23 octombrie 2024
ActualitateCabinet medical fantoma / Asistenta medicala pe langa lege la Itesti

Cabinet medical fantoma / Asistenta medicala pe langa lege la Itesti

Legislatia care reglementeaza activitatea cabinetelor de medicina de familie este incalcata de la un capat la celalalt in comuna Itesti. In sediul primariei s-a improvizat un cabinet medical. Bucataria de protocol a devenit sala de asteptare si chiar de tratamente. Asistentul comunitar devine dupa
program asistent medical. Medicul de familie ofera
consultatii in acest spatiu neautorizat sanitar. Mai mult, cabinetul nici nu exista in evidentele Autoritatii de Sanatate Publica si in cele ale Casei de Asigurari de Sanatate. Cand neregulile au iesit la iveala, medicul a declarat in scris ca acorda asistenta doar la domiciliul asiguratilor.

Vineri, ora 17.00. Sediul Primariei Itesti este partial luminat. In una dintre incaperi, cu intrare directa de afara, un medic acorda consultatii. Dr. Adriana Alexandru, medic de familie la Magura, are program de doua ore, intre 17.00 si 19.00, trei zile pe saptamana. Pana aici, nimic neobisnuit. Numai ca asa-zisul cabinet medical din primarie nu exista, din punctul de vedere al autoritatilor sanitare judetene. El nu figureaza nici in evidenta Autoritatii de Sanatate Publica (ASP), nici in cel al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS). Medicul sustine insa cu totul altceva. aAm toate actele in regula, ne-a declarat dr. Alexandru. Pe lista mea am in jur de 200 de asigurati din aceasta comuna. Cabinetul este autorizat sanitar, nu e nicio problema”. Chiar si la prima vedere, pare imposibil ca ASP sa fi autorizat un asemenea cabinet. Intrarea este directa, de afara. Sala de asteptare si cea de tratamente sunt comune, improvizate de fapt intr-un fel de bucatarie a primariei, in care se pregatesc, probabil, cafelele de protocol. Nu se respecta nicio regula cu privire la circuitele functionale ale unitatilor sanitare. aStam provizoriu aici, mai spune medicul. Am avut punct de lucru intr-o casa particulara, dar proprietarii s-au intors in tara si am eliberat-o. Primaria a amenajat aici un cabinet. Exista toate avizele si aprobarile. Am avut mai multe verificari in ultima vreme si totul este in regula”. La discutie asista, suspect de grijulie, asistenta medicala. De fapt, aceasta este asistent comunitar. Dupa program, se transforma in asistent medical.



Urmeaza un control la cabinet

Activitatea desfasurata de dr. Adriana Alexandru la Itesti a intrat in atentia autoritatilor sanitare judetene. aIn evidentele noastre, dr. Alexandru figureaza cu un punct de lucru intr-o casa particulara din Itesti, nu in sediul primariei, ne-a declarat dr. Marin Bustuc, director adjunct al ASP. Nu a solicitat si nu i s-a eliberat autorizatie sanitara pentru cabinetul din primarie. Am stabilit sa facem o echipa de inspectie si sa controlam ce se intampla acolo.” Epidemiologii vor verifica circuitele din spatiul cabinetului improvizat, iar compartimentul de management sanitar va evalua dotarea acestuia. Practic, aceste aspecte nici nu au mare importanta, deoarece, legislativ, acolo se desfasoara activitate medicala clandestina. Inspectia Sanitara este abilitata sa aplice amenzi drastice in astfel de cazuri. Daca la ASP exista o procedura de actiune clara, la CJAS nu se intampla la fel. Institutia a fost sesizata despre neregulile de la Itesti, dar, surprinzator, nu intentioneaza sa verifice. aNu avem ce verifica, ne-a declarat dr. Mihai Ichim, purtator de cuvant al CJAS. Dr. Alexandru avea autorizatie pentru punctul de lucru din casa particulara. A declarat acum la noi ca a inchis acel punct de lucru. Din punctul nostru de vedere, nu desfasoara activitate medicala acolo. A declarat ca acorda doar consultatii la domiciliu”. CJAS paseaza la ASP obligatia de a verifica situatia.

Primarul vede doar ce vrea

Primarul comunei Itesti, Vasile Ciubotaru, lasa impresia ca nu stie ce se petrece sub acoperisul primariei. aEu cred ca doctorita are autorizatie sanitara pentru cabinetul din primarie. Acorda consultatii in el, nu-i nicio problema. Sta foarte bine acolo pana terminam noul cabinet. Are si asistenta”. Legat de acest subiect, primarul este, sau pare, la fel de confuz. aAsistentul comunitar este si asistent medical. Nu-i acelasi lucru?”. Comuna Itesti are 2000 de locuitori, conform primarului. Cei mai multi dintre acestia se afla in evidentele cabinetelor medicale din Beresti-Bistrita. In ultimele luni, in Itesti s-a dus o campanie neortodoxa pentru ca locuitorii sa renunte la serviciile medicilor din comuna vecina. Cei care au cazut in plasa ar putea fi nevoiti sa faca naveta la Magura, dupa medicul pe a carui lista s-au inscris, deoarece cabinetul improvizat din primarie risca sa fie inchis.Doina Mincu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img