15 noiembrie 2024

Oferta colorata pe tarabe

Apropiatele sarbatori de iarna au trasformat magazinele, pietele si oboarele in adevarate furnicare. Bacauanii, aflati mereu pe fuga, cauta sa completeze golurile din camara, dar si cele pe care vor fi asezate cadourile pentru cei dragi. Bradul, fie el natural sau artificial, face parte din recuzita Sarbatorilor.

De vreo saptamâna, pietele si spatiile special amenajate sunt invadate de pomi de iarna. Proportiile sunt oarecum echilibrate, brazii românesti fiind la concurenta cu cei norvegieni. Difera doar pretul, bogatia ramurilor, culoarea, inlatimea…Lumea se strecoara prin paduricea de pomi de Craciun, incercând fiecare sa repereze un exemplar pe masura casei si, mai ales, a bugetului familiei.



Cel mai ieftin, unul românesc, se vinde cu 40 de lei. Ai mai fitosi, aterizati tocmai din Norvegia, sunt scosi la vânzare cu 300 de lei. „Trebuie sa ai grija sa fie marcati, altfel risti sa te «plezneasca» militia. Au spus-o la televizor. Zic aia si aiureli, dar asta e pe bune. Pot sa-ti strice Sarbatorile”, comenteaza strengareste Fabian Enasel, un tânar venit de pe la Negri sa cumpere un bradulet. Un alt tânar, Paul Budau, aflat insa de partea cealalta a tarabei, este din Nicolae Balcescu si are 21 de ani.

E angajat sa vânda brazi. Are in dotare si o masina „smechera” de ambalat brazi, sa ofere aspect comercial si sa fie practic, la transport. Nici asa nu se inghesuie lumea. Brazii sunt scumpi, adusi de „afara”. Peste drum, un coleg din Comanesti incearca acelasi lucru, sI el fara prea mare noroc. „Nu are lumea bani pentru aia straini. Ideea e ca trec prin 3-4 mâini si de-aia sunt asa de scumpi. Dar o sa vina oamenii pâna la Craciun, garantez”, crede Adrian Gosap, comerciant din Comanesti. In piata, pe tarabe, la fel, oferta “colorata, la propriu si la figurat, pentru toata lumea. Nu lipseste traditionalul vâsc de rachita, de plop, stejar etc.

Maria, o femeie la vreo 40 de ani, cu sase copii acasa, vinde si ea “floarea norocului”, imi zice. De fapt, e o creaga, adusa de la Timisoara, dupa cum spune femeia, pe care a atasat un soi de bilute colorate, confectionate din faina de grâu, numai bune sa fure ochiul cumparatorului. Mai departe, un pusti, Constantin Buftea, de 13 ani, din Itesti, vinde alaturi de parinti, vâsc si alte cele, caci “si asa, la scoala, fac mai mult serbari”.

Concurenta ii face familia Fodor, tata si fiu, din Hemeiusi, cu aceleasi produse, printre care, insa, a strecurat si niste ciudatenii sferice, de un galben-portocaliu, castane americane le zice, bune pentru tratarea reumatismului.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014