14 noiembrie 2024

100 de scoli n-au apa potabila

La sfârsit de an, toata lumea isi face bilantul, fie individual, fie la nivel de institutie, societate comerciala, ong sau asociatie: ce ne-am propus – daca ne-am propus – si ce am realizat. N-a fost un an grozav, doar agricultura poate raporta, la nivel de productii, ceva demn de apreciat, poate si la nivelul absorbitiei de fonduri europene stam mai bine decât in alti ani. In rest, lucruri normale sau sub nivelul potentialului, cum ar fi in sectorul infrastructurii sau a investitiilor in domeniul social si economic.

O statistica mi-a atras atentia, chiar daca ea a fost alcatuita prin luna septembrie, datele problemei nu s-au schimbat semnificativ, ba, din contra, sunt informatii care arata ca situatia este mai proasta ca la inceputul anului scolar. Au trecut 24 de ani de la Revolutie, 14 ani din secolul XXI, sapte ani de când am aderat la Uniunea Europeana, mai multe secole de invatamânt organizat, dupa legi, norme si programe. Si cu toate acestea, in judetul Bacau, in mediul rural, mai sunt aproape 100 de unitati scolare care functioneaza fara autorizatie sanitara, deoarece nu au conditii standard impuse de legislatia nationala si europeana.



Criteriile, conditiile impuse nu sunt de domeniul imposibilului, sunt, unele, de bun simt, cum ar fi existenta apei potabile curente si a grupurilor sociale moderne, care sa asigure securitatea copiilor si igiena sanitara. S-au facut eforturi, pasi importanti in ultimii 15 ani, zeci de soli au trecut de exigentele specialistilor de la Directia de Sanatate Publica, ale Inspectiei de Stat, ministerul, iar in ultimii ani comunitatile locale au alocat fonduri importante pentru a asigura acele minime conditii, insa, la aceasta ora, aproape 2000 de elevi nu beneficiaza, la scoala, de apa curenta si grupuri sociale igienice, ele functioneaza pe raspunderea conducerilor scolilor, a primariilor.

Multe scoli au si acum apa la bazine si ligheane pentru spalat, iar weceurile (marea problema) in fundul curtii. Ce sa mai vorbim de garduri de imprejmuire, de asigurarea celor cinci metri cubi de spatiu necesar fiecarui elev, de luminozitatea din clase sau de banci sau scaune ergonomice. Acum se discuta in fiecare comuna noile bugete de venituri si cheltuieli, sunt bune (electoral vorbind) drumurile, podurile, bisericile, praznicarele, parcurile, terenurile de sport dar, cu siguranta, mult mai importante sunt apa si buda din scoli, in esenta fiind vorba de sanatatea copiilor, chiar daca ei, acum, nu voteaza.


Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014