”, asa cum ii spun toti colegii si prietenii, este elev la Colegiul National „Gheorghe Vranceanu” din Bacau, in clasa a XI-a. Recunoaste ca se mândreste cu titlul de campion si ca are parte de mai mult respect din partea colegilor si a prietenilor.
Bogdan Rusu
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro