22 octombrie 2024
ActualitatePolitica de autobuz / Reprezentatie gratuita de teatru absurd

Politica de autobuz / Reprezentatie gratuita de teatru absurd

O plimbare cu autobuzul in timpul campaniei electorale, mai ales cand tot targul este impestritat galben-albastru-portocaliu-rosu, nu are cum sa nu atinga egoul politic al bacauanilor. Prin urmare, dintr-un colt in altul, se discuta, mai mult sau mai putin aprins, despre dezastrul sau minunea ce va sa vie dupa 30 noiembrie.

Linia 18, dis de dimineata, in drum spre redactie. Incet-incet, autobuzul se umple, si inevitabilele discutii incep sa se infiripe. Tema zilei sunt alegerile, asa cum era de asteptat. „Daca vine careva cu un cadou, sa il iei, dar sa nu uiti sa votezi cu liberalii”, ii spune brusc o doamna la vreo 50 de ani unei tinere care sta alaturi. Nedumerita, juna ii intoarce o privire afarisita si continua sa se uite pe geam. „Serios, nu vezi ce frumusel si distins e Tariceanu?”, continua doamna, care da impresia ca a fost angajata pe post de agent electoral. Mai din spate se aude o alta voce, mai groasa: „Lasa, doamna, ca n-ai vazut ca nu facura nicio branza? Au promis salariile marite la profesori si acum Tariceanu lu” matale nu stie ce sa mai faca sa nu le dea banii. Care-s cu Basescu, aia au sa castige, ca Basescu face tot in tara asta.” Un scurt moment de respiro, de parca toti cei implicati si-ar aduna fortele sa-si apere cauza pana la capat. „Biletele la control”, spune un tanar si pauza se mai prelungeste putin. La statia urmatoare, coboara controlorul, parca se mai domoleste si aglomeratia din autobuz si, profitand de liniste, doamna se aunca din nou la atac: „Dar uite ca Tariceanu a marit pensiile. Basescu al dumitale ce a facut pentru asta? Sau pedeleul lui?”. „Pai, cum ce a facut cucoana? Dumneata nu stii ca daca presedintele nu e de acord, nicio lege nu se aplica? Si au votat si pedelistii legea aia, la fel cum au votat-o si pesedistii.” Imediat, un varstnic, parca trezit dintr-o atipeala, intervine violent: „PSD a scos tara din mizerie. Pacat ca nu mai poate candida Iliescu, ca sigur iesea din nou presedinte. Ce sa facem cu Basescu? Nu vedeti ca e numai la crasma? Si ca de Tariceanu se zice c-ar fi corupt? Ca ia bani pentru una-alta? Orice spuneti, PSD a facut cel mai multe pentru tara asta.” Vocea groasa din spatele autobuzului scapa un hohot de ras. „Domnule, draga, vrei sa zici ca n-a furat pesedeul? Gandeste-te numai la toate privatizarile pe care le-au facut. Si-au pierdut locul de munca o gramada de oameni, care-au fugit dupa aia in Italia sau Spania, sa spele la cur cine stie ce bosorog pe cativa euro. Asta ti se pare normal?”



De toate pentru toti politicienii

Doamna cu simpatii galben-albastre, care tacuse cale de cateva minute bune, nu se poate abtine. „Pai de asta, au furat, de asta trebuie sa tinem cu PNL. stia fac treaba, nu vedeti?”. Oarecum cu mila, pensionarul se uita la ea si spune scarbit: „Mda, fac treaba de nu mai pot. Doamna, matale citesti vreun ziar sau te uiti la televizor? Nu vazui ca liberalii matale au dat o carca de bani pentru autostrada aia si au facut patru kilometri mari si lati in patru ani? Si-s o gramada de prostii de le-au facut, si la Bacau, si aiurea.” Incet-incet, discutia cuprinde aproape tot autobuzul. PSD a facut aia, PNL n-a facut aia, PD-L nu are oameni, ca Basescu ii trage pe toti dupa el, las” ca vine Vadim si atunci au sa vada toti coruptii. Un val de cuvinte, partizane si contradictorii, se revarsa dintr-un colt in altul. Caragiale a avut mereu dreptate. Tot romanul se pricepe la politica, si are parte de politica pe care o cunoaste. Ajung in statie, si inainte de a cobori din autobuz imi mai rasuna o data vocea doamnei cu PNL: „…ia-le cadourile, dar voteaza cum trebuie… ia-le cadourile si voteaza… ia-le cadourile… ia-le…”Emilian Berceanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img