15 noiembrie 2024

INVITAȚIE LA CINA ÎMPĂRĂTEASCĂ

Caracteristic existenţei zilnice a unei părţi a creştinilor de azi este lipsa de preocupare pentru a trăi o viaţă îndrumată spre scopul ei firesc: fericirea veşnică. Mântuitorul Iisus Hristos se afla la masa unei căpetenii, unde se pare erau mulţi farisei şi cărturari- oameni din pătura conducătoare a poporului evreu . Atmosfera fiind prielnică, Iisus Domnul rosteşte pilda cu chemarea la cină, citită la Sf. Liturghie din duminica aceasta.

Rezumând, această pildă are următorul cuprins: “Un om oarecare a făcut cină mare şi a chemat pe mulţi. Şi a trimis sluga sa, la ceasul cinei, să zică celor chemaţi: Veniţi, că iată, sunt gata toate. Invitaţii au început să se scuze că nu pot veni, motivând, unul că a cumpărat pământ şi trebuie să-l vadă, altul că şi-a cumpărat boi şi trebuie să-i încerce, altul că s-a însurat ş.a.m.d. Auzind toate acestea, cel ce a făcut masa s-a supărat şi a trimis pe sluga sa pe la toate răspântiile cetăţii să cheme la cină pe toţi cei pe care-i va întâlni, inclusiv infirmii, bolnavii şi toţi nefericiţii. Sluga a împlinit porunca şi a spus stăpânului său că totuşi a mai rămas loc. Atunci stăpânul a poruncit slugii să iasă din nou şi la alte drumuri “ca să se umple casa mea, căci zic vouă că nici unul din oamenii care au fost chemaţi nu vor gusta din cina mea” (Luca XIV).



Tălmăcindu-se, pilda are următorul înţeles: Omul care a făcut cina mare este Dumnezeu, iar cina înseamnă bucuriile vieţii veşnice- Împărăţia lui Dumnezeu, mântuirea noastră. Cei chemaţi întâi, adică prietenii, reprezintă poporul iudeu, cel pe care Dumnezeu din veacuri l-a ales ca din el să se nască după trup Fiul Său. Refuzul celor chemați-aleși, de a participa la cină și scuzele de tot felul, reprezintă refuzul repetat pe care acest popor l-a dat chemării lui Dumnezeu de-a lungul veacurilor. Sluga trimisă este Mântuitorul Iisus Hristos, care după cuvântul Sf. Apostol Pavel, “a luat chip de rob, făcându-se asemenea oamenilor şi la înfăţişare arătându-se om” (Fil.II, 7) şi care cu adevărat a chemat pe toţi la Sine şi prin aceasta la cina Tatălui Ceresc. El a spus : “Veniţi la Mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi Eu vă voi odihni pe voi” (Mat. 11, 28) şi: “Veniţi, binecuvântaţii Părintelui Meu şi moşteniţi împărăţia care este gătită vouă de la întemeierea lumii!” (Mat. 25, 34).

Se cuvine să ştim că Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne cheamă şi pe noi la cina Sa: “Veniţi, căci toate sunt gata!” Prin Biserica Sa, prin glasul slujitorilor ei, Mântuitorul Iisus Hristos ne spune şi astăzi şi va spune mereu până la sfârşitul veacurilor: “Veniţi de luaţi lumină, de la Mine, Cel ce sunt Lumina lumii”, cum auzim spunându-se în noaptea Învierii: cel ce “însetează să vină la Mine să bea”; şi desigur, “Veniţi la Mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi Eu vă voi odihni pe voi!” Înţelegem acum mai bine sensul acestei pilde şi mai ales de ce s-a aşezat citirea ei în Sfânta Evanghelie de azi, când ne mai despart doar câteva zile de praznicul Naşterii Domnului prin care Fiul lui Dumnezeu, “Împăratul cerurilor, pentru iubirea Sa de oameni pe pământ s-a arătat şi cu oamenii a petrecut”. Această pildă arată “taina cea din veac şi de îngeri neştiută” a întemeierii Impărăţiei lui Dumnezeu pe pământ, care este Biserica şi al cărei început îl constituie Întruparea Fiului lui Dumnezeu, Naşterea Lui cea mai presus de fire, din Fecioara Maria şi de la Duhul Sfânt.

Participarea cu adevărat la cina lui Iisus înseamnă să crezi în Iisus cu toată inima. Să fii în mijlocul acestei lumi un mărturisitor viu al puterii Evangheliei Lui. Să vadă oamenii această putere de credinţă care lucrează în tine şi să-L preamărească şi să facă voia lui Dumnezeu.

Pr.Liviu Burlacu
Fundaţia ‘‘ Episcop Melchisedec” -Bacău




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014