23 octombrie 2024
ActualitateOamenii de langa noi, aceasta necunoscuta

Oamenii de langa noi, aceasta necunoscuta

Incepand cu anul scolar 2008-2009, Rajnesh Chakrapani, mai pe scurt Raj, este profesor de Cultura si civilizatie engleza si americana la Colegiul National aVasile Alecsandri” din Bacau. Conform unui mai vechi obicei al locului, cel care preda aceasta materie elevilor colegiului provine din randurile Corpului Pacii (Peace Corps), o organizatie americana care are voluntari in toata lumea. Pentru a cunoaste mai multe despre el si despre ce inseamna viata in Peace Corps, am initiat o discutie si iata ce-am aflat.

Cum a intrat Raj in Peace Corps?



In urma cu cinci ani, pe cand era doar un tanar care terminase scoala in San Diego si se plimba cu un rucsac prin Muntii Himalaya, el si-a dat seama ca exact asta doreste sa faca in viata: sa calatoreasca si sa invete despre diferite culturi, sa cunoasca oameni noi, din locuri mereu altele.
Tot atunci, el a mai observat ca are mai multi prieteni printre oamenii care provin din alte locuri decat din cel in care s-a stabilit. aSunt mai legat de oamenii care nu apartin, intr-adevar, unei tari.” Acest lucru se datoreaza probabil faptului ca nici el nu apartine Statelor Unite. Parintii lui au emigrat din India inainte de venirea sa pe lume, iar el a fost primul din familie care s-a nascut in America.
Atunci cand s-a intors din calatorie, Raj a inceput procedurile de inscriere in Peace Corps. Era locul de munca perfect pentru el si pentru toti cei care gasesc o provocare in a incerca sa traiasca mereu in locuri noi, sa incerce alte experiente si stiluri de viata. Testele la care a fost supus s-au legat de forma fizica si felul de a gandi, de capacitatea lui de a se adapta intr-o tara diferita.

Cum a ajuns Raj in Romania?

Peace Corps ofera voluntarilor ocazia de a alege una dintre cele sase regiuni: Asia, Africa, America de Sud, Europa de Est si Insulele Pacificului. Deoarece nu mai fusese aici in niciuna din calatoriile lui precedente, Raj a ales Europa de Est. in urma unei repartizari aoarbe”, Raj a ajuns in Romania, in Focsani.
Aici, el trebuia sa atinga trei mari obiective, valabile tuturor voluntarilor: acela de a ajuta oamenii din alta tara, prin, evident, orele de limba engleza cu un vorbitor nativ, acela de a invata lucruri noi – atat el, cat si oamenii cu care interactioneaza – prin absorbirea diferentelor si acela de a oferi o sursa de informatie in ceea ce priveste cultura americana. Obiectivele individuale ale lui au fost sa se integreze realmente intr-o comunitate noua, sa nu traiasca aici ca un expat, ci asa reziste si sa existe in acelasi fel cu oamenii de aici”.

Cum i se pare
ceea ce a gasit in Romania?

Parerea lui Raj, sincera, despre romani este aceea ca suntem cu aproximativ un secol in urma. Nu se refera totusi la economie si nivel de trai: Romania nu este nici cea mai uimitoare, nici cea mai saraca tara in care a fost. aDupa ce ai vazut lumea, Romania nu este saraca. Nivelul de trai este decent. Daca nu ma credeti, faceti o comparatie cu, sa zicem, Tibet.” Ceea ce ne intarzie cu o suta de ani, in opinia sa, este mentalitatea, prejudecatile legate de aculori”. Desi nu s-a lovit de ostilitate in adevaratul sens al cuvantului, pentru culoarea lui, pe Raj il intristeaza sa vada atitudinea stinghera a unor oameni cu care se intersecteaza in activitatea sa zilnica.
Totusi, ii place foarte mult ca oamenii de aici sunt inca legati de regiunile rurale, ceea ce ii aminteste de India. Oamenii pe care i-a cunoscut sunt grozavi: elevii sunt inteligenti si gazda prietenoasa. Insa, cu toate ca suntem inteligenti, se pare ca ne lipseste simtul comunitatii si initiativa. Fie ca nu este la curent cu toate organizatiile de voluntariat, fie ca face o simpla comparatie cu alte locuri, lui Raj i se pare ca voluntariatul nu este promovat la noi, nu atat cat ar trebui, judecand dupa potential.
In ce masura
si-a atins obiectivele?

Ceea ce l-a ajutat pe Raj sa se integreze a fost tactica Peace Corps: ca voluntar, el a venit aici lipsit de orice puteere, acu aripile taiate”, dupa cum singur afirma, fiind obligat sa se supuna atat legilor si restrictiilor de aici, cat si celor ale statului american. Astfel, diferenta dintre El si Noi s-a dizolvat. in plus, ajuns aici, intre straini, el a fost nevoit sa o ia de la zero. Facand o comparatie intre relatiile de la inceput si cele de acum, Raj spune ca a reusit sa se integreze, dar nu atat de mult pe cat si-ar fi dorit.
Pe zi ce trece insa, el invata tot mai mult despre cultura noastra si despre mancarea noastra, iar elevii sunt receptivi la informatii. Ceea ce a observat, venind din Focsani, dintr-o zona mai putin dezvoltata, in Bacau, la un liceu de elita, este ca nivelul de educatie e mai ridicat, dar interesul pentru educatie, invers proportional, mai scazut. Totusi, el simte o atitudine pozitiva in ceea ce priveste schimburile de cultura, atitudine, crede, influentata de voluntarii care au predat aici in anii anteriori.

Ce inseamna Raj pentru noi?

Raj e al patrulea voluntar Peace Corps cu care intram in contact si al treilea care tine si ore in liceul nostru. Aparent, este cel care ne invata cel mai mult despre respectul pentru diferite culturi. El se implica in activitatile organizate de liceu si de Centrul de Resurse Engleze in special, ne ajuta cu revista, ne invata despre operele lui preferate din literatura si ne pune Bob Dylan in ore. Pentru unii dintre noi, e ultimul voluntar cu care care vom avea ocazia sa facem ore in liceu si incercam pe cat posibil sa profitam de prezenta sa aici. Larisa Cobuz, a XI-a B



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img