20 octombrie 2024
ActualitateBuhusenii, mai putini si (uneori) in ofsaid cu actele de identitate

Buhusenii, mai putini si (uneori) in ofsaid cu actele de identitate

In evidenta Serviciului Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor Buhusi se afla inscrise 21 906 de cetateni. Numarul real al celor care mai locuiesc in Buhusi este, insa, sub 17 500. Dupa aprecierea acestui serviciu, circa 4 400 de buhuseni au parasit tara. Chiar daca exista date concrete potrivit carora sunt plecati in strainatate, acestia nu pot fi scosi din evidenta activa a serviciului, intrucat nu exista nici un act oficial in acest sens. Doar 362 persoane au solicitat stabilirea domiciliului in strainatate, fiind trecute in evidenta pasiva a acetatenilor romani cu domiciliu in strainatate”. Celor plecati in afara granitelor tarii li se adauga si persoanele care s-au mutat in alte localitati si nu au intrat in legalitate, nu si-au stabilit domiciliul la noua adresa. De asemenea, sunt cazuri in care diferite persoane au decedat in alte orase sau tari, dar serviciul buhusean amintit nu a primit nicio notificare. Acestia raman in evidenta activa. In anul 2007 au fost inregistrati in baza de date circa 182 copii nascuti, dar, din nefericire, au fost inregistrate si 230 decese. Populatia orasului scade de la an la an.
O suta saizeci si patru de tineri si-au unit destinele, in timp ce, la polul celalalt, 65 au divortat. In banca buhuseana de date sunt inregistrati multi copii. Din cele 54 acte de nastere care au fost transcrise in tara, imediat dupa inregistrare, parintii au solicitat, aproape pentru toti copiii, pasapoarte, luandu-i in strarinatate.
aExista, la Buhusi, peste 950 de persoane majore care au buletinul de identitate expirat, facandu-se astfel vinovate de incalcarea prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 97/2005, privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani”, ne-a mai spus Virgil Radu, seful Serviciului Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor Buhusi. aPe langa cele 950 de persoane cu actul de identitate expirat, in Buhusi mai sunt si 362 de copii care au implinit varsta de 14 ani, dar nu si-au scos carti de identitate. In activitatea de preschimbare a buletinelor de identitate putem fi ajutati si de agentii economici din localitate, in cazul in care acestia ar refuza sa efectueze operatiuni in baza unor buletine deteriorate sau expirate. In acest sens, la inceput de an, am expediat adrese catre toate unitatile din oras, solicitandu-le sprijin”. Interlocutorul nostru ne-a mai precizat ca Serviciul de Evidenta a Persoanelor a desfasurat actiuni specifice in cadrul carora au fost sanctionate persoane cu buletinul expirat. Au fost depistate si doua persoane, cu varsta de 22, respectiv 19 ani, care nu au avut niciodata buletin. In perioada urmatoare, vor fi efectuate, impreuna cu Politia Buhusi, mai multe controale. Se va merge chiar din usa in usa, pentru a reduce numarul de persoane restantiere din perspectiva evidentei populatiei. Se spera, insa, ca spiritul civic al multora nu va astepta asemenea controale care ar putea fi urmate si de sanctiuni.Scris de Ion Fercu





spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img