19 octombrie 2024
ActualitateMicul dejun se ia la 7 zile

Micul dejun se ia la 7 zile

aLapte si corn” – o pomana furata

In mediul rural, copiii primesc micul dejun la o saptamana, ba chiar la doua. In loc de lapte si corn, li se aduc covrigi si branza topita. Elevii nu „gusta” combinatia, dar cui ii pasa? Scolile se disculpa, aratand ca furnizorii au contract cu CJ, iar CJ da vina pe directori, care nu fac notificari.



Programul aLapte si corn” a fost lansat in 2002 avand un scop extrem de clar: ca elevii sa aiba asigurat micul dejun zilnic. Erau vizati in special copiii din familii foarte sarace, despre care dascalii afirmau ca, nu arareori, lesina de foame in ora. Indirect, se urmarea descurajarea abandonului scolar. Tipic pentru Romania, scopul nobil se pierde pe drum, sacrificat de nepasarea autoritatilor si de prestatori, care vor sa faca profit nerespectand contractul. Un raid in comunele din estul judetului arata ca scolile indepartate sunt cele mai propice realizarii acestui deziderat. La ora 10, in Scoala Izvoru Berheciului, firma PRIMAPRIM, care a castigat licitatia, adusese produsele: covrigei si biscuiti aEugenia”. Pungile se aflau in holul scolii, pe o masa. aAvem o sala destinata depozitarii, dar acum se reabiliteaza cladirea si avem mai putine spatii la dispozitie, declara directorul Gh. Bertea. Azi le impartim. Copiii primesc 5 bucati de branza topita, pentru 5 zile, si le iau acasa”. De ce? Exista o singura lada frigorifica, incuiata intr-o incapere pe perioada reabilitarii.
Covrigi uscati cu branza topita

aFiecare scoala ar trebui sa aiba lada frigorifica, insa nu e asa. Odata cu introducerea programului la V-VIII, cantitatile s-au dublat. Unde sa le pui?” intreaba prof. Bertea. La inceput, firmele ajungeau in trei unitati: Obarsia, Antohesti si Iz. Berheciului. La Obarsia, invatatorul gasise intelegere la un cetatean care avea frigider si era vecin cu scoala. La Baimac si Padureni, furnizorii nu se duc din cauza ca e departe si drumul e prost. aVin dascalii si iau produsele, cu caruta sau cu microbuzul”, spune directorul. Acum, firmele care au participat la licitatie de bunavoie, stiind ce sarcini au, duc branza topita si covrigi in doar 2 scoli din cele 5: in centru, la Iz. Berheciului, si la Antohesti. Si nu in fiecare zi, ci o data pe saptamana, in cel mai fericit caz. aCovrigii sunt uscati si nu merg cu branza topita, da” daca asta ne da…”, zice Laurica A., o fetita din Oncesti. aEu nici nu le mananc, le duc acasa”, aToti le ducem acasa”. Copiii spun ca au primit amicul dejun” si la doua saptamani. Inaintea noastra iese Nicolae Baban, profesorul de serviciu: aIn primul an, erau nelipsite cornul si laptele, spune el. Treptat si-au pierdut bunele obiceiuri. Aduc covrigi, Eugenia si branza. Rar, se intampla sa aduca si lapte, iar copiii se bucura”.

Programul social a ajuns ao afacere”

aE o afacere. Acum e rece, nu mi se pare corect sa aduca pentru o saptamana. Fac economii la transport”, spune Mihai Baban, celalalt profesor. La inceput, daca producatorul aducea marfa la doua zile, iesea scandal. aE foarte bine ca se da si la V-VIII, insa problema e ca elevii nu vor covrigi, zic ca-s sarati”, intervine prof. Lacramioara Prosie. Dascalii sustin ca au incercat sa indrepte lucrurile. aCu cine sa discuti? Mi-a spus sec: aAsta mi-a dat seful. Vorbiti cu el, eu sunt sofer, nu directora. A mai zis ca are contract cu CJ, nu cu noi”, povesteste N. Baban. La fel stau lucrurile si in Vultureni, diferenta fiind ca aici toate scolile au frigider. aNoi primim produsele o data pe saptamana, dar le distribuim copiilor zilnic, in pauza mare”, afirma prof. Renata Chicus, director. Din pacate, copiilor nu le place branza topita, anu sunt obisnuiti”. Ce conteaza, nu s-a tot zis ca acest program e „o pomana electorala”? Angela Bogea, vicepresedinte CJ, arata ca firmele trebuie sa faca distributia zilnic. aIn contract este prevazuta obligatia de a duce produse in fiecare zi, maximum la doua zile, cand vremea nu permite, spune ea. Se pare ca unii directori au facut intelegeri cu firmele. Noi n-am primit nicio notificare din partea lor ca sunt neajunsuri. La sfarsitul anului bugetar, CJ trimite un raport la Agentia Nationala pentru Achizitii Publice despre activitatea firmelor care au castigat licitatia. Daca primim notificari, le mentionam in raport”. Scris de Silvia Patrascanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img