Autoritatile sustin ca fortele de represiune s-au concrentrat la Pungesti pentru a restaura ordinea si legea, incalcate de protestatari si a apara o proprietate privata care ar apartine companiei Chevron.
Problema este, insa, ca firma americana pare sa aiba ea, la rândul sau niste probleme legale iar interventia jandarmilor este discutabila având in vedere statutul proprietatii respective: inexistenta unui titlu de proprietate pe baza caruia sa fie acordata autorizatia de constructie, terenul nu ar fi fost scos din circuitul agricol, existenta unei hotarâri de consili care interzice exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunei, conflictul de interese care a stat la baza schimbului de terenuri, primarul localitatii aprobându-si siesi transferul de proprietate.
Problema poate fi extinsa: are dreptul Guvernul sa ofere unei companii drepturi asupra unui teren care nu-i apartine?
E drept, prin Constitutie, bogatiile subsolului sunt ale intregului popor. Insa, nu intregul popor risca sa fie afectat de substantele care vor fi injectate in subsolul comunei vasluiene.
De aceea, spre deosebire de Rosia Montana, unde o poluare cu cianuri ar afecta o arie mult mai intinsa decât cea a localitatii, la Pungesti, comunitatea locala trebuie sa fie cea care decide daca accepta sau nu sonda. Iar compania americana ar trebui sa constituie un fond de risc, pentru despagubiri in cazul in care se intâmpla vreun accident.