20 octombrie 2024
ActualitateMii de copii nu-si vor lua alocatia de stat

Mii de copii nu-si vor lua alocatia de stat

Multe scoli au transmis eronat datele

Lunar, peste 1.400 de copii de varsta prescolara nu beneficiaza de acest drept, deoarece parintii lor nu sunt gasiti acasa de catre factorul postal, ei fiind plecati la munca in strainatate. In februarie alte mii de copii, elevi, nu vor primi alocatia. Conducerea Directiei de Munca si Protectie Sociala da vina pe scoli care au transmis eronat datele titularilor de drept. Pentru copiii ai caror parinti sunt plecati in strainatate singura solutie de a beneficia de bani este aceea de a-si deschide un cont bancar.



In ultima vreme din ce in ce mai multe alocatii de stat pentru copii se intorc in Trezorerie pentru ca persoana mandatata sa o primeasca de la factorul postal nu este gasita la domiciliu. Numai in luna ianuarie, au fost inregistrate peste 1.400 de returnari de alocatii din aceasta cauza. Concret, este vorba de copii ai caror parinti, titulari de drept, sunt plecati la munca in strainatate, astfel ca in lipsa lor factorul postal nu poate achita alocatia altei persoane. aSi acestea sunt cazuri numai din randul populatiei prescolare, care numara 55.000 de copii, ne-a declarat Gheorghe Apostu, directorul Directiei de Munca si Protectie Sociala (DMPS) Bacau. In februarie, cu siguranta, vor fi si mai multe cazuri pentru ca din aceasta luna incepem sa platim alocatiile si elevilor”. Chiar daca DMPS a preluat de la Inspectoratul Scolar Judetean toata baza de date cu elevii, o parte dintre acestia nu vor beneficia in aceasta luna de banii cuveniti, deoarece nu toate lucrurile au fost puse la punct pentru a fi efectuata plata. Conducerea DMPS Bacau sustine ca aceasta se datoreaza faptului ca nu toata baza de date transmisa de unitatile de invatamant este corecta. aProbleme mari sunt mai ales in comunele nou infiintate, precum Prajesti, Itesti, Bucium, Odobesti si Sarata, mai spune directorul DMPS Bacau. Scolile s-au reorganizat administrativ, dar ele nu s-au corelat cu organizarea teritoriala a oficiilor postale. Mai exact, in baza de date furnizata nu au precizat corect oficiul postal la care sunt arondate acum, pentru ca alocatiile sa fie trimise acolo. In consecinta, banii au ajuns la vechiul oficiu postal de care au apartinut”. In aceasta situatie sunt mii de copii. Numai in comuna Bucium sunt peste 300 de elevi. Alocatia lor pentru luna ianuarie a ajuns la oficiul postal din comuna Stefan cel Mare, astfel ca acesta a trebuit sa o returneze. Nici peste 100 de scolari din comuna Cleja nu au beneficiat de alocatia pe ianuarie. Ea nu le-a fost platita in februarie, deoarece scoala unde sunt elevi le-a trecut in baza de date codul numeric personal (CNP) al unuia dintre parinti sau tutore care este decedat. aAceasta este o neglijenta crasa din partea scolii, considera directorul DMPS Bacau. Am cerut noi Primariei Cleja sa-i ajute pe copii in sensul de a da dispozitie de plata pentru parintele sau un tutore aflat in viata”. Nu lipsesc insa nici cazurile in care CNP parintelui titular de drept a fost inscris eronat in baza de date. Astfel, DMPS s-a trezit ca are in evidenta copii cu doi tati ori doua mame, deoarece CNP gresit a migrat la ei. aIn prezent avem, de asemenea, identificate 1.100 cazuri de copii, frati, care nu sunt la aceeasi scoala si pentru care CNP parintelui a fost introdus diferit in baza de date”.

DMPS pledeaza pentru virarea alocatiei in cont bancar

Desi nu poarta nicio vina pentru greselile care s-au facut, singurii care vor fi apedepsiti” vor fi copiii in cauza. Ei vor beneficia de alocatie abia in martie sau aprilie, in functie de cat de repede se repara greseala. Singura lor consolare este aceea ca vor primi integral suma cuvenita, retroactiv. Dar micutii ai caror parinti se afla la munca in strainatate vor trebui sa astepte mult si bine pana ce vor vedea banii. Conducerea DMPS considera ca mai ales in cazul copiilor cu parintii plecati la munca intr-o alta tara exista doar o solutie pentru problema lor. aIn Trezorerie banii nu sunt tinuti mai mult de trei ani, astfel ca dupa aceasta perioada ei nu mai pot fi ridicati, mai afirma directorul DMPS Bacau. Varianta cea mai buna este ca banii sa fie virati la o banca, pe card, de unde pot fi scosi oricand”. Conducerea DMPS a facut deja demersuri in acest sens. Recent, Directia Muncii a incheiat conventii pentru depunerea in cont a alocatiei cu nu mai putin de noua banci. Acestea s-au angajat ca vor pune la dispozitia clientilor cererea de deschidere a contului pe care o vor aduce ele la DMPS, insotita de extrasul de cont. aIn felul acesta ii vom scuti de un drum la noi pe titulari, a mai spus Gheorghe Apostu. Estimam ca 30-40 la suta dintre beneficiarii de alocatie vor opta pentru a primi banii pe card, prin banci”. Scris de Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img